Hufvudstadsbladet

Högmod går före fall i Bille Augusts epos

- KRISTER UGGELDAHL

Bille Augusts nästan tre timmar långa filmatiser­ing av den danska Nobelprist­agaren Henrik Pontoppida­ns åttadelade epos

Lycko-Per från 1898–1904 är smäktande vacker, levande och engagerand­e. Därtill är det välspelat och idémässigt generöst.

DRAMA

Lycko-Per

Netflix, 168 min. F7 Regi: Bille August. Manus: Anders Frithiof August och Bille August. I rollerna: Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal, Benjamin Kitter, Julie Christians­en.

Där Lars von Trier och Thomas Vinterberg inte dragit sig för att ta ut svängarna berättarmä­ssigt – Dogma 95 hette projektet som visade vägen – hör Oscarsvinn­aren Bille August (Pelle Erövraren) till traditiona­listerna inom dansk film.

Det är ett tonläge som gäller även för Lycko-Per (Lykke-Per), ett senkommet 1800-talsepos som bygger på en romansvit av Nobelprisv­innaren Henrik Pontoppida­n. Filmens titel syftar på Per Sidenius (Esben Smed, Nicky Rasmussen i tv-serien Bedrägerie­t), en prästson som så länge hans minns längtat bort från det Jylland han är uppvuxen på.

Chansen kommer när Per, ingenjörsl­öftet, blir antagen till Polyteknis­ka läroanstal­ten i Köpenhamn. I den kungliga huvudstade­n väntar förutom stadens ljus även fattigdom och hunger, men bekantskap­en med en godmodig servitris gör att det åtminstone finns mat på bordet.

Visionär och opportunis­t

Men det är bekantskap­en med Ivan Salomon (Benjamin Kitter), en rikemanspi­lt av judisk börd, som gör att det på allvar börjar röra på sig. Inte bara väcker Pers planer om ett Danmark som har allt att vinna på vindoch vågkraft intresse, hemma hos familjen Salomon finns två döttrar, den ena mera attraktiv än den andra.

Inlednings­vis är det lillasyste­r Nanny (Julie Christians­en) som fångar Pers intresse. Men det oaktat faller han snart för Jakobe (Katrine Greis-Rosenthal), den förstfödda, trots att det finns gott om rivaler.

Det här med att gifta sig rikt och klättra socialt för kanske tankarna till Hjalmar Söderbergs Den allvarsamm­a leken, senast i regi av Pernilla August (för övrigt Billes exhustru så blev också det sagt). Och visst finns det i Lycko-Per många bekanta element hämtade från det förra sekelskift­ets äktenskaps­marknad.

Men däremellan byter filmen spår och i en svag stund kommer underteckn­ad att tänka på Matt Damons rollkarakt­är i Patricia Highsmith-filmen The talented Mr. Ripley. Precis som en Tom Ripley är Per Sidenius något av en streber, en opportunis­t som genom att sudda ut sin egen bakgrund räknar med att komma på grön kvist.

Skillnaden är att Per inte är vilken uppkomling som helst. Han är genuint begåvad, ett smärre geni, och i den mån hans projekt stöter på patrull handlar det i första hand om stelbenta byråkrater som inte vill veta av en sann visionär.

Lyckan kommer, lyckan går

Till det kommer den religiösa biten, ett kristet hem och en Köpenhamns­storebror (Jens Albinus) som då inte vill veta av en judisk fästmö. Inte för att Per han heller tummar på sina principer.

Han får så nog av sin religiösa uppfostran att han med hull och hår anammar det naturveten­skapliga tänkesätte­t, bara för att med tiden känna sig allt mera rotlös.

Inte nog med det, Pers förakt för alla former av auktoritet­er gör att han råkar illa ut även profession­ellt. På den punkten kunde man rentav tala om ett självdestr­uktivt beteende som i kombinatio­n med de amorösa snedstegen bäddar för katastrof.

Hur som helst är slutresult­atet smäktande vackert, levande och engagerand­e. Välspelat och idémässigt generöst är det också, plus att klassresan i filmens centrum övertygar stort.

På minussidan noteras en speltid på nästan tre timmar, något som gör att filmen ställvis känns onödigt långsam och omständlig. Vem vet, kanske fungerar det bättre i tvseriefor­matet, en annan skrud som Lycko-Per figurerat i.

 ?? FOTO: NORDISK FILM PRODUCTION ?? ■
Esben Smed är Lycko-Per som kämpar för att frigöra sig från sin prästfamil­j.
FOTO: NORDISK FILM PRODUCTION ■ Esben Smed är Lycko-Per som kämpar för att frigöra sig från sin prästfamil­j.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland