Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndring vrider ekvatorns regnbälte

Tropikerna­s regnområde­n har länge betraktats som relativt stabila längs ekvatorn, trots klimatförä­ndringarna. Men en ny studie avslöjar regionala förskjutni­ngar som kan få dramatiska konsekvens­er.

-

Det tropiska regnbältet är ett viktigt väderfenom­en som är avgörande för levnadsför­hållanden och livsmedels­produktion i stora områden. Hittills har klimatfors­kningen pekat på att regnbältet ser ut att stanna kvar i samma position när klimatet förändras. Men det tycks vara en missuppfat­tning, som beror på att forskarna hittills främst har studerat ett medelvärde för hela ekvatorial­bältet.

Inuti medelvärde­t gömmer sig tydliga regionala förändring­ar, som döljer varandra när man bara ser till det större mönstret. Det menar en grupp amerikansk­a forskare, som har analyserat klimatmode­llerna i högre upplösning och publicerar sina resultat i tidskrifte­n Nature Climate Change.

Kaskadeffe­kter

”Vår studie visar att klimatförä­ndringarna kommer att flytta det tropiska regnbältet åt motsatt håll i två områden som täcker ungefär två tredjedela­r av jorden. Det är en process som kommer att få kaskadeffe­kter på vattentill­gången och livsmedels­produktion­en över stora delar av världen”, säger Antonios Mamalakis, forskare vid Colorado State University i ett pressmedde­lande.

Lite förenklat handlar det om en gräns som går genom Afrika, med Atlanten på den ena sidan och Indiska oceanen på den andra. Öster om gränsen förskjuts regnbältet norrut, och på den västra sidan flyttas det i stället söderut.

Det krävs fler studier för att förutspå konsekvens­erna mer i detalj, skriver forskarna. Men i grova drag kan man förvänta sig en ökad risk för torka i sydöstra Afrika och på Madagaskar, samt kraftigare monsunregn och risk för översvämni­ngar i södra Indien. På motsvarand­e sätt ökar risken för torka i Centralame­rika.

Större förståelse

Erik Kjellström, som är professor i klimatolog­i vid Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut SMHI, tycker att det är en intressant och välgjord studie.

– Det här ger en större förståelse av hur nederbörds­mönstren kan komma att förändras i ett varmare klimat. Klimatfors­kning handlar ju inte bara om att kartlägga förändring­ar, utan även om att kunna koppla det till en fysikalisk förklaring, säger han.

Det som driver förskjutni­ngen är en ojämn fördelning av temperatur­en längs ekvatorn. Över östra tropiska Stilla havet och Atlanten värms havsytan allra mest söder om den gräns där passadvind­arna möts, den så kallade intertropi­ska konvergens­zonen. Därmed förskjuts konvergens­zonen söderut. Öster om skiljelinj­en förväntas havsytan i stället värmas som mest norr om den intertropi­ska konvergens­zonen, som därmed förskjuts norrut.

– Det är värt att påpeka att forskarna har utgått från ett scenario med kraftigt ökad växthuseff­ekt. Om vi klarar tvågraders­målet blir förändring­arna inte så kraftiga under detta sekel. Men mönstret är tydligt, så man kommer i vilket fall att se tendenser i den här riktningen, säger Erik Kjellström.

❞ Om vi klarar tvågraders­målet blir förändring­arna inte så kraftiga under detta sekel. Men mönstret är tydligt, så man kommer i vilket fall att se tendenser i den här riktningen. Erik Kjellström Professor i klimatolog­i, Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut

 ?? FOTO: RAJESH KUMAR SINGH/TT ?? I den östra hemisfären förskjuts regnbältet norrut, vilket kan leda till kraftigare monsunregn i Indien.
■
FOTO: RAJESH KUMAR SINGH/TT I den östra hemisfären förskjuts regnbältet norrut, vilket kan leda till kraftigare monsunregn i Indien. ■
 ?? KARTA: JOHAN HALLNÄS ?? Regnbältet förskjuts åt olika håll på var sida om Afrika.
KARTA: JOHAN HALLNÄS Regnbältet förskjuts åt olika håll på var sida om Afrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland