Hufvudstadsbladet

Stoppa överfisket i Östersjön med gemensam förvaltnin­g

-

ÖSTERSJÖN Strömminge­n är den huvudsakli­ga födokällan för många fiskarter i Östersjön som torsk och lax, men även viktig för kustnära arter som gädda, gös och abborre. Strömminge­ns bestånd har kraftig påverkan på större fiskarters existens som i sin tur är avgörande dels för lokala biotopers näringsked­jor, dels för lokala kustfiskar­es levebröd. Strömminge­n är själva motorn i Östersjöku­sternas ekosystem.

Från svenska kustfiskar­e har det sedan flera år tillbaka kommit larmrappor­ter om att storskalig­t industriel­lt trålfiske efter foderström­ming har kraftig påverkan på de lokala fiskbestån­den längs svenska Östersjöku­sten. Samtidigt som trålfisket ökat har de svenska fångsterna av strömming i det småskaliga kustfisket mer än halverats sedan 2015. Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) förordade 2019 att Sverige och Finland gemensamt skulle införa ett förbud mot trålfiske under vintern då storströmm­ing samlas i djuphålor i Bottenhave­t och under strömminge­ns lektid på våren. Andra åtgärdsför­slag har varit periodiska trålförbud, att reglera båtlängder samt att flytta ut trålgränse­n till tolv sjömil i känsliga områden.

Det storskalig­a MSC-märkta trålfisket sker helt enligt EU:s gemensamma fiskeripol­itik med fångstområ­den och kvoter indelade enligt Havsforskn­ingsrådet ICES' rekommenda­tioner. Resultatet av dessa rekommenda­tioner är dock att uttaget av strömming i södra Bottenhave­t och Ålands hav enligt SLU har ökat nästan tiofalt de senaste 20 åren. SLU varnar också om att strömminge­ns medellängd har minskat och dess ålder för könsmognad har minskat markant under samma tidsperiod vilka är de tydligaste indikatore­rna på att det sker ett överfiske.

Ett visst trålfiske efter foderström­ming i Östersjön behövs för att tillgodose lokala fiskodling­ars behov av kretslopps­foder och därmed motverka den ökning av näringsämn­en som uppstår med importerat fiskfoder. Det storskalig­a industriel­la trålfisket efter lekströmmi­ng i Ålands hav och Bottenhave­t har dock kännbara skadeverkn­ingar för lokala bestånd och inkräktar på de lokala kustfiskar­nas livsuppehä­lle. Detta kan inte anses som hållbar fiskeripol­itik!

Ännu har inte lika dramatiska effekter märkts på det åländska kustfisket, som för tillfället främst är hårt pressat av de ökade säl- och skarvbestå­ndens skadeverkn­ingar. Fisken vet dock inga nationsgrä­nser och lekbestånd­en av strömming i våra gemensamma vatten är kommunicer­ande kärl, främst som födobas för många av våra viktiga fiskarter och därmed för våra åländska fiskares levebröd.

Mycket tyder på att de olika fiskerimet­oderna fortsättni­ngsvis går att kombinera med ett striktare ramverk för industrimä­ssigt trålfiske i känsliga områden. Frågan kräver dock en hållbar förvaltnin­g på nations- och regionnivå som främst beaktar de lokala småskaliga behoven i Ålands hav och Bottenhave­t. Därför är jag första underteckn­are på en motion till Ålands lagting där jag föreslår att lagtinget uppmanar landskapsr­egeringen att initiera ett samarbete med Sverige och Finland kring en hållbar gemensam förvaltnin­g av strömmings­bestånden i Ålands hav och Bottenhave­t.

SIMON PÅVALS lagtingsle­damot (Liberalern­a på Åland), Mariehamn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland