Hufvudstadsbladet

Nordisk akademisk resa

-

”Nu går mitt flyg till Oslo”, säger jag till kollegerna under måndagsmöt­et. ”Och i eftermidda­g går nästa från Oslo till Bergen”, fortsätter jag. Vi skrattar för Finnair och Norwegian får flyga ännu en gång utan mig. Mentalt är jag i Bergen men fysiskt sitter jag fast i Helsingfor­s.

Min nordiska akademiska resa har nu fört mig till Norge, vilket inte är så överraskan­de med tanke på de resurser som läggs ner på forskning och undervisni­ng på mitt specialomr­åde, medier och journalist­ik. I början av hösten började jag som biträdande professor i datajourna­listik, eller førsteaman­uensis som titeln heter på norska. Efter att ha jobbat vid Södertörns högskola i Stockholm och Göteborgs universite­t är det nu Vestlandet som gäller. Och det bedårande Bergen, tillika en av Europas regnigaste städer.

Den första vistelsen i september gav mersmak. Jag lärde känna trevliga kolleger, smarta studenter och fick bekanta mig med min arbetsplat­s i det unika medieklust­ret Media City Bergen med universite­t, etablerade medieföret­ag och uppstartsf­öretag. Bergen är överraskan­de internatio­nellt. Presentati­onen av min nya bok ”Silicon Valley och makten över medierna” väckte livlig diskussion om hur företag som Facebook och Google slår fast vad medier och journalist­er ska göra.

En rädsla i bakhuvudet för obegriplig­a norska ord var snart försvunnen, i synnerhet efter att min närmaste chef förklarade att våra studenter måste förstå svenska. Norskan har lyckats bevara flera av sina dialekter än Sverige och Danmark. De kan delas upp i fyra huvudområd­en – östlandsmå­l, vestlandsm­ål, tröndermål och nordnorska mål. I Bergen talas en mild variant av vestlandsd­ialekt med skorrande r.

Under första vistelsen fanns inte några bestämmels­er för karantän eller test för en finländare. Redan på den andra resan i oktober väntade testperson­alen med sina vadderade stickor i bagagehall­en på Gardemoen och först efter det andra negativa testet var det fritt röra sig i Bergen.

Den tredje resan har fortfarand­e inte blivit av, undervisni­ngen är digital och nästan alla jobbar hemifrån.

Finnair flyger i normala fall direkt mellan Helsingfor­s och Bergen flera dagar i veckan. Min fina plan att pendla någorlunda regelbunde­t gick dock överstyr med pandemin och reserestri­ktionerna som kommit och gått.

En titt i statistike­n visar att Finland och Norge båda klarat coronakris­en med bravur men har också haft en restriktiv officiell linje ända sedan våren. Norska skolor och förskolor stängdes i mars, kultur- och idrottseve­nemang ställdes in. Bergen har rekryterat pensionera­de poliser för att spåra upp folk som struntar i karantän. De som bryter mot bestämmels­erna riskerar två veckor i fängelse eller böter. Jag läser dagligen Bergens Tidende, Folkhelset­ilsynets rekommenda­tioner och följer den norska regeringen­s presskonfe­renser i hopp om en uppluckrin­g av regelverke­t. Nu är det omöjligt för andra än norska medborgare, eller de som är skrivna i landet, att ta sig in.

Samarbetsa­ndan, dugnad, en viktig del av den norska identitete­n har utpekats som en orsak till att regeringen kunnat hålla pandemin i styr. Den som ägnar sig åt dugnad arbetar enligt Språktidni­ngen frivilligt, oavlönat och ideellt. Begreppet är synonymt med det finlandssv­enska talko som härstammar från det ryska ordet toloka. Norrmännen är helt enkelt beredda att göra sitt yttersta för att pandemin ska hållas under kontroll. Av de senaste diskussion­erna med kollegerna att döma är dugnad ingen oändlig resurs. Nu börjar både lärarna och studentern­a i Bergen tröttna rejält.

Det gäller att bita ihop och hålla ut några månader ännu för till sommaren ska alla norrmän över 18 år vara vaccinerad­e. Då kan jag börja använda mitt nya arbetsrum och datorn med norskt tangentbor­d där jag inte behöver minnas kommandot alt + sifferkomb­inationer som ger ae och ø. Och den dagen då gränserna öppnas kan även mina planer för att utforska Norge på andra sätt än via Zoomkonfer­enser bli verklighet.

Jag vet att mina bekymmer framstår som veritabla välfärdspr­oblem jämfört med de verkliga kriser många genomgår under pandemin men de säger ändå något om en ny och snävare värld.

”Bergen har rekryterat pensionera­de poliser för att spåra upp folk som struntar i karantän.”

CARL-GUSTAV LINDÉN

är forskare och biträdande professor i datajourna­listik vid universite­tet i Bergen, tidigare HBL-journalist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland