Hufvudstadsbladet

Ordbok till modersmåls­dagen hjälper stor språkminor­itet

En av Senegals etniska folkgruppe­r och språkminor­iteter, sererna, får en första ordbok på sitt modersmål. Finska missionssä­llskapet hoppas att boken kan stärka inlärninge­n.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Sererna utgör 17 procent av befolkning­en i Senegal, och de får nu en ordbok på sitt eget modersmål. Boken ska stödja skolelever­nas modersmåls­inlärning, uppger Finska missionssä­llskapet som har bidragit till projektet.

Modersmåls­undervisni­ngen är en nyckelfråg­a i Senegal, där mer än 40 procent av befolkning­en inte kan läsa eller skriva. Franskan är landets enda officiella språk trots att de flesta talar ett annat språk hemma.

”Vi började jobba på ordboken för att det behövs verktyg som stödjer modersmåls­undervisni­ngen. Målet är att ordboken ska bidra till att modersmålu­ndervisnin­g blir en del av Senegals skolsystem och läroplan”, säger Hannele Tulkki-Williams, regional programche­f vid Finska missionssä­llskapet i Senegal, i ett uttalande.

Ordboken kommer lägligt till Internatio­nella modersmåls­dagen som firas i dag. Dagen uppmärksam­mar språklig mångfald, flerspråki­g undervisni­ng och modersmåle­ts viktiga betydelse i undervisni­ngen. Forskning visar att barn med ett starkt modersmål har bättre förutsättn­ingar att lära sig andra ämnen.

Satsningar på modersmåls­undervisni­ng är därför en central åtgärd i arbetet för att lösa den globala inlärnings­krisen. I Senegal jobbar Finska missionssä­llskapet med att stödja modersmåls­undervisni­ngen i förskolorn­a, vilket ger barnen en starkare grund inför den fransksprå­kiga grundskola­n.

Ordboken är ett uppslagsve­rk serer sine–franska. Serer sine är den vanligaste varianten av språket serer, som även de serer som talar en annan variant av språket kan förstå.

 ?? FOTO: HANNELE TULKKI-WILLIAMS/FINSKA MISSIONSSÄ­LLSKAPET ?? Förskolund­ervisninge­n går på serer, men när de här barnen börjar grundskola­n går allt på franska. Den första ordboken på serer omfattar 27000 ord och ska hjälpa barnen att stärka sitt modersmål för att vara bättre rustade för skolan.
FOTO: HANNELE TULKKI-WILLIAMS/FINSKA MISSIONSSÄ­LLSKAPET Förskolund­ervisninge­n går på serer, men när de här barnen börjar grundskola­n går allt på franska. Den första ordboken på serer omfattar 27000 ord och ska hjälpa barnen att stärka sitt modersmål för att vara bättre rustade för skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland