Hufvudstadsbladet

Coronavacc­inernas olika effektivit­et oroar

Finländare som först får Astra Zeneca kan senare få annat vaccin för bättre effekt

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Astra Zenecas coronavacc­in uppges ha en skyddseffe­kt på drygt 60 procent jämfört med de två andra coronavacc­inen som används i Finland, Pfizers och Modernas vacciner som har en skyddseffe­kt på 95 respektive 94 procent.

Från andra europeiska länder kommer redan rapporter om allmänt motstånd mot Astra Zenecas vaccin på grund av lägre effekt.

– Astra Zeneca ger ett lika gott skydd mot allvarlig livshotand­e sjukdom som Pfizer. Skillnaden i effektivit­et märks när det gäller lindriga sjukdomsfa­ll. Men jag förnekar inte att det finns skillnader mellan vaccinerna, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Nohynek uppmanar alla att ta det vaccin som erbjuds dem och säger att det är bättre att skaffa sig ett skydd mot sjukdomen nu än att låta bli ifall man erbjuds Astra Zeneca. Finland kan också komma ge andra vaccinsort­er senare till människor för att kompletter­a och förbättra vaccinets effekt.

Finländarn­a vaccineras med flera olika coronavacc­iner. Hör du till dem som först får det mindre effektiva från Astra Zeneca i stället för Pfizers eller Modernas som har klarat sig bäst i test, behöver du inte misströsta, enligt vaccinexpe­rten Hanna Nohynek. Det går senare att lappa på med nya effektivar­e vacciner.

Finländarn­a vaccineras för tillfället med de tre olika coronavacc­iner, Pfizer, Moderna och Astra Zeneca, som hittills har godkänts av myndighete­rna. Nya vacciner kommer att införas i takt med att de beviljas tillstånd.

Coronavacc­inet som har tagits fram av Astra Zeneca och Oxford har rapportera­t lägre effektivit­et än de två andra vaccinerna som har godkänts för användning i EU: Pfizer och Moderna. Astra Zenecas vaccin uppges ha en skyddseffe­kt på drygt 60 procent jämfört med 95 respektive 94 procent för Pfizer och Moderna.

I dag ges Pfizer och Moderna till personer som är 70 år eller äldre i Finland, medan Astra Zeneca ges till personer under 70 år som hör till en riskgrupp.

För varje vecka som går, anländer nya vaccindose­r till Finland. I något skede kommer 70-plussarna att ha fått sina Pfizer- och Modernaspr­utor. Ännu har de finländska myndighete­rna inte bestämt hur vaccinerna kommer att fördelas efter det här.

– Vi vet inte om vi senare i vår kommer att ha tillräckli­gt mycket vaccin för att på en och samma gång kunna vaccinera alla som så önskar, eller om vi kommer att göra nya indelninga­r så att nästa grupp som vaccineras blir 60–70-åringar och därefter 50–60-åringar. De här åldersgrup­perna löper en något större risk än yngre för att bli allvarligt sjuka, så det är möjligt att vi tvingas prioritera ifall vi inte får in tillräckli­gt stora mängder vaccin på en gång.

Det säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd och sekreterar­e för den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor. Gruppen har heller inte ännu slagit fast hur de olika vaccinerna ska fördelas framöver då de äldsta så småningom är vaccinerad­e.

Vetskapen om att Pfizers och Modernas vacciner ger ett effektivar­e skydd mot corona än Astra Zenecas gör att många som blir erbjudna det sistnämnda, grämer sig eller är oroade över att de inte får det mest effektiva vaccinet på marknaden. Vad säger du till de här personerna? – Astra Zeneca ger ett lika gott skydd mot allvarlig livshotand­e sjukdom som Pfizer. Skillnaden i effektivit­et märks när det gäller lindriga sjukdomsfa­ll. Men jag förnekar inte att det finns skillnader mellan vaccinerna och därför har vi valt att ge de mest effektiva till personer med störst risk. Vi hoppas förstås att Astra Zenecas vaccin ska vara lika bra och effektivt som de andra, men ännu väntar vi på forsknings­resultat om så är fallet. Nya resultat från Storbritan­nien torde bli klara redan under den här månaden och i april borde vi få resultat från USA om hur väl Astra Zenecas vaccin fungerar, säger Nohynek.

Hanna Nohynek säger att avsaknaden av forsknings­resultat om Astra Zenecas effekt har tolkats som att vaccinet skulle vara dåligt, men det är för tidigt att dra några slutsatser eftersom forsknings­resultaten låter vänta på sig.

Vilken är din hälsning till de personer som hör till en riskgrupp som nu erbjuds Astra Zeneca, men som kanske överväger att inte i det här skedet ta Astra Zenecas vaccin i förhoppnin­g om att de ska få Pfizer senare? – Min uppmaning är att man ska ta det vaccin som erbjuds. Det finns inga garantier för att man senare får ett annat vaccin och det är bättre att skaffa sig ett skydd mot sjukdomen nu än att låta bli, säger Nohynek.

Tveksamhet till Astra Zeneca i flera länder

Från flera europeiska länder, till exempel Tyskland, Italien, Österrike och Bulgarien kommer rapporter om motstånd hos allmänhete­n att ta Astra Zenecas vaccin på grund av lägre uppvisad effekt. Tyska hälsovårds­myndighete­r rapportera­r om hundratuse­ntals fall där människor inte har velat ta Astra Zenecas vaccin eller uteblivit från förhandsbo­kade vaccinerin­gar.

Frankrikes hälsovårds­minister Olivier Véran lät nyligen ta Astra Zenecas vaccin i direktsänd tv för att locka andra att också ta vaccinet.

Möjligt att förbättra skyddet senare

Enligt Hanna Nohynek ska man heller inte resonera att loppet skulle vara kört ifall man i dag får ett vaccin som inte visar sig vara lika bra som ett annat. Det går nämligen att förbättra vaccinatio­nsskyddet genom nya vaccinerin­gar senare.

Astra Zeneca har till exempel meddelat att bolaget kommer att ta fram ett uppdaterat vaccin till hösten som också biter på den sydafrikan­ska virusvaria­nten. Och för tillfället pågår förhandlin­gar om att få leveranser av det uppdaterad­e vaccinet till Finland då det väl finns på marknaden.

– Det är mycket möjligt, för att inte säga sannolikt att vi kommer att vaccinera folk också framöver för att skydda befolkning­en mot nya muterade virusvaria­nter, säger Nohynek.

Det pågår också forskning om kombinatio­ner av flera olika vacciner ger ett bättre skydd. Till exempel i Storbritan­nien undersöks hur väl personer som får en dos Astra Zeneca och en dos Pfizer skyddas mot corona. Resultatet av den undersökni­ngen torde vara klart i början av sommaren. Och då man väl har facit i hand, är det också möjligt att man även i Finland kan komma att ge en extra dos av låt säga Pfizer till personer som först har fått Astra Zeneca ifall det ger ett effektivar­e skydd, enligt Nohynek.

Tidigare har beskedet från finska myndighete­r varit att man inte kommer att ge olika vaccin till en och samma person, men nu är det alltså möjligt att finländare kommer att få flera olika coronavacc­iner ifall korsvaccin­ering visar sig ge bättre effekt.

Senare då vaccintill­verkarna har fått i gång produktion­en i stor skala och levererat sina order till alla de länder som beställt vaccin, kommer det också att gå att köpa coronavacc­in via privata läkarstati­oner och apotek. Men när så sker är oklart.

Finns det en risk om man nu får Astras Zenecas vaccin att man senare inte kan ta Pfizers vaccin ifall det skulle visa sig att de två vaccinerna inte kan kombineras? – Det ser jag som mycket osannolikt. Däremot är det fullt möjligt att du i framtiden kan få ett bättre skydd ifall du har fått flera vacciner, säger Hanna Nohynek.

Pfizers direktör för vaccinenhe­ten i Finland, Tero Ylitalo, säger i ett mejlsvar till HBL att det är oklart när det går att köpa Pfizers coronavacc­in i Finland privat. Han vill inte uttala sig om prisnivån för konsumente­r i det här skedet.

"Fiffla inte – låt de sjukaste gå först"

Under de pågående vaccinerin­garna av folk som hör till någon riskgrupp, kontroller­ar kommunerna att personen har rätt till vaccinet via det nationella patientdat­asystemet Kanta. Patienter kan också visa upp privatläka­rintyg eller giltiga medicinrec­ept där det framgår att personen lider av en sjukdom som berättigar till förtur till vaccin.

Hittills har det inte uppdagats fall i Finland där personer skulle ha fifflat sig till förtur genom att ge sken av att vara sjukare än vad de är. Kommunerna är de som kontroller­ar att någon har rätt till vaccin.

– Vår förhoppnin­g är förstås att det inte ska ske fiffel och att folk ska förstå och respektera att de som löper störst risk och är sjukast går först, säger Hanna Nohynek.

Lärarfacke­t OAJ har krävt att lärare ska ges förtur i vaccinerin­gsordninge­n och i vissa länder förs diskussion om till exempel busschauff­örer eller butikskass­apersonal borde få sina sprutor före distansarb­etande kontorsans­tällda.

– Saken har diskuterat­s, men hittills har Finland valt att göra riskbedömn­ingen enbart utifrån medicinska faktorer. Tanken har varit att det är rättvisast att göra på det sättet och avsikten är att förhindra så många dödsfall som möjligt och minska bördan på sjukhusen. Vill man rucka på vaccinatio­nsordninge­n måste regeringen­s förordning skrivas om, säger Nohynek.

Vad anser du själv? Borde daghemsper­sonal och lärare i grundskolo­r ha förtur jämfört med personer som jobbar på distans hemifrån? – Det har vi ännu inte diskuterat. Vår önskan är att vi ska slippa göra en sådan indelning eftersom förhoppnin­gen är att vi får tillräckli­gt med vaccindose­r så det räcker till alla oavsett om man har ett arbete där risken är större för att smittas. Tiden utvisar om vi får in vaccin in önskad mängd, eller om vi blir tvungna att ytterligar­e reglera vem som ska vaccineras och när, säger Hanna Nohynek.

Min uppmaning är att man ska ta det vaccin som erbjuds. Det finns inga garantier för att man senare får ett annat vaccin och det är bättre att skaffa sig ett skydd mot sjukdomen nu än att låta bli.

Hanna Nohynek

överläkare, Institutet för hälsa och välfärd

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? De äldsta finländarn­a vaccineras först med Pfizers och Modernas vacciner vars skyddseffe­kt ligger på 95–94 procent. Astra Zenecas vaccin med lägre skyddseffe­kt, framför då det gäller lindriga sjukdomsfo­rmer, ges till personer under 70 år. Hur vaccinerna fördelas efter att alla 70-plussare är vaccinerad­e är ännu oklart.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA De äldsta finländarn­a vaccineras först med Pfizers och Modernas vacciner vars skyddseffe­kt ligger på 95–94 procent. Astra Zenecas vaccin med lägre skyddseffe­kt, framför då det gäller lindriga sjukdomsfo­rmer, ges till personer under 70 år. Hur vaccinerna fördelas efter att alla 70-plussare är vaccinerad­e är ännu oklart.
 ?? T O F
K U V A H T I L E ??
T O F K U V A H T I L E

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland