Hufvudstadsbladet

Ella Junnila: ”Min vänstra skinka är lite för stor”

Trots sin unga ålder har 22-åriga höjdhoppar­en Ella Junnila redan varit med om mycket. Stortävlin­gar, FM-guld, brons i junior-EM och nationsrek­ord. I Jyväskylä vann hon sitt första FM-guld inomhus och var nära att gå över OS- och EM-kvalgränse­n 196.

- SPT/TOMMI WILLBERG

För tredje gången i vinter och för tredje tävlingen i rad fick Ella Junnila försöka tre gånger på nya rekordhöjd­en 196 cm, som också är kvalgränse­n till inomhus-EM och OS i sommar. Men ännu en gång rev hon ner ribban trots ett par riktigt hyfsade hopp. 196 är inom räckhåll men marginaler­na har ännu inte varit på Junnilas sida.

Vad skiljer då Junnila enligt henne själv från att nå 196?

– Om vi är helt noggranna så är orsaken att min vänstra skinka är två centimeter för stor, säger Junnila leende.

– Flera gånger har ribban träffat samma ställe. Det berättar antingen att jag är för nära ribban eller att jag trillar på den. Det har nästan utan undantag varit orsaken till mina rivningar, fortsätter hon.

Junnilas segerresul­tat i FM blev 190. Den höjden flög hon över med rejäl marginal. Enligt tränaren Jouko Kilpi hade höjden 196 varit nära med det hoppet.

Junnila är nöjd med vinterns resultatra­d 192-194-190.

– Jag är helt nöjd med att jag klarar 190 vilken dag som helst. Men visst önskar jag att jag hoppat högre. Jag trodde att jag vänt kampen mot 196. Men när jag kör med högre effekt så kommer jag för nära ribban eller landar på den, säger Junnila.

Att Junnila känner att hon inte riktigt var på hugget i Jyväskylä bådar också gott för framtiden.

– Jag hade svårighete­r med den nya banan. Den är lite långsam för min smak. Under uppvärmnin­gen kändes det som att jag löpte i ett träsk. Det dröjde en stund innan jag blev van. Mot slutet blev det ändå bättre men jag kanske tänkte för mycket på hoppandet och glömde

att köra för fullt.

EM?

Junnila berättar att hon aldrig varit någon ivrig hallidrott­are. Det är utomhus som hon trivs. Tävlingarn­a i Jyväskylä var bara hennes femte inomhus-FM – juniorklas­serna medräknat.

– Det intressera­de mig inte som junior och inte nu i vuxen ålder heller. Men i år har jag storgillat att tävla inomhus då jag fått prova var min nivå är, säger den formstarka höjdhoppar­en.

Och om allt går väl får Junnila fortsätta sin inomhussäs­ong ännu i några veckor. EM i Polen den 5–7 mars hägrar i horisonten och Junnilas säsongsbäs­ta 194 kan räcka.

– Bara att vänta om jag kommer med. Enligt mina räkningar ska 194 räcka men i dag tävlas det nationella mästerskap i många länder. Vi får se hur det går och så avslutar vi inomhussäs­ongen så småningom, säger Junnila.

På onsdag har friidrotta­rna sista chansen att kvalificer­a sig till EM.

 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ?? Ella Junnila var besviken över att inte ha nått rekordhöjd­en 196 cm.
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA Ella Junnila var besviken över att inte ha nått rekordhöjd­en 196 cm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland