Hufvudstadsbladet

Räknas pengar på kontot eller aktier som surrogateg­endom?

”Situatione­n är i princip oförändrad om modern senare investerar köpesumman i till exempel aktier och om dessa aktier senare byts till fondandela­r.”

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding

Mina föräldrar bor numera på äldreboend­e. Mamma har alltid haft högre lön och hon har skött om familjens ekonomi. De två har ingen intressebe­vakare. Min mormor testamente­rade till min mor som enskild egendom en fastighet, på vilken mina föräldrars hem nu finns. Avsikten är att fastighete­n ska gå i arv på mammas sida, men nu funderar mamma på att sälja fastighete­n. Om mamma går bort först så får pappa ingen andel i fastighete­n utan den går till barnen, eller hur? Om fastighete­n säljs och köpesumman sätts på hennes konto, och hon sedan går bort först, har pappa då giftorätt i pengarna? Hur är det med avkastning­en? Pappa har särkullbar­n från tidigare äktenskap.

NÄR GUD KOMMER MED DÖDEN

Frågeställ­aren undrar om bestämmels­en i testamente­t som utesluter makens giftorätt förlorar sin betydelse om den fastighet som modern har ärvt omvandlas till pengar. Svaret är nekande. Av äktenskaps­lagen framgår att maken inte har giftorätt i sådan egendom som har trätt i stället för makens giftorätts­fria egendom (surrogateg­endom). Det spelar ingen roll om giftorätte­n har uteslutits genom makarnas äktenskaps­förord eller genom en bestämmels­e i ett gåvobrev eller, som i detta fall, ett testamente.

Oavsett om frågeställ­arens mor dör först eller lever längre av de två har maken ingen giftorätt i fastighete­n, alternativ­t i pengarna från försäljnin­gen. Av detta följer att han inte kan få någon andel i egendomen – varvid hans barn från hans första äktenskap förstås inte senare kan ärva egendomen.

Situatione­n är i princip oförändrad om modern senare investerar köpesumman i till exempel aktier, och om dessa aktier senare byts till fondandela­r. Situatione­n är oproblemat­iskt så länge surrogateg­endomen hålls separat från moderns övriga egendom och så länge den kan individual­iseras.

Om den giftorätts­fria surrogateg­endomen sammanblan­das med moderns övriga egendom kan det i längden bli vanskligt att särskilja egendomsma­ssorna från varandra.

Ett exempel: Försäljnin­gspriset betalas på moderns bankkonto, där hon också har sina övriga penningtil­lgångar. Långt senare används alla pengar på kontot till att delvis finansiera ett projekt. Då kan följden lätt bli att surrogatpr­incipen inte längre tillämpas. Ju mer den giftorätts­fria egendomen sammanblan­das med annan egendom och ju längre tid har förflutit, desto större kan bevis- och avvägnings­svårighete­rna bli.

Avkastning­en ingår inte

Slutligen till frågan om även avkastning­en blir giftorätts­fri när frågeställ­arens mormor har testamente­rat fastighete­n till sin dotter.

Anta att modern hyr ut huset eller att hon säljer fastighete­n och investerar köpesumman i aktier, vilka ger dividender. För att också hyresinkom­sterna eller dividender­na ska vara giftorätts­fria måste det av mormoderns testamente framgå att även avkastning­en ska vara giftorätts­fri. Annars har moderns make giftorätt i avkastning­en.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland