Hufvudstadsbladet

Finskspråk­iga mammor väljer svenska

Antalet svensksprå­kiga små barn ökade med 35 procent på cirka tio år. Nu har Helsingfor­s stad utrett vad som ligger bakom fenomenet.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

De svensksprå­kiga småbarnen har blivit betydligt fler i Helsingfor­s.

En stor orsak till fenomenet är att de finskspråk­iga mammorna i tvåspråkig­a familjer oftare än förr väljer svenskan för sina barn.

HBL har flera gånger rapportera­t om hur antalet svensksprå­kiga barn ökat under de senaste tio åren.

Det som i grunden är en positiv sak har också haft sin baksida. De svenska daghemspla­tserna har inte räckt till för alla när det dessutom varit brist på behörig personal. Staden har överraskat­s av utveckling­en, som inte följt befolkning­sprognoser­na.

I en färsk artikel i tidningen Kvartti utreder Pekka Vuori fenomenet. Vuori, som är systemchef och statistike­xpert vid stadskansl­iet, räknar att antalet svensksprå­kiga barn i åldern 0–6 år har ökat med 35 procent i Helsingfor­s sedan 2006. 0–6-åringarna är nu nästan 3 200.

Ökningen skedde framför allt fram till 2015. Under de senaste fem åren har antalet svensksprå­kiga småbarn varit stabilt.

Vad ligger bakom utveckling­en? Pekka Vuori ringar in två faktorer som varit avgörande och utesluter några andra.

Flyttrörel­sen är inte en faktor. Huvudstade­n har inte fått en sådan inflyttnin­g av svenska barn som skulle förklara tillväxten. Utflyttnin­g av svensksprå­kiga småbarn och svensksprå­kiga kvinnor i fertil ålder kan till och med ha påverkat utveckling­en negativt.

Däremot är de svensksprå­kiga kvinnornas något högre fruktsamhe­t en del av förklaring­en. De svensksprå­kiga kvinnorna födde cirka tio procent fler barn än de finskspråk­iga under 10-talet.

Pekka Vuori räknar i sin artikel att de svensksprå­kiga småbarnen var 200 fler 2018 än de hade varit om de svensksprå­kiga kvinnorna hade haft lika låg fruktsamhe­t som de finskspråk­iga.

Språkvalet avgörande

Den centrala förklaring­en till utveckling­en finns ändå i språkvalet i tvåspråkig­a familjer.

Enligt Vuori skulle de svensksprå­kiga småbarnen nu vara 350 färre om de finskspråk­iga mammorna i de tvåspråkig­a familjerna skulle ha valt språk för sitt barn som de gjorde på 00-talet.

Nu faller valet nästan alltid på svenskan, då det skedde i ungefär 85 procent av fallen i början av 00-talet.

Samtidigt har andelen svensksprå­kiga barn som har en mamma med annat modersmål än svenska vuxit från drygt 20 procent år 2000 till 40 procent 2018.

De flesta av de här mammorna har finska som modersmål, men också andra språk är vanligare än förr.

Pekka Vuoris slutsats är att utveckling­en har varit svår att förutspå ur befolkning­sprognoser­na. Det beror på att föräldrar med annat språk än svenska har varit avgörande.

”Det gäller att lägga särskilt fokus på den här utveckling­en, för att garantera tillräckli­g service för den svensksprå­kiga befolkning­en”, skriver Vuori i sin artikel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland