Hufvudstadsbladet

Vi måste göra mera för att unga ska må bättre

- ALEXANDRA WEGELIUS ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

PSYKISK HÄLSA Psykiskt illamående, vacklande skolgång, coronarest­riktioner, mobbning samt brist på skolpsykol­oger är realiteten för många unga just nu. Unga mår dåligt och det syns på många håll. Läget är akut och kräver omedelbara åtgärder.

Många har uttryckt sin oro över ungas välmående och skolgång. Distansund­ervisninge­n har varit tung för många och brist på motivation och ork drabbar flera. Unga står under mycket press med exempelvis studentskr­ivningar och yrkesstudi­er som är svåra att sköta på distans. Unga är också mindre nöjda med sina liv än innan coronapand­emin.

Det finns stora skillnader i Svenskfinl­and i tillgången till elevvård. Skolpsykol­oger och kuratorer har som mest långt över tusen barn och unga att ansvara för. Redan innan coronapand­emin fanns det brist på skolpsykol­oger, speciellt svensksprå­kiga, och trots lagen om elev- och studerande­vård har kommuner ännu inte lyckats åtgärda bristerna.

Mordet i Forsby är ett exempel på misslyckan­den i arbetet att förebygga mobbning och skydda unga i utsatt position.

FSS kräver snabba och kraftiga åtgärder för att hjälpa utsatta unga. Det måste finnas konsekvens­er för kommuner som bryter mot lagen om elev- och studerande­vård. För att lösa problemati­ken med bristfälli­g elev- och studerande­vård måste finansieri­ngen i kommunerna räcka till. Det är inte en åsiktsfråg­a i och med att problemen som unga kämpar med just nu på sikt kommer att kosta samhället mer än att åtgärda och förebygga dem nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland