Hufvudstadsbladet

Osaka tog sin fjärde titel

Naomi Osaka är obesegrad i grand slam-finaler i tennis. Japanskan tog sin fjärde titel när hon vann finalen i Australian Open över Jennifer Brady med 6–4, 6–3.

- TT

23-åringen vann i Melbourne även 2019 och i US Open 2018 och 2020. Därmed gör hon Monica Seles och Roger Federer sällskap som en som vinner sina fyra första grand slamfinale­r.

– Vilket otroligt sällskap, helt galet att få höra, sade Osaka efter segern.

– Jag hoppas att jag kan uppnå ett uns av det som som deras karriärer utvecklade. Men jag kan bara fortsätta min väg.

Osaka kan med rätta kalla sig hardcourtd­rottning. Hon har däremot inte lyckats lika bra på grus i Franska mästerskap­en och på gräs i Wimbledon. Finalister­na inledde matchen skakigt med många misstag som gjorde att de kunde följas åt till 4–4. Därefter tog Osaka över och vann sex raka game. Den 22-rankade Brady bröt Osakas serve till 2–4, men närmare än så kom hon aldrig att hämta in underläget.

– I kväll var det en mental kamp. Jag var extremt nervös och sa till mig själv före matchen att jag sannolikt inte skulle spela så bra. Jag ville inte sätta press på mig att spela perfekt, utan bara att gå ut och fajtas för varje poäng, säger Osaka.

När Osaka och Brady möttes i US Open-semifinal i höstas vann Osaka, men det blev en tuff uppgörelse över tre set.

– Det var sannolikt en av de allra bästa matcherna jag spelat i mitt liv och jag minns den så väl eftersom den var så tuff, sade Osaka inför finalen och i segertalet i Melbourne tillade hon:

– Jag sa i US Open att hon kan bli ett problem, och jag fick rätt.

Brady var trots allt nöjd efter finalförlu­sten.

– För ett år sedan hade en grand slam-titel känts lika svår att nå som att åka till mars. Men det gör det inte längre, jag tycker att jag hör hemma på den här nivån, säger hon på presskonfe­rensen.

I årets Australian Open har Osaka endast förlorat ett enda set, i åttondelsf­inalen mot spanjorska­n Garbine Muguruza. I semifinale­n skåpade hon ut den förra världsetta­n Serena Williams med 6–3, 6–4.

I kväll var det en mental kamp. Jag var extremt nervös och sa till mig själv före matchen att jag sannolikt inte skulle spela så bra. Jag ville inte sätta press på mig att spela perfekt, utan bara att gå ut och fajtas för varje poäng. Naomi Osaka

 ?? FOTO: DAVID GRAY/LEHTIKUVA ?? Naomi Osaka förlorade bara ett set i hela turneringe­n i Australian Open.
■
FOTO: DAVID GRAY/LEHTIKUVA Naomi Osaka förlorade bara ett set i hela turneringe­n i Australian Open. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland