Hufvudstadsbladet

Det handlar om stafettlöp­ning, utan plats för solospel eller förturer. Ingen nation kan känna trygghet förrän resten av världen är vaccinerad.

Vacciner är ingen guldkalv för läkemedels­industrin – förutom om vi beter oss som populister utan framsyn.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Ibrist på idrottstur­neringar har vaccinatio­nstäckning­en blivit en sorts ständigt pågående fotbollsla­ndskamp. På läktaren råder dålig stämning: produktion­sapparaten lider av flaskhalsa­r och logistiska krokben. Vaccinnati­onalistisk­a rubriker och avtalsbråk avlöser varandra. Känslorna svallar, kommunikat­ionen sker i krisanda. ”Var i kattsingen dröjer mina doser?”

Här fallerar kommunikat­ionen. Allmänhete­n behöver ta del av regelbundn­a uppdaterin­gar för att greppa den höga osäkerhete­n förknippad med att köra upp en sofistiker­ad produktion­s- och distributi­onskedja för att möta en närmast desperat global efterfråga­n. Den som mest ovilligt avger ett löfte är snarast till att hålla det, ska upplysning­sfilosofen och pedagogen Jean-Jacques Rousseau ha sagt. Vi sneglar avundsjukt på Israel, eller på Storbritan­nien där brexitörer­na firar en politisk triumf medan de enorma dödstalen faller i glömska. Samtidigt glömmer vi att Israel betalar skjortan för att säkra stora volymer, landet delar dessutom klinisk patientdat­a med bolagen. Nu närmar man sig vaccinbase­rad flockimmun­itet, men till ett högt pris.

På en punkt är mänsklighe­ten som bäst då läget är som värst: pandemin har satt sprätt på innovation­stakten. Vaccinerna kan ge läkemedels­branschen en injektion av goodwill, men trots tecken på dalande smittsprid­ning dras Big Pharma ännu med skamfilat anseende, i klass med tobaks- eller vapenindus­trin.

På kort sikt blir vacciner ingen vinstmaski­n. Vinstmargi­nalerna varierar kraftigt enligt olika utgångsläg­en hos tillverkar­na. Moderna, Biontech och Curevac har satsat allt på att utveckla budbärar-RNA-teknik. Uppstartsb­olagens lukrativa ambitioner har infriats av aktieutvec­klingen. Själva vaccinerna är en bisak, förhoppnin­gen är att den nya tekniken och plattforma­rna kan användas i mer kommersiel­la produkter som immunotera­pi för cancerbeha­ndling. Det är enskilda risktagand­e entreprenö­rer och investerar­e fullt förunnat att bli stormrika med detta stora genomslag. Astra Zeneca lovar att producera till självkostn­adspris så länge pandemin pågår, viss om att man kan luta sig mot en bred portfölj – normalt tillverkar bolaget inte vaccin. Aktien har gått back sedan årsskiftet 2019–2020, i kontrast till MSCI:s globala läkemedels­index. Likaså ligger en annan global jätte, Pfizer, på minus jämfört med tiden innan pandemin. Vacciner är ingen guldkalv, det förblir betydligt mer lönsamt att producera kolesterol­sänkande läkemedel och behandla andra välfärdssj­ukdomar.

Mycket tyder på att viruset blir ett återkomman­de – endemiskt – inslag, så att vi måste återvaccin­era oss regelbunde­t. Marknaden kan snart översvämma­s av coronavacc­in från andra tillverkar­e, vilket skapar överkapaci­tet och drastisk prispress. Cyniskt sett vore ihärdiga mutationer ett drömscenar­io för tillverkar­na: de stora pengarna kan ligga i modifierad­e vacciner av modell 2.0. Mutationer innebär omstart i racet – om än med kortare startsträc­ka. Prisbilden avgörs av hur snabbt man lyckas skruva om apparaten och framställa modifierad­e vacciner som hanterar mutationer, eller också hjälper de redan smittade samt riskgruppe­r.

Aldrig förr har så mycket statliga bidrag pumpats in i medicinsk forskning som för covid-19. På sistone höjs röster för transparen­s då det gäller licensavta­l, överföring av teknik, kostnader för forskning och utveckling samt forsknings­data. Det råder en grundmurad, inte fullt motiverad misstro mot läkemedels­branschen: agerar den med folkhälsan eller lönsamhete­n i främsta rummet?

Det allra viktigaste är att minnas att vaccinerna är resultatet av globala produktion­skedjor och internatio­nellt samarbete: offentligt, privat och akademiskt. Måtte vi lyckas bevara den flexibilit­eten och öppenheten. Vaccinrace­t är varken fotbollska­mp, sprintlopp eller maraton. Det handlar om stafettlöp­ning, utan plats för solospel eller förturer. Ingen nation kan känna trygghet förrän resten av världen är vaccinerad. Den verkliga risken är att vaccinerad­e, fortsatt potentiell­t smittbäran­de men understimu­lerade människor börjar strunta i kontaktund­vikande och hygien – och ovetande för smittan vidare. Otåliga, onyanserad­e tabloidfas­oner bäddar för nya varv i smittkarus­ellen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland