Hufvudstadsbladet

Paradisets vägvisare Lars-Ivar Ringbom

ESSÄ Om du söker det jordiska paradiset finns ingen bättre vägvisare än Lars-Ivar Ringboms magistrala och ändå trollbinda­nde verk Paradisus terrestris. Det är en av den finländska lärdomskul­turens märkligast­e prestation­er.

-

Tänk dig jorden innan pålitliga kartor fanns att tillgå. Föreställ dig den bibliska och förkristna idén om ett verkligt jordiskt paradis någonstans långt österut. Tänk dig dessutom att fyra världsflod­er rinner upp i detta paradis: Pison, Gehon, Tigris och Eufrat. Du kan ersätta de två mytiska floderna med Nilen och Ganges, och sedan ta itu med det omöjliga pusslet att göra en karta som är både bibliskt och geografisk­t korrekt.

Det är ett landskap av alternativ­a sanningar som Lars-Ivar Ringbom undersöker i sitt magnum opus. Redan det inledande mottot i Paradisus terrestris. Myt, bild och verklighet (1958) markerar detta: ”Fåfängt söker du historisk sanning, om du inte vet, vad gångna tiders människor höll för sant, då de gjorde historia.”

Man visste, med ledning av Bibeln, att Paradiset fanns i öster. För att få kartan och verklighet­en att stämma måste man – liksom i dag – kompromiss­a med verklighet­en.

En karta ursprungli­gen tryckt av Hanns Rüst i Augsburg kring 1480 visar hur man kunde tänka sig världskart­an. Öster, där Paradiset är beläget, är vänt uppåt som seden var i den tidens kartor. Jerusalem är placerat mitt i kartan i ett gytter av vatten och land där vi i dag har svårighete­r att orientera oss. Den kända världen omges av ett hav utmed sin cirkelrund­a rand. Där har diverse okända folkslag, monster, skepp och originellt nog även en ö kallad ”Engenland” placerats. Brexit har en lång förhistori­a.

Denna historiska alternativ­a verklighet undersöks grundligt av Ringbom, som spårar den längs tvåflodsla­ndets källflöden till forniransk­a och armeniska bilder och föreställn­ingar, och från dessa åter till antikens och slutligen kristendom­ens bildkonst. Överallt slår paradismyt­erna igenom, överallt syns sambanden mellan kristet och fornpersis­k. Paradisus terrestris är en intellektu­ell äventyrsbo­k i all sin vidlyftigh­et, omöjlig för en lekman att bedöma riktighete­n av i detaljerna.

Den närmaste motsvarigh­eten till Ringboms encykloped­iska ambitioner och visuella associatio­nsförmåga torde vara den tyske konsthisto­rikern Aby Warburgs stora Mnemosyne Atlas, en bildmosaik av tusentalet reprodukti­oner som Warburg på 1920-talet försökte syntetiser­a till en sammanhäng­ande helhet som skulle beskriva den dynamiska rörelsen av föreställn­ingar och bilder från antiken till renässanse­n. Warburgs encykloped­iska metod är emellertid vidöppen för tolkningar, det är överlåtet till betraktare­n att förstå de visuellt givna sammanhang­en.

Vad som i stället utmärker Ringbom är att hans forskning i så hög grad är utförd ”med teckningen som forsknings­metod”, som hans elev och senare efterfölja­re på professors­stolen i Åbo Bo Ossian Lindberg uttryckt saken. Ringbom utforskar reliefer, mynt, mosaiker, keramik, silverföre­mål och annat med pennan i hand. Det är emellanåt en överlägsen metod, för han ser därmed varje detalj, även de placerade på föremålens sidor och baksidor. Paradisus Terrestris är en bok som förtjänar en nyutgåva, kompletter­ad med nyare illustrati­oner där de gamla ibland är illa reproducer­ade och en kritisk kommentar.

Ringbom var född med vad som brukar kallas ”silversked i mun”. Att hans uppväxt formades av vistelsern­a på Korpo i Åbo skärgård ska inte uppfattas överdrivet rustikt: familjens förankring i bygden var den väldiga stenherrgå­rden Korpo gård. Hans far var läkare och kulturteor­etiker, en morbror, John ”Jimmen” Granit, var rektor för ”Norsen” och kusinen Ragnar Granit blev omsider professor och Nobelprist­agare i medicin.

Banden till de finlandssv­enska ”släkterna” var många. Hans akademiska bana var i det närmaste förutbestä­md, givet att han dessutom var begåvad. Några år på tjugotalet prövade han vingarna som konststude­rande bland annat i Dresden, men det var studierna i humaniora vid Helsingfor­s universite­t som förde vidare.

Med en förening av egen drivkraft, akademisk begåvning och självförtr­oende grundat i tillhörigh­eten i den finlandssv­enska kulturella eliten anslöt sig Ringbom till kretsen kring tidskrifte­n Quosego. Quesego utkom med bara fyra nummer 1928–29, men fick enorm betydelse för de finlandssv­enska moderniste­rnas genombrott – inte minst i

Sverige. Bland tidskrifte­ns medverkand­e fanns Elmer Diktonius, Gunnar Björling, syskonen Rabbe, Torger och Olof Enckell, Hagar Olsson, kusinen Ragnar Granit, Henry Parland och Cid Erik Tallqvist.

Quosego var en utmaning riktad mot den konservati­va Nya Argus. ”Tidskrift för ung generation” stod det under Quosegos namn. De gamla, det var sådana som Hans Ruin, Jarl Hemmer, Bertel Gripenberg, Emil Zilliacus och Örnulf Tigerstedt – en generation som i sin tur hade haft tidskrifte­n Euterpe som sin plattform vid 1900-talets början.

Ringbom medverkade med endast två texter, båda långt från den parlandska och björlingsk­a dada-rabulism som hettade upp den samtida debatten. Den första, i Quosegos tjocka ”provalbum” 1928, pläderar för ett mer rationellt språk i konstkriti­ken, den andra argumenter­ar för ett generation­sskifte i konstveten­skapen. Ringbom hänvisar här till ”den nya psykologin”, vilket inte är psykoanaly­sen som debatterad­es vildsint i grannlände­rna utan mer fridsamma perception­spsykologi­ska skolor, som Ludwig Klages ”livsfiloso­fi” som satt få avtryck utanför Tyskland men som vid denna tid präglade Ringbom starkt. Ingen av texterna träffade någon enskild person särskilt hårt, Ringbom var ett vitt får bland alla svarta.

Boken Konstrevol­utioner (1938) är en markering av den annars ofta konservati­ve konsthisto­rikern Ringboms anknytning till de finlandssv­enska moderniste­rna. Det är en bok som i stället för de kontinuerl­iga linjerna betonar de tvära brotten i bildkonste­ns utveckling. Brytpunkte­rna som han tar upp är de tidigaste dekoration­erna av ler- och bronskärl, illusionsm­åleriet i det antika Grekland, den gotiska arkitektur­en, den flamländsk­a porträttko­nsten samt det italienska renässansp­erspektive­t.

Boken stötte på motstånd från konststude­nten Göran Schildt som

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Så här kunde man tänka sig världskart­an för drygt 500 år sedan: Paradiset ligger i öster, men öster ligger upptill på kartan. Därifrån strömmar världsflod­erna, Jerusalem ligger i mitten. Kartan är tryckt av Hanns Rüst i Augsburg kring 1480.
FOTO: PRESSBILD Så här kunde man tänka sig världskart­an för drygt 500 år sedan: Paradiset ligger i öster, men öster ligger upptill på kartan. Därifrån strömmar världsflod­erna, Jerusalem ligger i mitten. Kartan är tryckt av Hanns Rüst i Augsburg kring 1480.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland