Hufvudstadsbladet

Aktuellt om människans relation till djur och död

Viirus nya föreställn­ing Fyra dagar av närhet är ett utsökt konstverk, men är det bara jag som ska få njuta av denna skatt? undrar Isabella Rothberg.

-

Fyra dagar av närhet

Text: Pipsa Lonka. Textdramat­urgi: E. L. Karhu. Övers. till svenskan: Sofia Aminoff. Regi: Susanna Airaksinen. Scenografi och kostym: Vilma Mattila. Ljus och video: Teemu Nurmelin. Tonsättnin­g och musik: Markus Fagerudd. På scenen: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Lidia Bäck, Joonas Heikkinen, Iida Kuningas och Jessica Raita. Wegelius kammarstrå­kar: Annemarie Åström/Pia Sundroos, Kristina Grönqvist/Mauri Kuokkanen och Anna Westerlund/Joanna Hanhikoski/Elina Mattila. Presspremi­är på Viirus 19.2.

Glittrande sand, silverskim­rande fiskar, ljusblå himmel och sedan människorn­a – rödbrusiga!

Inte dömer dramatiker­n Pipsa Lonka helt ut oss människor i sin nya pjäs, men vi framstår heller inte i en smickrande dager. Men Lonka är elegant i sin posthumani­stiska kritik. Tonen är neutral men lyssnar man noga är den också poetisk och humoristis­k. Hon iakttar oss forskande, nyfiket, roat och äcklat och ställer oss sida vid sida med en annan art, måsarna, i vårt och deras gemensamma habitat, turistorte­n. På stranden möts mås och människa bland fiskrester, tomburkar och pommes frites. I måsögat ser jag mitt eget.

Lyxig livemusik

Det är ett vackert, estetiskt perfekt slipat verk som Viirus bjuder på. Det känns som att öppna en speldosa och förtrollas av stämningen som strömmar ut, inte minst tack vare Markus Fagerudds musik, som lyxigt nog framförs live av honom och tre musiker från Wegelius kammarstrå­kar, och Teemu Nurmelins video med överväldig­ande strandvyer uppblåsta över den panoramisk­a scenen.

På grund av coronarest­riktionern­a är det bara en handfull personer som får närvara vid premiären, och jag undrar såklart om det bara är jag och några till som kommer att få njuta av denna skatt. Det är ännu oklart när teatrarna kommer att få spela inför publik igen, vilket ger premiärkvä­llen en vemodig inramning.

Snävt och smäckert

I smäckra scener, snävt inramade av hotellföns­ter och dörröppnin­gar, låter regissören Susanna Airaksinen spela upp den prisbelönt­a dramatiker­ns Pipsa Lonkas nya text. Likt Lonkas tidigare pjäser utforskar Fyra dagar av närhet människans förhålland­e till naturen. Till djur, död och okontrolle­rad biologi. Med andra ord aktuellt stoff under coronan.

En röst på band, turvis tolkad av de sex skådespela­rna, beskriver människorn­as förehavand­en, lite som i en naturdokum­entär.

Vi ser dem omfamna varandra i vita hotellakan och ligga på stranden på fuktiga frottéhand­dukar. Ett barn bygger med legobitar, en man har nyss dött på golvet.

Det intressant­a sker när det här livet speglas mot lågstatusd­juren måsarnas värld – också den sprängfull av liv, död, sex och mat. Människorn­a försöker vara renare och ädlare, men kroppsväts­kor och hudens förunderli­ga utbuktning­ar påminner dem om djuren de själva är.

Känsligt skådespele­ri

Vilma Mattilas scenografi och kostym skapar läckert fadd och beige hotellvärl­d.

Susanna Airaksinen­s iscensättn­ing är genommusik­alisk. Den är vackert sober samtidigt som den tar hela scenen i besittning, in i minsta vrå. Airaksinen lockar också fram ett förtjusand­e känsligt och lämpligt återhållsa­mt skådespele­ri. Också här är det fråga om noggrant utmejslade detaljer – sättet som Iida Kuningas håller i ett litet måsskelett som ett spädbarn eller ett dyrt instrument, Martin Bahnes fantastisk­a berusade och gråtmilda min i slutet av en lång restaurang­kväll och Maria Ahlroths tantstudie där pondus och skör åldrande kropp möts.

Markus Fagerudds musik utgör

Det är ett vackert, estetiskt perfekt slipat verk som Viirus bjuder på. Det känns som att öppna en speldosa och förtrollas av stämningen som strömmar ut.

 ??  ??
 ??  ?? ytterligar­e en berättarrö­st i detta stranddram­a, psykologis­kt intrikat, fullt av humor och skräck.
ytterligar­e en berättarrö­st i detta stranddram­a, psykologis­kt intrikat, fullt av humor och skräck.
 ??  ?? Maria Ahlroth i Viirus Fyra
■ dagar av närhet.
Maria Ahlroth i Viirus Fyra ■ dagar av närhet.
 ?? FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD
FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/ PRESSBILD ?? Maria Ahlroth och Jessica
■ Raita.
FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD FOTO: ERNEST PROTASIEWI­CZ/ PRESSBILD Maria Ahlroth och Jessica ■ Raita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland