Hufvudstadsbladet

VM-drottninge­n: ”Flyter på fantastisk­t”

Inför stafetten kallade Tiril Eckhoff Norge för ”underdogs deluxe”. Efteråt stod hon där med ännu en guldmedalj om halsen – hennes fjärde i Pokljuka. – Nu flyter det på fantastisk­t, säger VMdrottnin­gen.

- HBL-TT

Inför förra årets skidskytte-VM kom den norska stjärnan Tiril Eckhoff till Antholz som storfavori­t efter att ha dominerat i världscupe­n. Väl där gick det dock inte alls norskans väg och hon fick inte med sig någon individuel­l medalj – även om hon var med i två av stafettlag­en som tog guld.

Hade bra magkänsla

I år har stjärnan däremot levererat. Hon har tagit två individuel­la guld och dessutom guld i mixedoch damstafett­en samt ett silver i singelmixe­dstafetten.

– Nu flyter det på fantastisk­t, säger hon.

TT: Hur känns det med tanke på hur det gick i fjol? – Det blir ju lite så att när man haft en liten motgång så smakar det ju ännu bättre, säger hon och skrattar.

Just stafetter har under säsongen inte gått Norges väg, och Tiril Eckhoff har skjutit bort norskorna både en och två gånger. Men som hon själv sa, i Pokljuka flyter allt på.

– I dag hade jag en så bra magkänsla, jag var inte alls nervös, säger Eckhoff.

”Smakar otroligt gott”

Förra årets VM-drottning, Marte Olsbu Røiseland, tog hand om den avslutande sträckan för Norge.

Hon har haft ett lite liknande VM som Eckhoff hade i fjol – hon kom till Pokljuka som världscupl­edare men har inte fått med sig någon individuel­l medalj. Att hon klarade av att köra hem guldet – trots tre bom i första skyttet – betydde mycket för 30-åringen.

– Det smakar otroligt gott, både personlige­n och för hela laget, säger hon.

– Det har varit tufft och det var inte riktigt så här jag såg framför mig att VM skulle bli, men samtidigt är jag en person som blir jättebesvi­ken men sen kan jag som tur är blicka framåt.

Tyskland blev tvåa och Ukraina trea i stafetten. Finland tog fjortonde plats med kvartetten Suvi Minkkinen, Mari Eder, Erika Jänkä, och Nastassia Kinnunen.

Svenskt silver

Även i herrarnas stafett blev det en guldfest för Norge. Norge ledde klart redan före avslutning­ssträckan. Sebastian Samuelsson hämtade upp Sverige från sjätte plats till silver under sista sträckan. Ryssland tog brons. Skidskytte-VM har varit en succé för Sverige, med ett guld, tre silver och två brons.

Finlands kvartett Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Jaakko Ranta och Olli Hiidensalo fick nöja sig med en 19:e plats i stafetten. En klar besvikelse med tanke på hur bra herrarna klarat sig i världscupe­n tidigare i vinter. Förutom nio missade skott drog Finland på sig ett tidsstraff då Tuomas Harjula fått problem med laddningen.

 ?? FOTO: DARKO BANDIC/AP/TT ?? Tiril Eckhoff tog sin femte medalj – och fjärde guld – under VM i Pokljuka.
FOTO: DARKO BANDIC/AP/TT Tiril Eckhoff tog sin femte medalj – och fjärde guld – under VM i Pokljuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland