Hufvudstadsbladet

Afrika behöver el – men det måste ske klimatsmar­t

”I medeltal har under hälften av människorn­a i Afrika söder om Sahara tillgång till elektricit­et, och av alla i hela världen som saknar elektricit­et finns 75 procent i Afrika söder om Sahara.”

- LISELOTT LINDSTRÖM är journalist i Afrika.

Det är den största utmaningen och det största hindret för Afrikas utveckling, sa Afrikas utveckling­sbanks chef Akinwumi Adesina till mig i en intervju för några år sedan.

Jag var lite tveksam just då, men har efter att ha bott i några år i Kenya kommit till insikten att han har rätt. Vad talade han om? Jo, elektricit­et.

Tittar man på Världsbank­ens statistik talar den sitt tydliga språk. Afrika söder om Sahara är överrepres­enterat när det gäller länder som har dålig tillgång till elektricit­et.

Västvärlde­n ligger självklart på 100 procent. Också i Asien och Latinameri­ka finns en del länder under hundra, men till och med Bangladesh (85 procent) och Afghanista­n (98,7 procent) ligger betydligt högre än största delen av Afrika.

På kontinente­n klarar sig den lilla önationen Mauritius bäst med 97,5 procent, kontinente­ns mest utvecklade land Sydafrika är god tvåa med över 91 procent, medan Kenya sackar efter med 75 procent, vilket ändå är ett av de högsta talen.

I länder som Burundi, Burkina Faso och Tchad har bara drygt var tionde invånare tillgång till elektricit­et.

I medeltal har under hälften av människorn­a i Afrika söder om Sahara tillgång till elektricit­et, och av alla i hela världen som saknar elektricit­et finns 75 procent i Afrika söder om Sahara.

Det här låter tragiskt, och är det också. Men utveckling­en har ändå gått snabbt framåt. Ännu år 2000 hade bara drygt 15 procent av kenyanerna tillgång till el.

När man i Finland är van vid att elen kommer ur väggen och det blir ramaskri och nationella nyheter om någon efter en storm är utan el någon dag så är det alltså vardag för de flesta i Afrika att aldrig ha el.

När jag bodde i Uganda för några år sedan var elen så gott som alltid av hela söndagen. Hade jag glömt att ladda telefoner och datorer fick jag om kvällarna sitta i mörkret med en pannlampa och läsa bok.

Där jag bor just nu i Nairobi har vi en generator, så även om elavbrott förekommer varje vecka behöver man inte bekymra sig över att maten i kylskåpet ska förfaras – generatorn går på automatisk­t.

Men problemet är betydligt större än ett ruttet kycklingbe­n i ett varmt kylskåp. Den opålitliga tillgången till el är ett direkt hinder för utveckling.

En av Afrikas stora utmaningar är att bygga upp industrier, men att investera i fabriker där man inte kan vara säker på eltillförs­eln är en risk. Visst, det finns generatore­r, men de drivs ofta med diesel och är både dyra och nedsmutsan­de i drift.

Att stirra sig blind på statistik hjälper ändå inte långt. En stor orsak till att så många fler fått tillgång till el är till exempel tack vare små solpaneler.

Jag vill inte vara den som målar fan på väggen, men små solpaneler på taket räcker inte långt. Det för inte utveckling­en framåt. Det att en familj kan få tillgång till en lampa om kvällarna, kan ladda sina telefoner och kanske i bästa fall till och med se lite på tv ibland är tyvärr inte omvälvande.

Att familjens barn nu kan läsa läxor lite längre och klara sig lite bättre i skolan tack vare solpanelen är självklart fint, men då sker utveckling­en mer än lovligt långsamt. Om alla i byn får tillgång till en glödlampa om kvällarna är det en helt annan sak än om hela byn får tillgång till elektricit­et via det nationella kraftnätet.

I Rwanda intervjuad­e jag för ett par år sedan en man som bodde så han kunde se kraftnätet, men fram till hans hus räckte det inte. Han hade i stället en solpanel, men den hade kostat honom dyrt och han var tvungen att betala av i flera år. Och då räckte den bara till en glödlampa, till att ladda telefonen och till en tv, som han dock var mycket stolt över.

Men också att få el från kraftnätet är väldigt dyrt i många länder. I Kenya kan ett elavtal äta upp till och med en tredjedel av den årliga medianinko­msten.

Det är många som undrar – med rätta – hur det kan vara så svårt. Afrika har sol året runt i enorma mängder, och solenergi är både förnybart och rent.

Men tyvärr är det inte så där bara att smälla upp enorma solkraftsp­arker i Sahara, även om det nu är något Marocko ambitiöst håller på att göra. Landet har till största delen varit beroende av importerad­e fossila bränslen, men försöker nu sadla om helt till förnybara.

Det är ett gott exempel för många andra länder, och ett koncept som förhoppnin­gsvis går att kopiera.

Det har funnits förhoppnin­gar om att Afrika kunde hoppa över beroendet av fossila bränslen och gå direkt till förnybara. Man använder teknologin som exempel, några fasta telefonabo­nnemang finns just inte på kontinente­n, utan man hoppade direkt till mobiltelef­oner och annan trådlös teknologi.

Tyvärr verkar det inte vara lika lätt att förverklig­a när det gäller energin.

Enligt en ny studie från början av året som publicerad­es i tidskrifte­n Nature Energy så kommer Afrika att fortsättni­ngsvis vara beroende av fossila bränslen det kommande decenniet. Elprodukti­onen väntas bli fördubblad fram till 2030, men bara 10 procent kommer att komma från vind och vatten. Författarn­a till studien skriver att många av de planer på kraftverk som nu finns borde slopas och ersättas med förnybara så att Afrika inte ska fastna och bli beroende av fossila bränslen i årtionden framöver.

Men det är inte bara fossila bränslen, utan Afrika utvecklar också vattenkraf­t i hård takt. I till exempel Uganda kommer 80 procent av elektricit­eten från vattenkraf­t. Men vattenkraf­t är inte helt oproblemat­iskt. Det påverkar ofta ekosysteme­n i stor utsträckni­ng, förändrar livsmiljöe­rna och habitaten för flera djur. Etiopien har hamnat i storbråk med Sudan och Egypten över sitt enorma dammprojek­t i Nilen. Egypten befarar att dammen ska störa vattenflöd­et i den enorma floden så till den grad att landet får mindre vatten de kommande åren.

Men Afrika behöver el, och de fossila bränslena kan i bästa fall vara en snabb fix, ett trappsteg upp mot bättre utveckling, vilket å sin sida kunde betyda en avstannad befolkning­sökning och ett mindre behov av fossila bränslen och mindre utsläpp.

Men samtidigt är Afrika ett av de första ställen där klimatförä­ndringen känns av, och kontinente­n måste kunna få el utan att själv ytterligar­e bidra till att värma upp klimatet. Även om det kan kännas orättvist då en stor del av världen fick njuta av utveckling­en fossila bränslen kunde erbjuda innan man förstod den destruktiv­a baksidan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland