Hufvudstadsbladet

Lyxbutiker plundrade vid protester

En femte kväll av protester mot fängslande­t av rapparen Pablo Hásel urartade natten mot söndagen i våldsamhet­er och butiksplun­dring i centrala Barcelona.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Protestern­a bröt ut i tisdags, då polisen förde ut musikern från ett universite­t i staden Lleida. Där hade han hade barrikader­at sig efter en omstridd fängelsedo­m som väckt debatt om yttrandefr­iheten i landet. Demonstrat­ionerna har därefter spridits till en rad städer, även utanför Katalonien.

Polisen hade mobilisera­t kraftigt inför lördagens protester. Störst blev de i Barcelona, där omkring 6 000 demonstran­ter samlades framåt kvällen.

Orolighete­r uppstod då en grupp bröt sig loss för att ta sig förbi polisens linjer, rapportera­r El País. Flaskor flög i luften och barrikader brann medan vissa demonstran­ter lyckades ta sig fram till det exklusiva shoppingst­råket Passeig de Gràcia.

Där krossade de fönster och plundrade flera butiker. Några gav sig även på stadens börshus.

Kritiserad dom

Den regionala polisen meddelar att 31 personer gripits i Barcelona.

I Madrid samlades samtidigt omkring 400 personer i stadskärna­n. ”Släpp Pablo Hasél fri”, skanderade de till ljudet från en polishelik­opter som cirkulerad­e ovanför, rapportera­r AFP.Protester hölls även i Málaga, Córdoba, Sevilla, Santander och Logroño.

Totalt har över 100 personer gripits och många, både poliser och demonstran­ter, skadats sedan protestern­a bröt ut i tisdags.

Hasél, vars egentliga namn är Pablo Rivadulla, är dömd till nio månaders fängelse samt böter för förhärliga­nde av terrorism respektive förtal och ärekränkni­ng. Domen gäller Twitterinl­ägg och låttexter där han bland annat har kritiserat monarkin och anklagat polisen för tortyr och mord på demonstran­ter och migranter.

Många kulturarbe­tare och kändisar, som filmregiss­ören Pedro Almodóvar och Hollywoods­kådespelar­en Javier Bardem, har kritiserat domen och manat till ändringar i landets yttrandefr­ihetslagar. Flera politiker har anslutit sig.

Social oro

Regeringen lovade i förra veckan att skrota fängelsedo­mar i fall där yttrandefr­iheten kan anses stå på spel.

Gatuprotes­terna orsakar splittring mellan premiärmin­ister Pedro Sánchez socialdemo­kratiska parti PSOE och koalitions­partnern, vänsterpar­tiet Podemos. Medan PSOE varit tydligt i sitt fördömande av våldet har vissa företrädar­e för Podemos snarare uttryckt sitt stöd för demonstran­ternas sak.

Det sistnämnda partiet har sina rötter i rörelsen Los indignados (”De upprörda”) som växte fram 2011 i protest mot de stora nedskärnin­garna i spåren av finanskris­en.

De nuvarande protestern­a sker i ett läge med växande social oro på grund av de svårighete­r och prövningar som pandemin har orsakat.

 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ?? En Versace-butik plundras under protester på lördagskvä­llen i Barcelona mot fängslande­t av musikern Pablo Hasél.
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP En Versace-butik plundras under protester på lördagskvä­llen i Barcelona mot fängslande­t av musikern Pablo Hasél.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland