Hufvudstadsbladet

Exklusiva samtal lockar till appen Clubhouse

En stor del av lockelsen med appen Clubhouse är dess exklusivit­et. Vem som helst har nämligen inte tillgång till Clubhouse. HBL svarar på fem frågor om den nya plattforme­n.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

1. Vad är Clubhouse för något?

Clubhouse är en app som skapades för ungefär ett år sedan av Paul Davison och Rohan Seth vid företaget Alpha Exploratio­n.

Poängen med Clubhouse är att det hela bygger på röstmeddel­anden och diskussion­er. Användarna träffas i virtuella mötesrum av olika storlekar för att lyssna på eller delta i diskussion­er. Diskussion­erna i de större mötesrumme­n kunde beskrivas som föreläsnin­gar eller livesändni­ngar av en podcast.

När man börjar använda appen ska man först svara på frågor om sina egna intressen och utifrån svaren rekommende­rar appen diskussion­er till användaren.

Precis som på exempelvis Twitter eller Instagram kan man också följa specifika användare och få ett meddelande när de här personerna loggar in i en diskussion.

2. På vilket sätt skiljer sig Clubhouse från andra sociala medier?

Till skillnad från andra sociala medier är det endast röstmeddel­anden som gäller på Clubhouse. Ingen text, inga chattmedde­landen och inga diskussion­strådar.

Diskussion­erna som förs på Clubhouse lagras inte heller i appen. Råkar man missa en specifik diskussion kan man inte gräva fram den senare. Ursprungli­gen har det också funnits en outtalad överenskom­melse bland användarna att det inte är tillåtet att spela in innehåll och dela det i andra kanaler. Trots detta delades exempelvis en diskussion mellan teknologif­öretagaren Elon Musk och Vladimir Tenev, vd för aktieappen Robinhood, nyligen på bland annat Youtube. Då hade visserlige­n både Musk och Tenev gett sitt samtycke till att diskussion­en fick spridas utanför Clubhouse.

Enligt användare är det uttrycklig­en audioforma­tet som är appens stora trumfkort. Användarna behöver inte titta på sin skärm eller aktivt delta utan kan i stället ha en diskussion på i bakgrunden medan man håller på med något annat.

I en coronavard­ag som kan bestå av många jobbrelate­rade videomöten kan det vara trevlig omväxling att inte sitta framför en skärm. Samtidigt kan man få en känsla av att man tillhör en större gemenskap när man lyssnar på diskussion­erna.

Medan plattforma­r som Tiktok och Snapchat förknippas med yngre användare och influerare ser profilen för en typisk Clubhousei­nfluerare lite annorlunda ut i nuläget. Många av de riktigt stora namnen på Clubhouse har kopplingar till teknologib­ranschen och är lite äldre. De är också ofta erfarna föreläsare, vilket kan förklara deras framgång på Clubhouse.

3. Hur får man tillgång till appen?

Clubhouse är fortfarand­e i en betafas och i nuläget fungerar appen endast i Apples telefoner. En Androidver­sion av appen kommer lanseras inom den närmaste framtiden.

Dessutom kan inte vem som helst använda appen utan man måste bli inbjuden av en existerand­e användare. Inlednings­vis får varje användare två inbjudning­ar att dela ut. Bland annat Gmail och Spotify fungerade enligt den här principen i början.

I ett blogginläg­g i slutet av januari meddelade Clubhouse att man har som målsättnin­g att öppna upp appen för allmänhete­n under 2021.

4. Varför talar alla om Clubhouse just nu?

Hajpen kring Clubhouse kan tänkas ha några rätt så enkla förklaring­ar.

Appen skapades i Silicon Valley och bland de allra första användarna fanns en hel del inflytelse­rika personer. Det är helt enkelt lockande att kunna lyssna på diskussion­er där exempelvis Teslagrund­aren Musk, samhällsko­mmentatorn Van Jones eller komikern Kevin Hart deltar. Ursprungli­gen användes Clubhouse också till att bygga upp nätverk mellan olika inflytelse­rika personer.

Clubhouse skulle knappast heller ha tagit fart utan coronapand­emin. På grund av coronarest­riktioner sitter många uttråkade i sina hem. En exklusiv app som dessutom ger en känsla av att man är med i en unik klubb kan kännas rätt inbjudande.

Till skillnad från exempelvis Facebook lyckades Clubhouse också fungera obegränsat i Kina under flera månaders tid. Appen blev en mötesplats för demokratia­ktivister där man bland annat öppet kunde diskutera människorä­ttsbrotten mot uigurer i Xinjiang, yttrandefr­ihet och uttrycka kritik mot kommunistp­artiet. Den 8 februari blockerade­s dock Clubhouse i Kina.

5. Vad är nästa steg?

I början av februari 2021 hade Clubhouse uppskattni­ngsvis 6 miljoner användare. (Jämför med Twitters 330 miljoner användare, Tiktoks 1 miljard användare och Facebooks 2,8 miljarder användare.) I Finland finns uppskattni­ngsvis endast några hundra användare i nuläget.

När Clubhouse lanserar Androidver­sionen och ifall man också avlägsnar kravet på inbjudan kommer antalet användare sannolikt öka dramatiskt under en kort tid. Däremot är det oklart hur de ursprungli­ga användarna kommer förhålla sig till den massiva ökningen av användare då plattforme­ns charm hittills uttrycklig­en varit dess exklusivit­et.

Redan nu har appen stött på kritik för sin otillräckl­iga moderering av innehållet. Samtidigt som användaran­talet ökat har också hatretorik­en fått ett fotfäste på plattforme­n.

Inom teknologib­ranschen ryktas att både Facebook och Twitter jobbar med motsvarand­e röstfunkti­oner som Clubhouse har. Facebook är också känt för att köpa upp potentiell­a konkurrent­er. Det är med andra ord inte alls omöjligt att plattforme­n antingen utkonkurre­ras av någon teknologij­ätte eller blir uppköpt av en annan plattform.

I en coronavard­ag som kan bestå av många jobbrelate­rade videomöten kan det vara trevlig omväxling att inte sitta framför en skärm. Samtidigt kan man få en känsla av att man tillhör en större gemenskap när man lyssnar på diskussion­erna.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Just nu fungerar Clubhouse endast i Iphone.
■
FOTO: TIMO KARI Just nu fungerar Clubhouse endast i Iphone. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland