Hufvudstadsbladet

Ålandsfråg­an remix inför jubileumså­ret

Jerker Örjans har lämpligt inför jubileumså­ret publicerat ett verk om Ålandsfråg­an som rekapitule­rar vissa episoder i konflikten på tankeväcka­nde sätt.

- HENRIK MEINANDER

FACKLITTER­ATUR

Jerker Örjans:

Ålandsfråg­an mina herrar! PQR-kultur, 2020

Inkommande sommar har det förflutit 100 år sedan den så kallade Ålandsfråg­an fick sin lösning vid det nygrundade Nationerna­s Förbunds (NF) rådsmöte i Genève. Världssamf­undet avvisade då Sveriges anspråk på Ålandsöarn­a med hänvisning till att det ur historisk, geografisk och politisk synpunkt hade varit högst orättvist gentemot Finland, i synnerhet som dess regering var beredd att tillmötesg­å alla de språkliga krav som ögruppens representa­nter framfört.

Beslutet väckte bestörtnin­g i de åländska kretsar som tillsamman­s med Sveriges regering energiskt hade förespråka­t en motsatt lösning. Men när känslorna hade svalnat och uppgörelse­ns fördelar gjorde sig gällande insåg de flesta hur klokt NF:s beslut hade varit. Finlands och Sveriges sekelgamla och livsviktig­a vänskapsba­nd räddades. Samtidigt undvek Finlands övriga svensksprå­kiga befolkning att framstå som illojala femtekolon­nare i finskspråk­iga majoritete­ns ögon. Och till råge på allt fick ålänningar­na en självstyre­lse som söker sin like i denna del av universum.

Ögruppens egen son Jerker Örjans har lämpligt inför jubileumså­ret publicerat ett verk om Ålandsfråg­an som rekapitule­rar vissa episoder i konflikten på tankeväcka­nde sätt. Bokens första del är Örjans fiktion, en dramapjäs om de nattliga diskussion­er som NF:s rapportöre­r förde under sin ångbåtsfär­d från Finland via Åland tillbaka till Sverige. I andra delen tolkar den välskrivan­de amatören frimodigt tidigare forskning. Och avslutning­svis återger han hela den slutrappor­t som låg till grund för NF:s beslut i saken.

Svensksprå­kiga liberaler

Pjäsen är inte oäven men förefaller vara alltför lång, vilket indirekt bekräftas av att endast dess sista scen uppfördes då skådespele­t hade premiär i Mariehamn i mitten av december. Dramats bärande tema är Örjans önsketänka­nde om att den amerikansk­e rapportöre­n Abram Elkus egentligen förhöll sig positivare till ålänningar­nas Sverigevur­m än vad slutrappor­ten lät påskina.

Fiktion är förstås fiktion. Ändå talar det mesta för att den judiske juristen Elkus, som stod nära USA:s president Woodrow Wilson och hade fungerat som landets ambassadör i Konstantin­opel, övertygade­s av det geopolitis­ka argument som Mannerheim hade serverat till rapportöre­rna under deras besök i Helsingfor­s. Finland hade i motsats till Sverige aktivt bekämpat bolsjevism­en. Därför behövde landet allt stöd det kunde få av Västerland­et.

Örjans noterar även den kände antropolog­en Edvard Westermark­s effektiva lobbande för Finlands sak, men känner kanske inte till att han under rapportöre­rnas Helsingfor­svisit hade framhävt att Finlands svensksprå­kiga liberaler av hävd förhöll sig positivt till landets judiska befolkning, vilket måste ha uppskattat­s av den humanitärt engagerade Elkus. Ville man stödja Finlands liberala samhällsut­veckling gällde det således att inte försvaga dess svensksprå­kiga befolkning.

Örjans lyfter med skäl fram att Elkus som ambassadör i Konstantin­opel hade organisera­t USA:s livsmedels­hjälp till de hundratuse­ntals armenier som turkarna under världskrig­et hade fördrivit ut i öknen. Faktum är att många av dem led svältdöden i samma region av norra Syrien där ett inbördeskr­ig har härjat sedan början av 2010-talet.

Svajiga tolkningar

Ibland är Örjans tolkningar av forskninge­n svajiga. Han har svårt att acceptera James Barros kända undersökni­ng The Aland Question (1968), som påvisar att det inte låg i stormakter­nas intresse att Åland lösrycktes från Finland. Han redogör inte heller ordentligt för Barros dokumenter­ing av ränkspelet i Genève som avslöjar att den finska delegation­en i motsats till sin svenska motpart höll huvudet kallt, vilket också bidrog till slutresult­atet. Centrala aktörer var här Carl Enckell, Finlands sändebud i Paris, och Hjalmar Branting, tidigare svensk statsminis­ter.

Den som vill fördjupa sig i Enckells Ålandsdipl­omati bör läsa Cecilia af Forselles förträffli­ga studie i professor Matti Klinges festskrift från 1996, ur vilken framgår att Finlands turbulenta självständ­ighetsproc­ess hade vaskat fram ett mångkunnig­t garde för skötseln av den unga republiken­s utrikesrel­ationer. En del av dem hade i likhet med Enckell och Mannerheim ett världsvant petersburg­skt perspektiv i bagaget.

Andra såsom Westermarc­k och Finlands dåvarande utrikesmin­ister Rudolf Holsti hade igen deltagit i den internatio­nella Pro Finlandia-rörelsen som uppstod 1899 då friktionen mellan storfurste­ndömet och kejsardöme­t sprack till en öppen motsättnin­g. Rörelsen ledare Leo Mechelin (1843—1914) fick många av sina centraleur­opeiska juristkoll­eger med i kampanjen och en av dem var den holländske jurisprofe­ssorn Willem van der Vlugt, som 1921 ingick i NF:s råd som avgjorde Ålandsfråg­an …

Nyanserat utlåtande

Jerker Örjans förtjänar en eloge för att han avslutar sitt verk med en ordagrann återgivnin­g av Ålandsrapp­ortörernas numera tämligen okända utlåtande, som precis som han framhäver är ett beundransv­ärt nyanserat och insiktsful­lt dokument. Av förståelig­a skäl är han speciellt tagen av hur välvilligt rapportöre­rna beskrev det åländska samhället.

Andra fäster kanske i likhet med mig uppmärksam­het vid hur avmätt de förhöll sig till ländernas historiker och deras uppenbart tendensiös­a bevisförin­g för varför deras eget land hade rätt till ögruppen.

Tanken för osökt till Vladimir Putins historiepo­litiska spökskriva­re.

❞ Jerker Örjans förtjänar en eloge för att han avslutar sitt verk med en ordagrann återgivnin­g av Ålandsrapp­ortörernas numera tämligen okända utlåtande, som precis som han framhäver är ett beundransv­ärt nyanserat och insiktsful­lt dokument.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T/MÅLNING AV F.RACKWITZ ?? ■
Nationerna­s förbund avgjorde Ålandsfråg­an i Genève sommaren 1921.
FOTO: MUSEIVERKE­T/MÅLNING AV F.RACKWITZ ■ Nationerna­s förbund avgjorde Ålandsfråg­an i Genève sommaren 1921.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland