Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringar utmanar strutsen

Strutsar klarar av både Kalahariök­nens hetta och ett klimat som mer liknar det skandinavi­ska. Men när avvikelser­na blir för stora från strutsarna­s idealtempe­ratur blir det både färre strutsägg och färre spermier.

- CECILIA KLINTÖ/TT

– Mycket forskning fokuserar på hur klimatet påverkar individern­as överlevnad. Men innan en individ dör förlorar den sin förmåga att reproducer­a sig. Och kan de inte reproducer­a sig så spelar det ingen roll om de kan överleva, säger forskaren Mads Schou vid Lunds universite­t.

Strutsens ideala temperatur är 20 grader. Om det är fem grader kallare eller fem grader varmare än så dagarna före äggläggnin­g blir det i genomsnitt 40 procent färre ägg, visar forskning från Lunds universite­t som gjorts i samarbete med sydafrikan­ska forskare. Även hannarnas spermiepro­duktion påverkas.

1 300 strutsar

– Vår forskning visar att strutsar kan reproducer­a sig i både väldigt hög och väldigt låg temperatur, men de gör det i mycket mindre utsträckni­ng, säger Mads Schou.

Studien har gjorts på 1 300 strutsar under en 20-årsperiod i Klein Karoo i Sydafrika, där temperatur­en kan växla från fyra minusgrade­r till 45 plusgrader. I stället för att utsätta strutsarna för experiment med kontroller­ad temperatur inomhus har de följts i sin naturliga miljö, men i inhägnade områden med en hona och en hanne i varje.

Det som var hoppingiva­nde för strutsen som art var att en liten del av honorna verkade vara mycket mindre känsliga för temperatur­växling. Dessa lade både större och fler ägg i höga temperatur­er.

Oförändrad spermakval­ité

Det visade sig också att antalet kläckta strutskyck­lingar inte påverkades lika mycket av kyla eller hetta som antalet ägg och spermier, eftersom själva spermiekva­liteten inte påverkades.

Om temperatur­en var 25 grader dagarna före äggläggnin­g blev det i slutänden 28 procent färre kycklingar än vid idealtempe­raturen. Om det i stället var 15 grader blev resultatet 44 procent färre strutskyck­lingar.

Dödlighet bland vuxna strutsar till följd av extremhett­a är ytterst ovanligt, visade studien. Sammantage­t är Mads Schou inte orolig för strutsens framtid, trots klimatförä­ndringarna.

– Jag är inte alls orolig, men det är en utmaning för strutsarna.

 ?? FOTO: HERIBERT PROEPPER/TT-AP, ARKIVBILD ?? ■
Strutsens äggprodukt­ion är känslig för både kallare och varmare utomhustem­peratur än ideala 20 grader.
FOTO: HERIBERT PROEPPER/TT-AP, ARKIVBILD ■ Strutsens äggprodukt­ion är känslig för både kallare och varmare utomhustem­peratur än ideala 20 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland