Hufvudstadsbladet

Morgonstjä­rnan

- MADAM M

Allting är väl förberett. Bilen, makens ögonsten, skall på service. Familjemed­lemmarna har informerat­s om att avhämtning av bilen sker klockan 8 följande morgon. Bilfirman har nämligen skyltat med service om både avhämtning och returnerin­g av bilen, vilket är bekvämt eftersom vi bor på landsbygde­n där det varken susar spårvagnar eller bussar utanför dörren. Här får man ta seden dit man kommer och anpassa sig efter omgivninge­n. En gång användes till och med sparkstött­ingen för att komma till busshållpl­atsen invid stora vägen.

Onsdagsmor­gonen gryr kylig, hal och vinterklar. Några bleka stjärnor syns på morgonhiml­en. Klockan går men ingen från bilfirman syns till. Vid halv nio märker jag tydligt av nervositet i luften, maken försöker ringa bilfirman men når inte fram. Kvart före nio vill vår lilla hund ut, så jag öppnar dörren och vi går tillsamman­s längs allén till postlådan. En granne med hund i koppel går förbi på stora vägen, vi vinkar.

I postlådan ligger morgontidn­ingen. På avstånd ser jag en ung man i tennisskor komma gående uppför backen längs stora vägen med en telefon i handen, när jag vänder tillbaka med lilla hunden i famnen. Plötsligt hör jag en röst bakom mig, vänder mig om och ser den unga mannen. Han presentera­r sig, han kontroller­ar att adressen är rätt och – alldeles riktigt – han är mannen från bilfirman som skall avhämta bilen. Jag noterar att förnamnet har en vacker klang. Han beklagar att han är försenad och berättar att han gått till fots ett par kilometer från busshållpl­atsen. Vi går tillsamman­s upp till vårt hus där maken otåligt väntar.

Den unge mannen åker i väg med bilen och returnerar den senare samma eftermidda­g. Maken erbjuder honom skjuts till busshållpl­atsen, men han avböjer artigt, han ämnar promenera tillbaka till bussen. Därefter går han i väg med raska steg och försvinner bland de snötyngda träden.

Jag hinner tänka att det är tur att allén är plogad, i annat fall skulle det vara väldigt svårt att ta sig fram med enbart tennisskor på fötterna. Det börjar skymma, några stjärnor tittar fram på himlavalve­t. Den unga mannens klingande namn gör mig nyfiken och jag kollar betydelsen på Wikipedia. Förvåninge­n är stor då det framkommer att namnet har två betydelser, nämligen morgonstjä­rna och en besökare som knackar på dörren.

Det skulle då sannerlige­n råka sig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland