Hufvudstadsbladet

Vinterns tredje nationsrek­ord för Kuivisto

Tidigare under hallsäsong­en hade Sara Kuivisto löpt nationsrek­ord både på 600 och på 800 meter. I FM tog hon hem guldmedalj­en på 1 500 meter och slog Sandra Erikssons gamla nationsrek­ord på köpet.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Sara Kuivisto visade än en gång varför hon är Finlands bästa medeldista­nslöpare. Borgådamen stod för inomhussäs­ongens tredje finska rekord – inom loppet av åtta dagar. Kuivisto lämnade konkurrent­erna långt bakom sig då hon spurtade i mål på tiden 4.11,42. 0,47 sekunder snabbare än vad Sandra Eriksson löpte 2015.

– Det rullade på bra, det var roligt att springa, säger FM-guldmedalj­ören Kuivisto som lämnade allt ute på målrakan och slängde sig över mållinjen.

– Som alltid, säger hon med ett skratt.

– Sista varvet var snabbt. Säkert 31 sekunder, tillägger hon.

Kuivisto fick draghjälp först av Nathalie Blomqvist och sedan av en ”ljushare”, en ljuskägla som höll jämn takt.

– Jag har saknat att tävla mot andra. Nu gick det helt bra då Nathalie först drog och så kunde jag hjälpa henne efter det. Ljusharen hjälper, det gör löpandet mer avslappnat då man inte behöver fundera på farten. På 800 meter funkar det inte då farten sjunker hela tiden. På 1 500 meter fungerar den bra, säger Kuivisto som i dag jagar FM-guld på paradsträc­kan 800 meter.

– Det blir ett bra genrep inför EM. Om man klarar sig riktigt bra där så får man löpa tre starter, vilket betyder att man måste orka köra flera lopp.

I EM i polska Torun siktar Kuivisto på semifinal på 800 meter. Men efter rekordnote­ringen utesluter hon inte helt och hållet 1 500 meter.

– Jag löper sannolikt 800 där. Det är en hög tuffa tjejer med och 800 meter i hallen är alltid ett litet hasardspel. När jag inte i vinter fått löpa i klunga så är det ett litet extra spänningsm­oment. Målet är semifinal. Om det blir stopp i heatet är jag missnöjd. Men annars är det ingen press. Jag åker dit för att njuta och ha det kul, säger Kuivisto som var lika överlägsen vinnare som Nathalie Blomqvist var tvåa.

Det är en hög tuffa tjejer med och 800 meter i hallen är alltid ett litet hasardspel. När jag inte i vinter fått löpa i klunga så är det ett litet extra spänningsm­oment. Sara Kuivisto om inomhus-EM

Ögonlocksi­nflammatio­n

19-åriga Blomqvist kom i mål på tiden 4.24,65 och vann alltså FM-silver. Det var det enda positiva i loppet, menar Blomqvist som inför FM siktade på EM-gränsen 4.17,00.

– Nå jo, det är alltid roligt med FM-medalj fast det främst var tiden jag var ute efter i den här tävlingen, säger IK Falken-löparen som nyligen satte nytt personbäst­a på sträckan: 4.19,16.

– I början gick det helt okej, sen kändes det att det börjar samlas mjölksyra. Jag har kanske inte haft den bästa uppladdnin­gen för jag har någon ögonlocksi­nflammatio­n och äter antibiotik­a för tillfället. Så det är kanske inte så man vill ladda upp för FM, säger Blomqvist med ett litet leende.

Antibiotik­akuren och osäkerhete­n med formen betyder att resten av inomhussäs­ongen är något av ett frågetecke­n för Blomqvist.

– Vet inte hur det kommer att bli. Möjligen blir det junior-FM nästa helg men vi får se, säger 19-åringen som också är anmäld till dagens 800-meterslopp.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Sara Kuivisto fick ett bra genrep inför inomhus-EM.
■
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Sara Kuivisto fick ett bra genrep inför inomhus-EM. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland