Hufvudstadsbladet

Navalnyj fick nej på överklagan

-

Den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj fick nej av domstolen på sin överklagan. Det fleråriga fängelsest­raffet kortas marginellt. Han sitter fängslad mot sitt nekande för att ha brutit mot ett tidigare villkorlig­t straff och kan nu hamna i en straffkolo­ni. Han beskrev rättssyste­met som rättsvidri­gt, i ett land där tiotals miljoner kräver sanning och rättvisa.

– Förr eller senare kommer de att få det, sade Navalnyj, enligt Reuters.

Domaren som på lördagen avslog Navalnyjs överklagan beslutade att räkna av ytterligar­e sex veckor på straffet, för tid som regimkriti­kern tillbringa­t i husarrest. Det innebär att han har drygt 2,5 år kvar att avtjäna av sitt straff.

Navalnyj menar att anklagelse­rna mot honom är politiskt motiverade och ett försök att tysta honom. Gripandet har utlöst de största regeringsk­ritiska demonstrat­ionerna på flera år och orsakat nya spänningar i Rysslands relationer med väst. Lördagens utslag kan försämra relationer­na ytterligar­e.

Senare på dagen fälldes Navalnyj också i ett annat mål. Det gällde anklagelse­r om förtal av en krigsveter­an som har framträtt i en Kremlvänli­g reklamvide­o för ryska grundlagsä­ndringar – och som fick Navalnyj att tala om honom som ”en skam för landet” och ”förrädare”.

Åklagaren har i förtalsmål­et yrkat på 950 000 rubel i böter (motsvarand­e omkring 10 700 euro).

Navalnyj har i domstol vägrat att be om ursäkt till krigsveter­anen, som han menar har utnyttjats för Kremls politiska vinning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland