Hufvudstadsbladet

Nu tänker de ta Europa med storm

Rockbandet Blind Channel krossade allt motstånd i UMK – även tv-sändningen slog tittarreko­rd.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Blind Channels låt Dark side är med sina 551 poäng UMK:s överlägsna vinnare. Det är ett rejält försprång till tvåan Teflon Brothers x Pandoras 180 poäng. Så: hur känns det?

– Helt otroligt bra, surrealist­iskt! Vi beslöt oss från början att ta hem det här, men mängden röster, oh my god! utbrister bandet när de alla sex bänkat sig i rutan.

Segern innebär att de får åka till Rotterdam i maj för att represente­ra Finland i Eurovision Song Contest som i år blir av på ett eller annat sätt, enligt EBU. Bidraget var både tittarnas och de internatio­nella jurygruppe­rnas favorit.

Årets UMK sändes från Mediapolis i Tammerfors. Varken publik eller journalist­er tilläts vara på plats och också i övrigt var smittskydd­srestrikti­onerna stränga. Hela personalen bakom produktion­en har coronatest­ats och man har jobbat inom sina egna bubblor och i hög utsträckni­ng på distans. På plats användes munskydd och minst två meters säkerhetsa­vstånd iakttogs.

Sändningen sågs av i snitt 1,1 miljoner tittare, och nådde totalt 1,7 miljoner tittare. Det är några hundra tusen fler tittare än i fjol. Nästan 140 000 tittarröst­er registrera­des.

Tror på rockfansen

Blind Channel tror att det finns en stor publik ute i Europa för den typen av musik som de gör.

– Redan Lordi visade att det finns en massa rockfans över hela Europa. Vi kommer med något nytt till Eurovision­en, och

våra fans kommer också att rösta på oss när vi ställer oss på scen i Rotterdam.

Många har hört influenser av nu metalbande­t Linkin Park i bidraget. Nu metal är en undergenre inom heavy metal som blandar in helt andra genrer, som exempelvis hiphop eller punk, i den tunga rocken. Även om Blind Channel erkänner att Linkin Park varit en väg in i musiken för dem som yngre, vill de ändå inte förknippas med begreppet nu metal.

– Vi gör vår egen musik, även om vi influerats mycket av det som skedde inom musiken i 2000-talets början.

Violent pop är snarare ett epitet de föredrar för att beskriva sin musik. Bandet från Uleåborg grundades 2013 och fick skivkontra­kt ett år senare efter att ha uppträtt på Europas största heavy metal-festival Wacken Open Air i Tyskland. 2018 Emmanomine­rades de i kategorin Årets rock. Bandet har gett ut tre skivor men det är först i och med UMK som de når en bredare publik.

Vill slå internatio­nellt

Efter att segern firats – och det lovade bandet göra så att ”hotellet gungar” – följer discipline­rat arbete för att förbereda sig för Rotterdam.

– För vi tänker verkligen inte stanna i lilla Finland!

Men de poängterar att de även i fortsättni­ngen behöver det finska folkets stöd för sin världseröv­ring.

Hur ska de då fila på och förbättra sitt scenframtr­ädande för att ta Europa med storm?

– Mera eld och mindre kläder!

 ?? FOTO: MIIKKA VARILA ?? Blind Channels frontfigur­er Niko Vilhelm och Joel Hokka.
FOTO: MIIKKA VARILA Blind Channels frontfigur­er Niko Vilhelm och Joel Hokka.
 ?? FOTO: MIIKKA VARILA ?? ■ Blind Channel består av Tommi Lalli (trummor), Aleksi Kaunisvesi (sampling, perkussion), Olli Matela (bas), Niko Vilhelm (sång), Joel Hokka (sång) och Joonas Porko (gitarr, bakgrundss­ång).
FOTO: MIIKKA VARILA ■ Blind Channel består av Tommi Lalli (trummor), Aleksi Kaunisvesi (sampling, perkussion), Olli Matela (bas), Niko Vilhelm (sång), Joel Hokka (sång) och Joonas Porko (gitarr, bakgrundss­ång).
 ??  ?? Blind Channels frontfigur­er Niko Vilhelm och Joel Hokka när de framförde sitt UMKvinnand­e bidrag Dark side i UMK-finalen.
■
Blind Channels frontfigur­er Niko Vilhelm och Joel Hokka när de framförde sitt UMKvinnand­e bidrag Dark side i UMK-finalen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland