Hufvudstadsbladet

Varma rätter i kall miljö

Äger du en bollgrill? Bra – då är du redo för att tillreda en vintermeny i snödrivan. Det enda som behövs är briketter, varma kläder och en kylväska som hindrar råvarorna från att frysa. Det är dags att tända grillen lagom till sportlovet.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO CATA PORTIN

Vintern är perfekt för grillning – rykande varma rätter direkt från grillen sätter en guldkant på sportlovsd­agen, oberoende av om man åker skidor eller pulka. Grillmästa­ren Janna Wahlberg-Heikonen tillreder ofta mat ute i snödrivan. I dag grillar hon en trerätters meny med rotselleri, fiskpaket och kardemumma­kaka för HBL:s läsare.

Visst vore det kul att bjuda över några vänner på middag under sportlovet? Om det inte vore för alla coronarest­riktioner, säg. Men det går ju att träffas ute i mindre sällskap, åka skridskor eller pulka och njuta av det fantastisk­a vintervädr­et. Och – det går att tillreda och avnjuta en hel måltid ute i friska luften, bara man har klätt på sig yllekalson­gerna och den stickade mössan. Nu pratar vi inte om grillkorv vid en öppen eldstad, vilket också är mysigt, utan om en regelrätt trerätters­meny.

HBL har stämt träff med en expert på grillning, nämligen kockskolan Team Kitchens köksmästar­e Janna Wahlberg-Heikonen. Hon tänder ofta grillen under vinterhalv­året och tillreder allt från varma förrätter som äts för hand till kardemumma­kakan som blir efterrätt på glödande kol.

– Grillning är populärare än någonsin. Tack vare coronapand­emin har folk äntligen tid att stanna upp och njuta av nuet. När vi tidigare hade bråttom till allt från konserter till utlandsres­or har vi nu tid att vara hemma och laga mat som tar tid. Vi har också fått upp ögonen för den finska naturen, så där på riktigt, och många vill laga mat ute i det fria, säger grillmästa­ren Janna Wahlberg.

Tid är just vad man behöver när man grillar vintertid. Den kalla omgivninge­n påverkar nämligen grillen ganska mycket, det tar tid innan den hettas upp tillräckli­gt.

– Själv föredrar jag briketter då jag grillar på vintern, för de ger en jämnare värme och brinner längre än kol, vilket är bra, för man måste räkna med längre tillagning­stider ju kallare det är. Det går förstås lika bra att grilla med gas, men då måste man bära med sig gasflaskan, förklarar hon.

Lång väntetid

Vi står ute i snödrivan en bit från

Wahlberg-Heikonens hem, i en skogsdunge där hon har skottat upp ett ”kök”, en rund plats med snövallar som fungerar som låga väggar. Om det blåser friskt lönar det sig att bygga upp en högre snövall som ger vindskydd, för den kalla vinden är det största hindret för vintergril­lning. Men just i dag är det vindstilla.

Hon sätter ett par tändbitar längst ner i bollgrille­n och ställer tändningsr­öret med briketter ovanpå. De fattar genast eld och producerar en brun rök som söker sig i ögonen på matgästern­a.

– Den bruna röken klarnar så fort elden tar fart. Briketter i tändningsr­ör är ett renare alternativ än kol, för vi slipper använda tändvätska­n, som inte är bra för miljön.

Sen händer inget på 20 minuter, brikettern­a brinner utan lock och vi bara väntar på att de ska börjar glöda. Sommartid kan man använda väntetiden till att förbereda rätterna och hacka, riva och strimla tillbehör, men nu har Janna Wahlberg gjort allt detta redan i förväg, inne i kökets värme. Såser, frukter, nötter och choklad finns färdigt finfördela­de och packade i egna frysaskar i en termolåda – inte för att hålla dem kalla, utan tvärtom, för att förhindra dem från att frysa i kölden.

I stället finns tid att leka i snön, skida ett varv i terrängen för att hålla sig varm eller värma sig med en mugg varm flädersaft. Grillmästa­ren har laddat en safttermos som hon kryddat med vinterfruk­t.

– Just nu i februari är det säsong för blodapelsi­n, så det gäller att passa på när de smakar som godast. Jag har pressat apelsin i flädersaft­en och senare lägger vi några skivor av frukten på efterrätte­n.

Janna Wahlberg plockar fram ingrediens­er till två förrätter, pestorulla­r och selleri med tilltugg. Hon häller ut de glödande heta brikettern­a i grillen under ett fyrverkeri av gnistor. Det är nu själva matlagning­en börjar.

Pizza hetaste trenden

I grillen finns galler på två nivåer, det lägre gallret är strax ovanför brikettern­a och erbjuder direkt värme, medan det övre gallret finns cirka tio centimeter högre upp och ger indirekt värme. Pestorulla­rna av bladdeg får gräddas långsamt på det övre gallret, medan sellerin placeras lägre ner.

– Nu följer det svåraste, nämligen att låta locket ligga nere. När det är så här kallt ute gäller det att inte släppa ut värmen ur grillen. Varje gång du öppnar locket tar det en stund att få upp samma temperatur igen. Vi ska grilla fisk och grönsaker, då räcker det med drygt 200 grader, men för biffar och pizza behövs närmare 300 grader.

Janna Wahlberg har jobbat som grillmästa­re i ungefär fem års tid och följer trenderna i branschen.

– Om det känns för äventyrlig­t att börja med en hel meny ute i snödrivan kan jag rekommende­ra pizza. Det är inte alls svårt, tvärtom är det den stora trenden just nu bland grillarna. Det viktiga är att inte lägga pizzan på bakplåtspa­pper, för den kan lätt fatta eld i en 300-gradig grill. Det går bra att placera pizzan på pizzastene­n – eller i nödfall direkt på gallret.

När Janna Wahlberg efter 10 minuter ska vända på pestorulla­rna går det inte, de sitter fast i gallret.

– Det är ett tecken på att jag har för bråttom, rullarna är inte klara ännu. När maten är mogen stänger sig ytan och då lossnar den lätt från gallret, det gäller speciellt kött och kyckling, fisk och ost.

Trots att grillninge­n i sig är ett långsamt jobb blir det bråttom när maten väl är klar – i minusgrade­r svalnar den snabbt när man tar ut godbitarna ur grillen, så för matgästern­a gäller det att vara redo. Vi äter förrättern­a för hand medan huvudrätte­n, fiskpaket i folie, placeras på grillen.

– Det bästa med att grilla är att det inte behöver vara så fint! Det är helt okej att det rinner sås eller choklad mellan fingrarna, alla är glada ändå, speciellt barnen. Det är den goda smaken som är huvudsaken!

Fiskpakete­n är ändå relativt lätta och snygga att äta, med trägaffel direkt ur folien, då de är förberedda som färdiga portioner. Dessutom värmer det nygrillade paketet behagligt i handen medan man äter.

Skrev en kokbok

Till vardags leder Janna WahlbergHe­ikonen matlagning­skurser på familjeför­etaget Team Kitchen, men precis som hos många andra inom restaurang­branschen försvann kunderna under coronavåre­n. Då slog hon sig ner tillsamman­s med närmaste kollegan, mamma Pia Wahlberg, och samlade ihop material till en kokbok, den tredje som kockskolan har gjort.

– Boken innehåller många grillrecep­t, för det har jag jobbat mycket med de senaste åren. Men jag ville inte göra en renodlad grillbok, utan där finns ett varierande urval av våra recept från de senaste åren.

En kockskolas bekännelse­r utkom i slutet av 2020 och skiljer sig från andra kokböcker på åtminstone en punkt – den är trespråkig, alla texter och recept finns på finska, svenska och engelska.

Här kommer Janna WahlbergHe­ikonens vintermeny för en sportlovsl­unch utomhus:

Varm flädersaft med blodapelsi­n

Flädersaft, koncentrat 1 bit ingefära 2 blodapelsi­ner

Blanda saften enligt anvisninga­rna på flaskan i en kastrull, koka upp tillsamman­s med den skalade och skivade ingefäran. Pressa saften ur den ena blodapelsi­nen och skär den andra i skivor.

Sila saften i en termos. Häll upp saften i muggar och tillsätt apelsinski­vorna.

Grillade pestorulla­r

200 g bladdeg ½ burk röd pesto 1 ägg 6 grillpinna­r i metall Låt degplattor­na tina på en skärbräda i rumstemper­atur. Bred över peston, skär degen i långa strimlor och rulla ihop strimlorna, trä rullarna på spetten, två per spett, placera rullarna lite ifrån varann.

Grilla spetten i cirka 250 grader på indirekt värme i 12 minuter. Vänd försiktigt och grilla i ytterligar­e tre minuter. Ät direkt från spettet.

Grillad selleri med päron, ost och nötter

300 g bit rotselleri 75 g smulig gorgonzola 1 stort päron, till exempel conferens 30 g pekannötte­r Tvätta rotselleri­n noggrant och skär i 0,5 cm tjocka skivor. Förkoka sellerin i saltat vatten i 5 minuter, kyl ned i kallt vatten, torka av och pensla med rypsolja, lägg i en ask. Smula osten och skär päronet i skivor, lägg i separata askar. Ta ut askar och nötter till grillen.

Grilla sellerin i cirka 3 minuter eller tills den fått ränder, vänd skivorna och lägg på päronskivo­r, ost och nötter. Fortsätt grilla med locket på ett par minuter eller tills osten har börjat smälta. Servera genast.

Laxpaket med miso, ris och spenat

3 portioner långkornig­t ris 50 g färsk spenat 500 g färsk laxfilé saltlag (= ½ l kallt vatten + ½ dl salt) 2 röda chilifrukt­er, tunt skurna 6 salladslök­ar, tunt skurna 3 msk misopasta 2 msk rapsolja 2 msk fint skuren ingefära 2 msk mirin 1 msk råsocker 2 msk sesamfrön foliepappe­r rypsolja Koka tre portioner ris enligt anvisninga­rna på paketet, låt svalna.

Skär laxen i stora bitar, cirka 2x3 cm, och placera i saltlag 10 minuter.

Riv 4 bitar aluminiumf­olie i storlek A4 och pensla mitten av folien med olja. Fördela ris och spenat i mitten på varje foliebit. Torka av laxen och lägg den ovanpå riset.

Blanda de övriga ingrediens­er till såsen och bred smeten på laxen. Vik ihop paketen så att de är ordentligt stängda.

Grilla i cirka 200 grader indirekt medelvärme på grillen i 10–12 minuter. Öppna inte locket!

Kardemumma­kaka med marshmallo­ws

Baka gärna kakan dagen innan, men göm den för annars finns det risk för att någon äter upp den. 3 dl socker 3 ägg 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsock­er 1 msk kardemumma ¼ tsk salt 125 g smör 1 dl mjölk

Smöra eller lägg bakplåtspa­pper i en rektangulä­r kakform.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull tillsamman­s med mjölken och kardemumma­n. Blanda samman de torra ingrediens­erna och sikta ner i äggsmeten.

Rör till sist ner den varma mjölkbland­ningen.

Grädda kakan på grillen i 175 grader indirekt värme i 35 minuter. Öppna inte locket! Alternativ­t baka kakan i ugnen i 170 grader i 35 minuter. Låt kakan svalna helt och förvara den inplastad i rumstemper­atur.

4 skivor kardemumma­kaka 8 marshmallo­ws 1 blodapelsi­n 40 g vitchoklad Skär kakan i skivor och halvera dem. Skala blodapelsi­nen och skär den i klyftor eller skivor. Skär chokladen i flisor. Lägg alla ingrediens­er i skilda askar och ta med dem ut till grillen.

Grilla först kakbitar på direktvärm­e tills de fått ränder (det tar 1–2 minuter). Vänd på kakskivorn­a och flytta undan hälften i en hög på sidan av grillen. Placera apelsinski­vor på de vända kakbitarna, strö över choklad och toppa med två marshmallo­ws. Grilla i ytterligar­e 1–2 minuter tills marshmallo­wsen är mjuka.

Placera resten av kakskivorn­a överst, likt hamburgare, och kläm försiktigt ihop kakskivorn­a, servera genast. Är lättast att äta med gaffel och kniv.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Köksmästar­en Janna Wahlberg-Heikonen grillar året om, allt från varma förrätter till smarriga efterrätte­r. Pestorulla­rna av bladdeg äter hon direkt från spettet efter grillninge­n.
FOTO: CATA PORTIN Köksmästar­en Janna Wahlberg-Heikonen grillar året om, allt från varma förrätter till smarriga efterrätte­r. Pestorulla­rna av bladdeg äter hon direkt från spettet efter grillninge­n.
 ??  ?? ■
Janna Wahlberg-Heikonen grillar året runt och trollar fram hela menyer på grillen. För att vintergril­lningen ska lyckas gäller två saker – allt måste förberedas inomhus och ju kallare vädret är desto längre tar det att hetta upp grillen. Hon använder ett tändningsr­ör där brikettern­a får glöda i 20 minuter innan de sprids ut i bollgrille­n
■ Janna Wahlberg-Heikonen grillar året runt och trollar fram hela menyer på grillen. För att vintergril­lningen ska lyckas gäller två saker – allt måste förberedas inomhus och ju kallare vädret är desto längre tar det att hetta upp grillen. Hon använder ett tändningsr­ör där brikettern­a får glöda i 20 minuter innan de sprids ut i bollgrille­n
 ??  ?? ■
När man tillbringa­r dagen ute i friska luften smakar det gott med en mugg saft mellan varven – förslagsvi­s flädersaft som kryddats med ingefära och blodapelsi­n.
■ När man tillbringa­r dagen ute i friska luften smakar det gott med en mugg saft mellan varven – förslagsvi­s flädersaft som kryddats med ingefära och blodapelsi­n.
 ??  ??
 ??  ?? Till förrätt grillar Janna Wahlberg pestorulla­r som kan ätas direkt från grillspett­en – de bör vara i metall, för träspett kan fatta eld under den långa grillnings­tiden.
Till förrätt grillar Janna Wahlberg pestorulla­r som kan ätas direkt från grillspett­en – de bör vara i metall, för träspett kan fatta eld under den långa grillnings­tiden.
 ??  ?? I den andra förrätten använder Janna Wahlberg rotselleri som bas i stället för bröd och bygger upp små smakportio­ner med päron, gorgonzola och nötter.
I den andra förrätten använder Janna Wahlberg rotselleri som bas i stället för bröd och bygger upp små smakportio­ner med päron, gorgonzola och nötter.
 ??  ?? Efterrätte­n är en kardemumma­kaka fylld med vintriga godsaker som blodapelsi­n, vitchoklad och marshmallo­ws.
■
Efterrätte­n är en kardemumma­kaka fylld med vintriga godsaker som blodapelsi­n, vitchoklad och marshmallo­ws. ■
 ??  ?? Laxbitarna kryddas med en tjock misosås som innehåller bland annat chili, ingefära och sesamfrön.
■
Laxbitarna kryddas med en tjock misosås som innehåller bland annat chili, ingefära och sesamfrön. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland