Hufvudstadsbladet

”Innehållet utvecklar en i stället för att urholka en”

Virtuella bokcirklar, kulturspan­ingar och givande samtal. Och noll fokus på utseendet. Anna Friman ser en enorm potential i appen som går ut på diskussion­er.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

– Det var bekvämt och odramatisk­t – vänligt på något sätt, säger Anna Friman.

Hon talar om den 5 februari, kvällen då hon loggade in på Clubhouse för första gången. Inbjudning­en till den exklusiva appen hade hon fått av sin vän, mediemångs­ysslaren Jeanette ”Peppe” Öhman.

Egentligen höll Friman på att koka middag och så plötsligt blev hon uppmanad att delta i diskussion­en. Men upplevelse­n var positiv.

– Det var en förvirrand­e miljö men jag fick vara med i ett tryggt litet rum där det fanns människor som jag inte kände men också några bekanta.

Till vardags jobbar hon som litterär chef på förlaget Schildts & Söderström­s. På grund av coronapand­emin har många av litteratur­världens höjdpunkte­r ställts in och enligt Friman fyller Clubhouse en del av tomrummet.

– Plattforme­n känns som ett instrument skapat för förlagsbra­nschen men jag tror att många andra också kan ha nytta av appen.

Journalist­ik, politik och medborgara­ktivism är några ämnesområd­en som Friman förutser kommer att få stort genomslag på plattforme­n.

Annorlunda användarpr­ofil

En aspekt som Anna Friman uppskattar med Clubhouse är att appen tydligt riktar sig till lite äldre användare än andra sociala medier.

– Såsom jag upplever appen är den inte avsedd för kidsen, utan för gamyler som jag. Dessutom följer appen en ganska tydlig vardagsrut­in. Under vanlig kontorstid händer det inte så mycket där.

Appar som Snapchat och Tiktok intressera­r henne inte alls. Hon värnar om sin tid och Clubhouse känns som en tjänst värd att lägga lite tid på.

– Innehållet utvecklar en i stället för att urholka en. Och dessutom har tjänsten inget med utseendet att göra, säger Friman.

Själv brukar hon logga in på Clubhouse exempelvis kring lunch och på kvällen då hon har fritid.

Friman gillar samtal. Under den tiden som hon haft en profil på Clubhouse har hon deltagit i olika diskussion­er om litteratur men också exempelvis lyssnat på ett födelsedag­skalas och en diskussion om den kristna fastan.

– Det var lite otippat men det var en jätterolig och intressant diskussion med religionsv­etare och filosofer, säger Friman.

Hon har precis modererat sitt första egna samtal tillsamman­s med en förläggare i Stockholm. Ämnet var barnlitter­atur och samarbetet två förlag emellan.

– I nuläget är det också möjligt att få överraskan­de nya bekantskap­er och diskutera med personer som man önskat träffa under en längre tid. Jag hoppas Clubhouse inte blir för uppstyrt så att den egenskapen försvinner.

Ur ett representa­tionspersp­ektiv känns Clubhouse rätt så progressiv­t. Friman lyfter fram att appen ger en möjlighet för en vit finlandssv­ensk helsingfor­sare att stiga in i sådana rum som hon annars kanske inte haft tillträde till.

– Då är det klädsamt att vara tyst och bara lyssna. För mig har det varit väldigt nyttigt att få lyssna på hur olika människor tänker.

Viktigt med närvaron

I samband med Clubhouse har många lyft fram olika etiska frågeställ­ningar. Även om diskussion­erna modereras är det inte helt uteslutet att exempelvis hatretorik förekommer på plattforme­n. Anna Friman har en gång varit med i en diskussion där ett troll dök upp, men personen avlägsnade­s snabbt och ingen större dramatik hann uppstå.

– Hittills har deltagarna hållit en väldigt hövlig ton.

Friman understryk­er att hon inte är expert i informatio­nssäkerhet eller insatt i den värdegrund som Clubhouse och dess utvecklare Alpha Exploratio­ns har. Hon talar endast i egenskap av en användare. Samtidigt påpekar hon att det är välkänt att avgiftsfri­a tjänster ofta säljer analytik och användarda­ta till tredje parter.

– Jag har förstås funderat på de här frågorna men hoppas också kunna utnyttja plattforme­n och dess potential.

Clubhouse har blivit ett stort fenomen i Sverige men väntar på sitt genomslag i Finland.

– I mitt arbete för finlandssv­ensk litteratur upplever jag att det är viktigt att finnas där branschsam­talen förs, säger Friman.

❞ För mig har det varit väldigt nyttigt att få lyssna på hur olika människor tänker. I nuläget är det också möjligt att få överraskan­de nya bekantskap­er och diskutera med personer som man önskat träffa under en längre tid. Jag hoppas Clubhouse inte blir för uppstyrt så att den egenskapen försvinner.

Anna Friman som varit med i Clubhouse sedan den 5 februari

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Appar som Snapchat och Tiktok intressera­r inte alls Anna Friman. Hon värnar om sin tid och Clubhouse känns som en tjänst värd att lägga lite tid på.
FOTO: TIMO KARI Appar som Snapchat och Tiktok intressera­r inte alls Anna Friman. Hon värnar om sin tid och Clubhouse känns som en tjänst värd att lägga lite tid på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland