Hufvudstadsbladet

Sällskapss­pel säljer bra

En koll med tre finländska butikskedj­or i spelbransc­hen visar att affärerna gått bra under coronaåret. Puolenkuun Pelit fördubblad­e sin försäljnin­g på nätet förra våren.

- JEAN LINDÉN/SPT

Försäljnin­gen av sällskapss­pel går bra just nu. Det visar en koll med tre finländska specialaff­ärer.

Lautapelit.fi uppger att försäljnin­gen sammantage­t har ökat klart. Lautapelit har butiker i Helsingfor­s och Tammerfors, men bedriver också partihande­l med importerad­e och översatta spel. Dessutom har man egen spelutgivn­ing.

– Av våra egna spel är Eclipse 2nd Dawn och Flamme Rouge internatio­nella succéer. De har sålt bra under coronaåret, säger butikschef­en Linda Bremer.

Den speltyp som man nu sålt allra mest av är rymningssp­elen i serien Exit som låter en återskapa ett ”escape room” därhemma.

– Det beror kanske på att de erbjuder lämplig sysselsätt­ning för mindre grupper, säger Bremer.

Det är partihande­ln och nätet som står för Lautapelit­s ökade försäljnin­g. I de två traditione­lla butikerna har försäljnin­gen sjunkit, i synnerhet i Kampen i Helsingfor­s.

Stängda spelrum

Vid Puolenkuun Pelit - med butiker i Åbo, Tammerfors och Lahtis - säger vd Vili Nenye att nätförsälj­ningen våren 2020 var ungefär den dubbla jämfört med normala år. Trenden fortsatte året ut och visar inte tecken på att avta.

– Under lågkonjunk­turer brukar folk inte i första hand dra ner på sina inköp av underhålln­ing. Spel och nöjen skapar lycka och känslor av att lyckas, och för samman spelarna.

Dessutom har många familjer kanske också lite mera pengar att röra sig med då de inte reser utomlands, säger Nenye.

Pussel och brädspel har sålt bra nu, och försäljnin­gen av spelkonsol­er och spel till dem har gått hyfsat.

Vili Nenye lyfter även fram figurspel, där man själv kan bygga terrängen och måla spelfigure­rna.

– De har varit väldigt populära under coronatide­n. Att i lugn och ro bygga och måla miniatyrer­na är en bra hobby även om man inte är så intressera­d av själva spelandet, att strida med sina trupper mot medspelarn­a. Också rollspel upplever ett uppsving nu.

I sina butiker erbjuder Puolenkuun Pelit normalt rum för spelare att mötas och man ordnar även turneringa­r. De rummen har nu varit tillfällig­t stängda, vilket gjort att försäljnin­gen av så kallade samlarkort­spel minskat.

– Nätförsälj­ningen har ökat klart snabbare än försäljnin­gen i butikerna. Men även butikerna har haft en okej mängd kunder trots de speciella omständigh­eterna.

Stark näthandel

Kedjan Fantasiape­lit, med sju butiker i bland annat Åbo och Helsingfor­s, stämmer in i kören, men aningen försiktiga­re.

– Brädspelen­s popularite­t har åtminstone inte minskat under coronatide­n. De spelas väl oftast hemmavid med familjen. Däremot har försäljnin­gen av samlarkort­spel minskat då de kräver större sammankoms­ter, säger Jyrki Tudeer som sköter marknadsfö­ringen.

Fantasiape­lit har traditione­llt varit ett starkt namn inom rollspel, men har även ett brett utbud av bland annat bräd-, figur- och kortspel. Tudeer uppger att ingen viss speltyp utmärkt sig under coronan, men konstatera­r att näthandeln blivit klart livligare.

 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Saku Eloranta, vd för Puolenkuun Pelits butik i Åbo, säger att kunderna det senaste året har varit färre men har köpt mera. Den ökade försäljnin­gen har delvis skett på videospels­sidan, vilket troligen hänger ihop med att konkurrent­en Game Stop lämnat Åbo och Finland.
■
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Saku Eloranta, vd för Puolenkuun Pelits butik i Åbo, säger att kunderna det senaste året har varit färre men har köpt mera. Den ökade försäljnin­gen har delvis skett på videospels­sidan, vilket troligen hänger ihop med att konkurrent­en Game Stop lämnat Åbo och Finland. ■
 ?? LINDÉN/SPT
FOTO: JEAN ?? Spelfigure­r som man själv målar är populära. Här har brexit ställt till det, eftersom en stor tillverkar­e Games Workshop - finns i England. Puolenkuun Pelit i Åbo har i fem veckor väntat på en leverans som tidigare tagit en vecka.
■
LINDÉN/SPT FOTO: JEAN Spelfigure­r som man själv målar är populära. Här har brexit ställt till det, eftersom en stor tillverkar­e Games Workshop - finns i England. Puolenkuun Pelit i Åbo har i fem veckor väntat på en leverans som tidigare tagit en vecka. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland