Hufvudstadsbladet

Niskanen: Bolsjunov är favorit på 50 km

Iivo Niskanen är ute efter ett nytt VM-guld i Oberstdorf – men han medger direkt att Alexander Bolsjunov är favorit också på 50 km den här gången. – Men det är ingen självklarh­et att han vinner, säger OS-vinnaren.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

För tre år sedan drog Iivo Niskanen det längre strået i en episk tvekamp med Rysslands Alexander Bolsjunov i OS i Pyeongchan­g. I Oberstdorf står 50 km klassiskt på programmet igen – och Niskanen är Finlands hetaste medaljchan­s i hela VM.

– På basis av den här säsongen är Bolsjunov utan tvekan favorit, säger Niskanen.

– Men det är ingen självklarh­et att han vinner när man jämför hur mycket han tävlat med norrmännen. Norrmännen har klarat sig mycket bra när de varit med, i Ruka, Lahtis och Falun. Jag tror inte han är lika överlägsen som det såg ut i Tour de Ski.

Ännu mera träning

I Tour de Ski vann Bolsjunov fem av åtta deltävling­ar och tog hem totalseger­n i suverän stil. Men Niskanen och hela Norges landslag stod över. I Lahtis tog norrmännen sedan en fyrdubbel seger i skiathlon.

Niskanen har i själva verket tävlat väldigt sparsamt i vinter. I stället har han tränat mer än någonsin förut. Förra året loggade han nästan 1 100 träningsti­mmar. Den här säsongen blir det ännu mer.

– Det har krävt flera års arbete att nå upp till en tillräckli­gt hög träningsvo­lym och tåla tillräckli­gt med produktiv kvalitetst­räning. Men vi börjar vara i det skedet att skidfarten inte blir bättre av att öka träningsmä­ngden. Min grundkondi­tion och min tröskelfar­t är säkert tillräckli­gt hög. Nu försöker vi få bara slipa fram en formtopp, säger Niskanen.

Inga topplaceri­ngar

Niskanens placeringa­r i vinter väcker inte alltför stora förväntnin­gar. I världscupp­remiären i Ruka var han femma på 15 km klassiskt. Men det är ingen katastrof, fast han vunnit i Ruka tre gånger förut – säsongen 2018–2019 var han sjua i Ruka, men tog brons i 15 km klassiskt i VM i Seefeld.

I Lahtis var han åtta i skiathlon, men banprofile­n under den klassiska sträckan var onödigt lätt i hans smak, och i stafetten visade han lovande takter då Finlands herrar bröt sin 21 år långa medaljtork­a i världscupe­n. I Falun floppade Finland med vallningen under fristilslo­ppet, medan det klassiska loppet urartade totalt med krascher och tumult. I FM i Pyhäjärvi vann Niskanen klart 15 km fristil.

– Skidfarten har blivit bättre för varje veckoslut. I Falun misslyckad­es vi, förväntnin­garna var högre än så, men jag är nöjd med min prestation i FM i förhålland­e till den banprofile­n, säger Niskanen.

Tung banprofil

På tal om banprofile­r går höjdkurvor­na i Oberstdorf inte av för hackor. Vi snackar om de tyngsta banorna på flera år i ett stort mästerskap. Det passar Iivo Niskanen mer än väl.

– Den stora stigningen i Oberstdorf är en av de tyngsta tillsamman­s med Lillehamme­r – och här svänger spåret inte ens direkt till en utförsback­e efteråt. Det kommer att kräva hög kapacitet på alla sträckor, säger Niskanen.

Under herrarnas 50 km rundar skidåkarna en 6,75 km lång bana, varav första 3,75 km är verkligen tunga. Niskanen tror att den stora uppförsbac­ken kommer att bli utslagsgiv­ande, fast resten av banan är ganska flack. Det är förstås ett mysterium hur värmen kommer att inverka på föret – det utlovas likadana temperatur­er som i Seefeld 2019, uppemot 10–15 plusgrader under dagarna.

”Nöjd med min form”

Före avslutning­ssträckan 50 km kör Niskanen också skiathlon, 15 km fritt och herrarnas stafett i VM. I VM i Seefeld var Niskanen ytterst nära medalj i skiathlon. Men han är tydlig med att 50 km klassiskt är hans huvudsträc­ka i Oberstdorf. Det finns dock fler än han och Bolsjunov som vill vinna guld.

– Min placering är förstås i sista hand upp till vad de andra gör, men jag är helt nöjd och tillitsful­l med min kapacitet och form i det här skedet. Jag tror det går att bygga en bra formtopp ovanpå den här säsongens grundnivå. De senaste dagarna har vi letat efter den där yttersta skärpan i musklerna. Det gäller att kunna köra avslappnat får att förbättra det sista snäppet.

❞ Jag är helt nöjd och tillitsful­l med min kapacitet och form i det här skedet. Jag tror det går att bygga en bra formtopp ovanpå den här säsongens grundnivå. De senaste dagarna har vi letat efter den där yttersta skärpan i musklerna.

Iivo Niskanen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen siktar på att vara som bäst under den sista dagen i VM.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Iivo Niskanen siktar på att vara som bäst under den sista dagen i VM. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland