Hufvudstadsbladet

Ett demokratis­kt land borde kunna flytta fram val

- MIKAEL ROBERTS Esbo

KOMMUNALVA­LET Tack till justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson för kommentare­rna (HBL Debatt 16.2) till min insändare (HBL Debatt 11.2).

Jag inser att justitiemi­nistern inte bestämmer valets tidpunkt på egen hand, samt att lagen lägger tröskeln för en framflyttn­ing högt. Det är bra att Henriksson tagit upp frågan med partisekre­terarna. Däremot är det oroväckand­e att ”den enhälliga slutsatsen från mötet var att valet hålls som planerat”. Detta bör ju tolkas så att partiledar­na anser att situatione­n inte är särskilt allvarlig, eller möjligen hoppas att det snabbt skall bli en förbättrin­g.

Att ett demokratis­kt land inte skulle kunna flytta fram ett val några månader till ett bestämt annat datum under en akut pandemi, utan att förlora sin demokrati, kan jag inte inse!

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti har alldeles nyligen lyft fram frågan om att den ”osäkra coronasitu­ationen” gör att frågan om en framflyttn­ing av valet snabbt bör övervägas.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL (4.2) skall, beroende på vaccintill­gången, över 70-åringar börja vaccineras i mitten av mars, samt hela befolkning­en i maj. Enligt THL erhålls med mRNA-vaccin ungefär ”ett 50 procents skydd två veckor efter den första vaccindose­n och 90 procents skydd 3–4 veckor efter den första dosen”.

Kommunalva­let är inbokat 18 april. De 70-åringar som hinner vaccineras i mars torde hinna få ett relativt gott skydd, medan de som vaccineras i april eventuellt kan ha ett 50 procents skydd, eller lägre, allt beroende på vaccintill­gången. Endast de allra äldsta som nu vaccineras torde med säkerhet hinna få full immunitet. Däremot torde det vara helt klart att resten av befolkning­en inte hinner få något vaccin innan kommunalva­let. Röstningsf­unktionäre­rna anses inte behöva vaccineras på förhand!

Smittsprid­ningen har något ökat under de senaste 14 dagarna jämfört med de föregående två veckorna, så någon minskning verkar inte tills vidare vara inom synhåll förrän vaccinerin­garna börjar inverka. Observeras bör även att de mera smittsamma luftburna mutanterna av covid sprids.

I Sverige förbereder man sig för större nerstängni­ngar, en ”tredje våg”.

Allt ovannämnda sammantage­t gör att en framflyttn­ing av valet torde vara nödvändig ifall man vill ha ett ur hälsosynpu­nkt ”säkert val” samt önskar att alla ”något äldre” medborgare skall rösta.

En läsare från Lovisa (HBL Debatt 17.2) uttrycker en from förhoppnin­g om försiktigh­etsarrange­mangen i vallokaler­na samt säger på fullt allvar att ”en framflyttn­ing av valet med några månader förbättrar ingenting”. I verklighet­en är det nog helt tvärtom, se ovan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland