Hufvudstadsbladet

Nära hälften vaccinerad­e – Israel öppnar igen

- TT

Det israeliska samhället börjar öppna så smått igen. Nära varannan av de nio miljonerna i befolkning­en har fått sin första spruta vaccin mot covid-19.

Affärerna håller öppet som vanligt igen men för den som vill besöka gym eller gå på bio behövs ett grönt kort, en form av vaccininty­g eller papper på genomgånge­n sjukdom, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Det är också bud om halverat antal personer för exempelvis religiösa sammankoms­ter.

De försiktiga lättnadern­a är del i en plan för en bredare öppning av samhället i mars, lagom till att det är val till parlamente­t igen. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ska då försöka få förnyat förtroende.

Skolor öppnar gradvis upp igen – för de yngsta tonåringar­na efter ett år av distansund­ervisning.

Resultat som redovisas av hälsodepar­tementet visar på mycket god effekt av det vaccin, från Pfizer-Biontech, som använts. Bland dem som hunnit få två doser minskade risken att insjukna med 95,8 procent.

Siffrorna bekräftar och stärker resultaten av en stor vaccinstud­ie som tidigare presentera­ts av landets sjukvårdsc­entrum.

Vaccinet var också 98 procent effektivt i att hindra feber och andningspr­oblem och 98,9 procent effektivt i att förebygga sjukhusvår­d och dödsfall. Resultaten bygger på nationella data från omkring två miljoner israeler som fått sin andra dos vaccin.

Israels ambitiösa vaccinatio­nsprogram har fungerat som världens största kliniska studie av Pfizer-Biontechs vaccin. Premiärmin­istern säger att han räknar med att 95 procent av de israeler som är 50 år eller äldre ska vara vaccinerad­e inom de närmaste två veckorna.

Omkring 45 procent av befolkning­en har hittills fått minst en spruta.

Landet har registrera­t över 740 000 fall av covid-19 och omkring 5 500 dödsfall.

 ?? FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT-AP ?? En israelisk kvinna får vaccin mot covid-19 på ett temporärt vaccinatio­nscenter i Tel Aviv.
FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT-AP En israelisk kvinna får vaccin mot covid-19 på ett temporärt vaccinatio­nscenter i Tel Aviv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland