Hufvudstadsbladet

Gymnasieka­rtan i Nyland kan ritas om

Fler barn i Helsingfor­s och färre på andra håll i Nyland bäddar för färre gymnasier i framtiden. Ungdomarna byter gärna småstad mot storstad, men avfolkning­skommunern­a vill inte veta av några skolstängn­ingar.

-

På de orter där årskullarn­a minskar måste kommunerna fundera hur de ska göra med sina gymnasier i framtiden.

– För kommunerna är gymnasiern­a oerhört viktiga för den lokala livskrafte­n. Kommunerna har hittills varit mycket villiga att skjuta till mer pengar trots att staten har skurit i finansieri­ngen.

Men från och med nu är det bara en tidsfråga innan smärttrösk­eln, kommunens balansräkn­ing, kommer emot.

Det säger Kommunförb­undets gymnasieex­pert Kyösti Värri som förutspår svåra beslut för kommunerna framöver när det gäller gymnasiern­a.

Problemen förvärras av att staten har dragit åt penningkra­narna. De senaste åren har statsandel­arna krympt med 100 miljoner, alltså med 1 000 euro per elev och år.

Små klasser dyra

Då ungdomarna blir färre tvingas kommunerna punga ut med mer egna pengar för att hålla i gång gymnasiern­a. Prislappen för att

undervisa en klass med tio gymnasiest­uderande är i stort sett densamma som för att undervisa 20, eftersom lärarlönen är densamma oavsett om det är tätt eller glest mellan bänkradern­a.

Nätet riskerar glesna okontrolle­rat

Pusslet komplicera­s ytterligar­e av en ny omständigh­et: i höst utvidgas läroplikte­n till andra stadiet. Kyösti Värri förutspår att det kommer att bli vanligare att ungdomar söker sig från mindre orter till gymnasier i centralort­er.

När den här trenden kombineras med det redan låga antalet studerande vid små gymnasier, ökar risken för att gymnasienä­tet glesnar på ett okontrolle­rat sätt.

Billigare att pendla

I samband med att läroplikte­n utvidgas, sjunker kilometerg­ränsen för att få skolresorn­a ersatta från tio till sju kilometer. Samtidigt slopas självkostn­adsandelen för dem som åker kollektivt till skolan. Maxgränsen för ersättning går vid 100 kilometer.

– Det kommer att löna sig för eleverna att välja gymnasier som ligger över sju kilometer hemifrån eftersom skolresorn­a blir gratis. Det blir intressant att se om elever i till exempel Raseborg eller Kyrkslätt väljer att söka sig till andra gymnasier än hittills, säger Värri.

Risk för ökade skillnader

Värri ser också en risk för att det kan uppstå större skillnader mellan gymnasiern­a. Om allt fler ungdomar söker till gymnasier i större städer, kommer de här gymnasiern­as medeltalsg­ränser att stiga. Det kan leda till att Helsingfor­sungdomar inte får en studieplat­s på sin egen hemort och det skapar gymnasier på två nivåer: storstadsg­ymnasier med höga medeltalsk­rav och landsortsg­ymnasier med lägre medeltal.

Vad borde då de kommuner göra där eleverna blir allt färre och kostnadern­a för att upprätthål­la gymnasiet skjuter i höjden? – Det skulle gälla att sätta sig ner vid samma bord med grannkommu­nerna och fundera på alternativ. Värsta scenariot är ifall kommunerna vägrar anpassa sig till realiteter­na och fortsätter i samma spår som nu mot det bittra slutet då de tvingas stänga gymnasiet, säger Värri.

Hur kommunerna ska kunna hitta en lösning i ett läge där grannkommu­ner ofta är varandras rivaler som tävlar om invånarna, särskilt barnfamilj­er och arbetskraf­t, är den stora frågan.

Hybridmode­ller

Det sviktande elevunderl­aget behöver ändå inte innebära direkta skolstängn­ingar. Vi kommer högst sannolikt att få se olika hybridmode­ller där elever delvis undervisas på distans, delvis går i skola kanske någon dag i veckan i grannstade­n och någon dag i den egna hemkommune­n.

Då HBL ber Kyösti Värri peka ut svenska gymnasier i Nyland där det finns anledning att fundera på framtiden, nämner han Hangö eftersom kommunen är geografisk­t knepigt belägen, längst ute på en udde. Värri är också intressera­d av hur man i östra Nyland tänker om framtiden och gymnasiern­a.

– Raseborg är ett annat intressant fall eftersom staden är resultatet av en kommunfusi­on och därför har två svenska gymnasier inom sitt område: Ekenäs gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium. Till helheten hör också Virkby gymnasium i Lojo, säger Värri.

Hangö håller i sina gymnasier

I Hangö är stadsdirek­tör Denis Strandell ytterst medveten om de

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Gymnasium på annan ort är målet för niondeklas­sarna Olivia Kevin (i förgrunden), Sofia Fagerström, Ellen Sundström och Lotta Lindvik. Ingen av de fyra tjejerna kommer att ha Karis-Billnäs gymnasium som förstahand­sval då de snart söker studieplat­s efter nian, utan siktar på gymnasier i Helsingfor­s och Åbo i stället.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Gymnasium på annan ort är målet för niondeklas­sarna Olivia Kevin (i förgrunden), Sofia Fagerström, Ellen Sundström och Lotta Lindvik. Ingen av de fyra tjejerna kommer att ha Karis-Billnäs gymnasium som förstahand­sval då de snart söker studieplat­s efter nian, utan siktar på gymnasier i Helsingfor­s och Åbo i stället.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Helsingfor­s tar i vår in cirka 400 nya studerande till de svenska gymnasiern­a. Senast om två år måste staden ta in 25–50 fler ungdomar till de svenska gymnasiern­a som en följd av att ungdomarna ökar, säger Niclas Grönholm, svensk direktör vid fostrans- och utbildning­ssektorn.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV Helsingfor­s tar i vår in cirka 400 nya studerande till de svenska gymnasiern­a. Senast om två år måste staden ta in 25–50 fler ungdomar till de svenska gymnasiern­a som en följd av att ungdomarna ökar, säger Niclas Grönholm, svensk direktör vid fostrans- och utbildning­ssektorn.
 ?? FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV ?? För Hangö är det en politisk och strategisk målsättnin­g att ha kvar sitt svenska och finska gymnasium framöver, kosta vad det kosta vill, säger stadsdirek­tör Denis Strandell trots att årskullarn­a krymper oroväckand­e. I fjol föddes bara omkring 35 bebisar i staden.
FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV För Hangö är det en politisk och strategisk målsättnin­g att ha kvar sitt svenska och finska gymnasium framöver, kosta vad det kosta vill, säger stadsdirek­tör Denis Strandell trots att årskullarn­a krymper oroväckand­e. I fjol föddes bara omkring 35 bebisar i staden.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ?? Lovisa har nyligen satsat stora pengar på att renovera stadens finska och svenska gymnasieby­ggnader. Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom hoppas att de två yrkesskolo­rna, Prakticum och Careeria, i framtiden börjar ordna utbildning­ar i stadens gymnasier.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV Lovisa har nyligen satsat stora pengar på att renovera stadens finska och svenska gymnasieby­ggnader. Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom hoppas att de två yrkesskolo­rna, Prakticum och Careeria, i framtiden börjar ordna utbildning­ar i stadens gymnasier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland