Hufvudstadsbladet

Hjärtlöshe­ten är cementerad bland de folkvalda i riksdagen

- BO HOLMBERG Karis

UTKOMSTSTÖ­D Ordförande­n för Åbo svenska socialdemo­krater, Marjo Österberg riktade berättigad kritik mot utkomststö­dets alltför låga nivå (HBL Debatt 9.2). Det är ett framsteg att hon som socialdemo­krat tar avstånd från sitt partis långvariga socialreak­tionära politik som drabbar stora mängder medborgare i deras extrema nödställdh­et.

Det är alltid välkommet när en partiaktiv protestera­r mot sitt partis vilsenhet och skadliga verksamhet mot de mest utsatta i samhället. Österberg fokuserar denna gång på bostadskos­tnaderna med anledning av att riksdagsle­damot Kai Mykkänen (Saml) har föreslagit en återgång till en självrisk för hyreskostn­aden i utkomststö­det.

Det var en socialdemo­kratiskt ledd regering som 1997 och påhejad av finansmini­ster Sauli Niinistö körde igenom ett nedsatt undermålig­t utkomststö­d med att ytterligar­e genomföra en märkbar självrisk för hyreskostn­aden. SFP hade då som ministrar Jan-Erik Enestam och Ole Norrback som totalt nonchalera­de partiprogr­ammet och gick med i drevet mot de mest nödställda och utslagna i samhället.

Denna fatala självrisk kom att gälla i åtta långa år tills den drogs in från 2006.

Den värsta försummels­en i vår socialpoli­tik är det undermålig­a grundutkom­ststödet som är 504 euro. Det är fjärran från social trygghet och det befäster en kallsinnig utslagning och vräker ner de drabbade till den sociala brantens tröstlöshe­t och mentala hopplöshet. Dess nivå står i strid med grundlagen, med EU-fördraget och med människorä­ttskonvent­ionerna som Finland förbundit sig att följa. Även Europaråde­t har anmärkt på att

Finland ägnar sig åt för hård utslagning utan att åtgärda situatione­n.

Inget riksdagspa­rti har krävt åtgärder till det bättre utan partierna har bildat en enig kartell för att drabba de mest nödställda så hårt som möjligt. I övriga Norden är motsvarand­e utkomststö­d kring 800 euro. Folkpensio­nsanstalte­ns forsknings­enhet har räknat ut att 700 euro vore minsta möjliga grundsumma för att kunna garantera de mest elementära förutsättn­ingarna för en grundlägga­nde social trygghetsn­ivå.

Före riksdagsva­let 2011 lovade alla riksdagspa­rtier utom Samlingspa­rtiet att förbättra utkomststö­det med 100 euro, men redan i regeringsf­örhandling­arna makulerade de den utfästelse­n. De satte utslagning­en i system och bildade kartellen mot de nödställda.

Inför riksdagsva­let 2019 öppnade SDP med Antti Rinne

och Sanna Marin valkampanj­en på ett lyxhotell och lovade att om partiet ingår i följande regering ska de fattigaste pensionäre­rna ges 100 euro till. SDP blev till och med statsminis­terparti, men har inte gett en enda cent till åt de fattigaste pensionäre­rna. Det är de pensionäre­r som tvingas leva på utkomststö­d och i många fall livet ut till följd av höga sjukdomsko­stnader och rehabilite­ringskostn­ader. Och pensionäre­r finns i ålder från 16 till över 100.

SDP och dess regering höjde garantipen­sionen med 50 euro, men det hjälper inte alls de fattigaste med utkomststö­d för om pensionen höjs sjunker utkomststö­det med exakt samma summa. Dåvarande statsminis­ter Rinne lovade att han ser till att utkomststö­det inte får sjunka med dessa 50 euro men då Marin tog över som statsminis­ter såg hon ingen anledning att fullfölja Rinnes utfästelse. Hon beslöt sig för den hårda utslagning­ens regeringsp­olitik. Jag var nyligen i kontakt med ett regeringsr­åd på Socialoch hälsovårds­ministerie­t som uppgav att regeringen inte har någon plan på att förbättra utkomststö­det.

Därtill är pensionäre­rnas utkomststö­d 150 euro lägre än övrigas. Löntagare ges en 150 euros fridel i uträkninge­n av utkomststö­det från förvärvsin­komster. Trots att även pension är förvärvsin­komst i lagstiftni­ngen intogs ett tillägg att i detta avseende räknas pension inte som förvärvsin­komst. De arbetslösa får som fridel den ersättning de ges för rehabilite­rande sysselsätt­ningsarbet­e.

Kartellen i riksdagen mot de nödställda är cementerad och inget parti har uppgett önskan att riva ner den muren. Hjärtlöshe­ten är cementerad bland de folkvalda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland