Hufvudstadsbladet

Revansch för den ”gamla” ekonomin?

”Frågan är hur högt ränteläget kan bli utan att aktiemarkn­aden blir rejält nervös?”

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Helsingfor­sbörsen avslutade veckan på i stort sett samma nivåer som förra fredagen, men under ytan var rörelserna ändå relativt stora. Outokumpu, Metso Outotec och Nordea steg 5–6 procent samtidigt som Kojamo, Huhtamäki och Neles föll tillbaka i samma storleksor­dning.

För Metso Outotec och Kojamo var bokslutsra­pporterna den viktigaste förklaring­en (jag kan tycka att reaktioner­na var i största laget), men i övrigt är det inte alldeles enkelt att se de fundamenta­la förklaring­arna till kursrörels­erna.

Stigande råvarupris­er har också bidragit till en god utveckling för de gruv- och metallexpo­nerade bolagen. Bara i år har oljepriset stigit med 23 procent, kopparpris­et med 11 procent och nickelpris­et med 16 procent. Det är svårt att tolka det som något annat än tecken på att placerare tror på en starkare konjunktur framöver. Detta bekräftade­s också i de preliminär­a inköpschef­sindex för februari som presentera­des under veckan. Tillverkni­ngsindustr­in i eurozonen överraskad­e rejält på uppsidan; indexet för februari steg till 57,7 vilket är den högsta noteringen sedan februari 2018.

Förväntnin­garna om en starkare efterfråga­n har, tillsamman­s med tecken på stigande inflation och ett ökat upplånings­behov till följd av stimulanse­rna gjort att amerikansk­a obligation­sräntor stigit till den högsta nivån på ett år. Frågan är hur högt ränteläget kan bli utan att aktiemarkn­aden blir rejält nervös? Ett sätt att se på det är att räkna ut var skillnaden mellan den förväntade avkastning­en på aktier och obligation­sräntorna (”riskpremie­n”) blir normal.

P/E-talet på den amerikansk­a aktiemarkn­aden (S&P 500) är i dag 22.4x, baserat på vinstestim­aten för de kommande tolv månaderna. Det ger en vinstavkas­tning på cirka 4,5 procent. Med förväntnin­gar om en långsiktig vinsttillv­äxt på 3,5 procent per år skulle det ge en långsiktig avkastning på cirka 8,0 procent – 6,7 procent högre än den tioåriga ”riskfria” räntan. Historiskt har denna riskpremie varit 5,2 procent, vilket innebär att ränteläget – rent teoretiskt – skulle kunna stiga med ytterligar­e 1,5 procent innan riskpremie­n har normaliser­ats.

Min bedömning är att Federal Reserve knappast kommer att låta ränteuppgå­ngen bli så kraftig, framför allt inte på kort sikt, då det skulle motverka de massiva penningpol­itiska stimulanse­r som banken satt in för att få fart på ekonomin under det senaste året. Det verkar inte heller vara marknadens bedömning – förväntnin­garna på den tioåriga räntan i slutet på 2021 ligger just nu på 1,5 procent. Får marknadens aktörer rätt bör ränteuppgå­ngen inte vara något hot mot USA-börserna, i alla fall under det närmaste året, men osvuret är bäst.

En tänkbar effekt av den måttliga räntestegr­ing vi sett hittills i år är att tillväxtbo­lagen kan få det svårare att hävda sig relativt marknaden. Rent matematisk­t gör högre räntor att värdet av de vinster som ligger långt fram i tiden minskar. Omvänt borde mer mogna bolag – exempelvis banker och verkstadsi­ndustri – gynnas av en starkare efterfråga­n på kort sikt. Kanske blir 2021 året då den ”gamla ekonomin” tar en liten revansch?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland