Hufvudstadsbladet

Gör inte situatione­n värre

-

CORONAKRIS­EN Att ha andra stadiet på distans för att stoppa spridninge­n av covid-19 har mera negativa sidor än positiva. Mina kompisar och bekanta, som går i andra stadiet, håller helt och hållet på att tappa greppet om sin skolgång till följd av situatione­n. Vi orkade i början av förra året, men nu har det gått för långt.

Psykiska problem hos unga börjar växa allt mera fram. Det brukar sägas att hälsan kommer först, men nu anser jag att det är så att hälsan för oss unga kommer sist. Jag har tappat kontakten med alla mina kompisar och börjat må psykiskt enormt mycket sämre. Samtidigt har jag, samt alla som jag håller kontakt med börjat förlora motivation­en så kraftigt att det börjar kännas som att helt och hållet hoppa av gymnasiet.

Det sätt som regeringen använder för att tackla coronaläge­t är inte rättvist mot oss unga. Barerna är öppna, normalt folk har rest utomlands tills gränserna stängdes och många lever helt som normalt, medan vi i andra stadiet tvingas lida för allting. Varför måste det vara så? Hur vanligt är det ens att en person som är under 20 år dör av coronaviru­set ...

Medierna och staten har nu nästan under ett års tid lärt oss en massa om coronaviru­set. Vi vet hur vi ska bete oss när det gäller viruset och det har fungerat enormt bra, fastän vi varit i skolan. När maskrekomm­endationen trädde i kraft så använde alla munskydd och alla som haft små symtom har alltid förstått att stanna hemma. Vi har inte i vårt gymnasium i Grankulla haft en enda smitta och det är inte ens vår åldersklas­s som mest sprider viruset.

Att hålla andra stadiet stängt är alltså inte alls rätt sätt att stoppa spridninge­n av coronaviru­set. Själv ser jag mera negativa sidor än vad jag ser positiva. Motivation­en minskar kraftigt hos unga, psykiska problem börjar framkomma allt mer och unga lider enormt mycket av situatione­n i allmänhet, medan många människor ännu lever normalt. Jag önskar alltså att regeringen skulle ta sig tid och fundera lite mera på alla aspekter innan den bestämmer sig för att göra situatione­n värre för unga.

AMOS BERGLUND Grankulla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland