Hufvudstadsbladet

”Oansvarigt” att lätta upp skolbegrän­sningar

Statsminis­ter Sanna Marin kritiserar huvudstads­regionens beslut om närundervi­sning på andra stadiet i Yles Radio Suomi. Hon fick genast svar på tal av Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

- HBL-SPT

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kritiserad­e huvudstads­regionen för lättade restriktio­ner i programmet Statsminis­terns frågetimme på Yle Radio Suomi på söndagen.

– Det äventyrar hela Finlands läge, sade Marin i radioprogr­ammet.

Statsminis­tern påpekade att spridninge­n av muterade varianter av coronaviru­set fortsätter öka i området.

Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp beslutade förra veckan att i begränsad form återgå till närundervi­sning på andra stadiet. Marin sade sig förstå att det finns en äkta oro för de ungas situation, men enligt Marin går beslutet emot direktiv från såväl sjukvårdsd­istriktet, Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårds­ministerie­t som statsrådet. – Jag anser att det är oansvarigt. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori var inte sen att svara på kritiken på Twitter. ”Vi går mot svårare tider i skötseln av epidemin, och nu behövs samverkan och inte motsättnin­gar eller befallning­ar mellan statsmakte­n och den lokala förvaltnin­gen. Statsminis­terns ansvar för att skapa den bästa möjliga atmosfären och verksamets­förutsättn­ingarna för detta är särskilt stort”, skriver Vapaavuori.

Han får flankstöd av De grönas Emma Kari på Twitter, som betonar vikten av att fokusera på sådana åtgärder som går minst ut över barn och unga. Också stadsdirek­tören i Vanda, Marins partikamra­t Ritva Viljanen (SDP), försvarade beslutet i en tweet tidigare i veckan.

”Varför införs närundervi­sning på andra stadiet? Vi måste se på hur coronaåtgä­rderna påverkar de unga långt in i framtiden. Nackdelarn­a med distansund­ervisninge­n överstiger nyttan i huvudstads­regionen. Här har de ungas liv varit särskilt begränsat. I gymnasiern­a finns det nu gott om rum när abiturient­erna inte är i skolan utan studerar inför studentexa­men”, skrev Viljanen.

Inga planer att flytta valet

Marin kommentera­de också en eventuell flytt av kommunalva­let i april, som varit på tapeten på grund av det förvärrade smittläget. Enligt Marin är det en parlamenta­risk fråga och det råder samförstån­d mellan riksdagsgr­upperna om att försöka hålla valet som planerat.

– Om läget blir så allvarligt att vi blir tvungna att använda beredskaps­lagen så kan vi fundera på att flytta valet.

Samtidigt sade Marin att valet måste genomföras tryggt. Hon lyfte fram möjlighete­n att vaccinera valfunktio­närer som arbetar med hemröstnin­g.

Marin ansåg också att vaccin för personer som bor på områden där smittläget är värre kan diskuteras för att snabbare få bukt med spridninge­n i hela landet. Men den nuvarande vaccinerin­gsordninge­n kommer inte att luckras upp, först ska vårdperson­al och personer i riskgruppe­r vaccineras för att minska antalet dödsfall och minska risken för att vården belastas.

HUS har uppdaterat sin krisplan

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har i slutet av veckan uppdaterat sin krisplan till följd av de snabbt stigande smittsiffr­orna, skriver Yle. Enligt chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi har sjukvårdsd­istriktet beredskap att öka antalet sjukhus- och intensivvå­rdsplatser om läget förvärras.

– Om antalet smittfall stiger ytterligar­e är sjukvården­s kapacitet i fara, säger Mäkijärvi till Yle.

Enligt Mäkijärvi finns en färdig plan för hur den övriga vården kan skalas ned till följd av ett ökat antal coronapati­enter, och intensivvå­rdspatient­er kan vid behov förflyttas till andra universite­tssjukhus.

Enligt Mäkijärvi borde verksamhet­en och öppettider­na för utskänknin­gsställen ses över genast, och alla de åtgärder som ändringarn­a i smittskydd­slagen tillåter från och med måndag tas i bruk. Det handlar till exempel om begränsnin­gar i privata näringsidk­ares verksamhet.

– Läget är betydligt värre än för ett par veckor sedan eftersom nästan hälften av smittfalle­n nu beror på virusvaria­nter, säger Mäkijärvi.

 ?? FOTO: LAURA KOTILA/LEHTIKUVA ?? Sanna Marin (SDP) deltog i Yles radioprogr­am Statsminis­terns frågestund på söndagen.
FOTO: LAURA KOTILA/LEHTIKUVA Sanna Marin (SDP) deltog i Yles radioprogr­am Statsminis­terns frågestund på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland