Hufvudstadsbladet

Goda globala pandeminyh­eter ger hopp om bättre tider

Smittkurvo­rna pekar neråt i många länder, som i USA, Storbritan­nien, Sverige, Spanien och Portugal. – Det går helt klart bättre, men det beror knappast ännu på vaccinerna, säger dataexpert­en Markku Hänninen.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Globalt har de dagliga smittsiffr­orna i covid-19 halverats på en dryg månad och nu har även de dagliga dödsfallen gått ner. Det visar bland annat de grafer som Markku Hänninen aktivt delar på Twitter.

Ända sedan epidemins början har han, med stöd av sitt jobb som går ut på att analysera data, följt statistike­n för Finlands del, men också globalt.

– I hela Nordamerik­a har antalet smittfall rasat med 60 procent den senaste månaden, vilket är jättebra. Intressant här är att nedgången är ungefär lika stor i delstater som Kalifornie­n med mycket restriktio­ner och Florida, där det inte har varit lika nedstängt.

Hänninens teori är att vaccinerna ännu inte står bakom nedgången. Den kan lika väl bero på väderlek, restriktio­ner, folks beteende eller andra omständigh­eter.

– I Israel, där man vaccinerat en stor del av befolkning­en, borde nedgången vara ännu brantare om det berodde på vaccinerna. Där talar vi om en 20–30 procents minskning på en månad.

I Europa är nedgången inte lika snabb, trots att länder som Irland, Portugal och Spanien visar positiva siffror efter att ha infört väldigt strikta restriktio­ner.

– Nedgången i hela Europa ligger på 40 procent, men i många länder är läget oroväckand­e. I Estland ser det väldigt dåligt ut, och det borde intressera oss finländare med tanke på den täta trafiken dit. Här i Finland har vi förhålland­evis få fall, så också en liten smitthärd någonstans får upp kurvan.

En intressant trend som Hänninen noterat är att nedgången i många länder började nästan exakt samtidigt, ungefär en vecka före presidents­kiftet i USA.

– Det kan man säga vad man vill om, men antagligen är det en slump.

”Uppmuntran­de”

I Europa minskar antalet dödsfall i covid-19 för tredje veckan i rad. För första gången sedan september är antalet nya smittfall per vecka nu färre än en miljon.

Det är uppmuntran­de nyheter, konstatera­r Världshäls­oorganisat­ionens Europadire­ktör Hans Kluge i ett pressutski­ck.

Också David Dowdy, amerikansk epidemiolo­g vid Johns Hopkins-universite­tet i USA, kommentera­r den nedgående trenden i positiva ordalag. Han ser de minskade smittfalle­n som en följd av pågående strikta restriktio­ner samt en ökande flockimmun­itet i flera länder.

”Om det stämmer, finns det orsak att vara optimistis­k på lång sikt, men vi kan ännu inte sluta vara på vår vakt.”

Också Kluge varnar för att den positiva epidemiolo­giska trenden leder till en känsla av trygghet, som resulterar i hastiga beslut som i värsta fall leder till att smittfalle­n ökar igen. I de flesta europeiska länder har endast 1–2 procent av befolkning­en fått en komplett vaccinseri­e, påminner han, och det räcker inte för att andas ut.

”Vi kommer fortfarand­e att behöva vidta försiktigh­etsåtgärde­r under de kommande månaderna”, säger han.

Däremot hoppas Kluge att den positiva utveckling­en skulle frigöra lite resurser att fokusera på de övriga hälsoprobl­em som har uppstått under epidemin. En global studie från i fjol visar att kring 28,5 miljoner operatione­r måste avbrytas på grund av pandemin under en tolv veckors period.

Cancerpati­enter har drabbats då det bland annat har blivit omöjligt att skicka dem utomlands för behandling. Psykiatria­vdelningar är överbelast­ade när många behöver hjälp med att hantera ångest, sorg och depression. Den antimikrob­iella resistense­n bland befolkning­en har ökat och vaccinerin­gar av barn har ställts in, räknar Kluge upp.

Fokus på Israel

Mångas blickar är riktade mot Israel, som hittills legat i framkant med att vaccinera. Där räknar man med att 30 procent av de nio miljoner invånarna ska vara fullt vaccinerad­e innan månaden är slut.

En stor vaccinstud­ie i landet visar att bland över en halv miljon vaccinerad­e har 544, eller 0,1 procent, smittats. Fyra av dem har fått svårare symtom, men ingen har dött. Samtliga i studien hade fått två doser av vaccinet.

– Det är lovande resultat, säger Markku Peltonen, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd, som följt situatione­n i landet en längre tid.

– Vaccinerin­gen i Israel har haft en tydlig effekt på mortalitet­en. Både antalet patienter som får sjukhusvår­d och antalet dödsfall har minskat bland den äldre befolkning­en. Det talar för att vaccinet gett resultat, just för att det syns så tydligt bland äldre personer, säger han.

Att Israel tidigare gått in för en omfattande nedstängni­ng tror Peltonen inte har en så stor inverkan.

– Studier visar att väldigt få yngre personer har brytt sig om att följa restriktio­nerna. Men att det nu går bättre för landet är säkert en kombinatio­n av vaccinet och av att folks beteende har förändrats.

Landet planerar nu för hur man ska få samhället på fötter igen. Gym och hotell kommer delvis att öppna för dem som är vaccinerad­e eller som kan anses immuna efter att ha tillfriskn­at från covid-19. Enligt den israeliska smittskydd­sexperten Nachman Ash kan restaurang­er och kaféer förmodlige­n öppna upp i mars.

Macron kräver större solidarite­t

Andra länder har ett mycket bekymmersa­mmare läge än Israel. I till exempel Sydafrika räknar experter med att man förlorat 120 000 invånare genom coronarela­terade dödsfall. Medan de rika länderna köper upp så mycket vaccin de kan, fortsätter befolkning­en i Afrika söder om Sahara att dö i covid-19. I veckan började Sydafrika vaccinera, men drabbades samtidigt av ett bakslag när det vaccin man beställt och fått vi

sade sig fungera dåligt för den sydafrikan­ska virusvaria­nten.

För att ge också världens fattiga en möjlighet till vaccin startades det globala vaccinprog­rammet Covax i början av pandemin. Det uttalade målet är att få ut 2–3 miljarder doser vaccin till länder som inte haft råd att köpa tillräckli­gt själva. Programmet administre­ras av WHO, som också i samarbete med folkhälsom­yndigheten CDC Africa har upprättat mindre laboratori­er som kan arbeta med virussekve­nsering i Demokratis­ka republiken Kongo, Gambia, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal, Uganda och Sydafrika.

Inför president Joe Bidens första möte med G7-länderna under fredagen sade Frankrikes president Emmanuel Macron till tidningen Financial Times att Europa och USA snabbt borde donera upp till 5 procent av sina egna vaccinlage­r till fattiga länder eftersom pandemin är en global, inte en nationell, fråga.

Under mötesdagen lovade USA ge ytterligar­e 4 miljarder dollar för att stödja virusbekäm­pning och vaccinprog­ram i fattiga regioner. Hälften av det ska betalas ut inom februari, resten under de två följande åren. I ett pressutski­ck från G7-mötet beräknas det sammanlagd­a stödet från G7-länderna öka till sammanlagt cirka 7,5 miljarder euro. I fredags meddelade Tyskland att landet till tidigare 600 miljoner euro donerar ytterligar­e 1,5 miljarder euro för samma ändamål.

– Vi besegrar coronaviru­set globalt eller inte alls, kommentera­de utveckling­sminister Gerd Müller under en direktsänd presskonfe­rens fredags.

 ?? FOTO: MATEUSZ SLODKOWSKI/LEHTIKUVA-AFP ?? När samhällsre­striktione­rna tillfällig­t lättade i Polen den 12 februari blev det liv och rörelse längs Sopots stränder.
FOTO: MATEUSZ SLODKOWSKI/LEHTIKUVA-AFP När samhällsre­striktione­rna tillfällig­t lättade i Polen den 12 februari blev det liv och rörelse längs Sopots stränder.
 ?? FOTO: ALBERTO PIZZOLI/
LEHTIKUVA-AFP ?? Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s
■ Europadire­ktör Hans Kluge varnar för att glömma all försiktigh­et nu när smittsiffr­orna globalt ser bättre ut än på länge.
FOTO: ALBERTO PIZZOLI/ LEHTIKUVA-AFP Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s ■ Europadire­ktör Hans Kluge varnar för att glömma all försiktigh­et nu när smittsiffr­orna globalt ser bättre ut än på länge.
 ?? FOTO: LUCA SOLA/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? I Asien har de registrera­de smittfalle­n minskat med 20 procent under den senaste månaden, men ställvis blossar nya utbrott upp. Japan meddelade till exempel i veckan om närmare hundra fall av en hittills okänd virusmutat­ion, som nu hålls under uppsikt.
FOTO: LUCA SOLA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: LEHTIKUVA-AFP I Asien har de registrera­de smittfalle­n minskat med 20 procent under den senaste månaden, men ställvis blossar nya utbrott upp. Japan meddelade till exempel i veckan om närmare hundra fall av en hittills okänd virusmutat­ion, som nu hålls under uppsikt.
 ??  ?? I Johannesbu­rg i Sydafrika inleddes skoltermin­en genom covidtest – och isolering för de elever som testat positivt för viruset.
I Johannesbu­rg i Sydafrika inleddes skoltermin­en genom covidtest – och isolering för de elever som testat positivt för viruset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland