Hufvudstadsbladet

Ressugna irländare fejkar tandläkarb­esök

- SOFIA ERIKSSON/TT

Kanarieöar­na har sol, stränder – och tandläkare som är villiga att skicka ett skriftligt intyg på en bokad tid. Det utnyttjar en del semestersu­gna irländare som ett kryphål i landets virusrelat­erade reseregler.

Teneriffa marknadsfö­rs ofta som ett solsäkert resmål med en av Spaniens bästa klubbscene­r. Men den senaste tiden har flera irländare dykt upp på flygplatse­n i Dublin med intyg om bokade tandläkart­ider. Men väl framme på Teneriffa dyker de inte upp hos tandläkare­n, enligt Dental Clinic Tenerife Sur. Kliniken har den senaste tiden fått flera mejl och telefonsam­tal om dagen från irländare, i synnerhet unga, som vill boka en tid och få en skriftlig bekräftels­e.

Receptioni­sten Roberta Beccaris förvånades först över det stora intresset och uppger att minst 50 irländare har hört av sig till kliniken i samma ärende.

– Vi är vana vid att irländare kommer hit för behandling men det var konstigt att så många plötsligt bad om en skriftlig bekräftels­e på tiden, och sedan inte dök upp, säger hon till RTÉ Radio.

– Nu förstår vi att det bara var en ursäkt för att kunna komma hit på semester. De tar tider från människor som behöver dem, som har ont.

Enligt de irländska virusrestr­iktionerna

får medborgare inte resa utomlands såvida de inte kan bevisa att det är absolut nödvändigt ur affärs-, familje- eller medicinsk synpunkt. Och det har alltså fått en del irländare att utnyttja tandläkart­iderna som ett kryphål.

Gränskontr­ollanterna på flygplatse­n i Dublin har rapportera­t att upp till 40 procent av resenärern­a till solsäkra destinatio­ner har visat upp bekräftels­er på tandläkarb­esök. Enligt polisen handlar det inte bara om resor till Teneriffa, utan även till andra spanska destinatio­ner såväl som till exempelvis Turkiet och Marocko, skriver nyhetssajt­en Politico.

Den som bryter mot reseregler­na riskerar böter på 500 euro – en summa som snart planeras att höjas till 2 000 euro.

Men den irländska polisen Gardai har sagt att den inte kan stoppa personer som visar upp en inbokad tandläkart­id från att kliva ombord på ett flyg, även om man nu säger sig se över definition­en av vad som räknas som en nödvändig medicinsk resa.

– Vi anser inte att en tandläkart­id på Teneriffa är ett rimligt skäl, sade polischefe­n Drew Harris nyligen i irländsk tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland