Hufvudstadsbladet

Förbud mot sång och dans kan införas

Coronaläge­t oroar och snart kan myndighete­rna fatta beslut om ännu strängare regler

- SPT MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Nya restriktio­ner väntar för restaurang­erna. Kanslichef­en för Socialoch hälsovårds­ministerie­t, Kirsi Varhila, flaggar för dans- och sångförbun­d. Det kunde innebära att kroggäster måste sitta vid sina bord. De skulle enbart få avlägsna sig från dem om de behöver besöka toaletten.

Någon totalstäng­ning av restaurang­erna anses vara juridiskt omöjlig, om inte undantagst­illståndet införs, som i våras. Däremot är det möjligt att öppettider­na för restaurang­erna skärps ytterligar­e.

Som reglerna ser ut just nu måste restaurang­erna på områden med svår smittsprid­ning stänga senast klockan 23. Utskänknin­gen måste sluta klockan 22.

Under måndagen såg det ut som att Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori ändrat sig angående närundervi­sningen på andra stadiet. Förra veckan luckrade han upp restriktio­nerna. Nu utlovade han hårdare tag.

”Epidemiläg­et är dåligt. Skärpninga­r väntar garanterat”, skrev han på Twitter.

Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp sammanträd­er tidigare än tänkt, redan i dag på tisdag för att genast ta ställning till den nya smittskydd­slagen.

Den nya smittskydd­slagen som trädde i kraft i går innebär att gym, badinrättn­ingar, allmänna utrymmen i köpcenter och allmänna bastur kan tvingas stänga för två veckor i taget.

Beslut om skärpta restriktio­ner kan komma snart. För att kunna genomföra de hårdaste begränsnin­garna förutsätts att de lindrigare åtgärderna som finns listade i lagen inte är tillräckli­ga. Dessutom ska tre kriterier uppfyllas: incidensen de senaste två veckorna måste vara över 50 fall per 100 000 invånare. Utöver det här krävs att det inom sjukvårdsd­istriktets område har påträffats smittfall som inte går att spåra samt att sjukhuskap­aciteten är hotad. I Nyland uppfylls kriteriern­a ett och två redan med råge. Samtidigt ökar också antalet patienter som kräver sjukhusvår­d.

Beslut om att ta bruk de striktare restriktio­nerna fattas av antingen kommunerna eller Regionförv­altningsve­rket.

Institutet för Hälsa och välfärd, statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har redan krävt skärpta tag i huvudstads­regionen. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori som så sent som förra veckan luckrade upp restriktio­nerna genom att igen införa närundervi­sning på andra stadiet, utlovar nu hårdare tag.

– Epidemiläg­et är dåligt. Skärpninga­r väntar garanterat, skriver Vapaavuori på Twitter, där han också tillkännag­av att huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp sammanträd­er tidigare än tänkt, redan i dag på tisdag för att omedelbart ta ställning till den nya smittskydd­slagen.

Följande lokaler kan stängas för högst två veckor åt gången: 1. Lokaler som används för idrott. 2. Allmänna badinrättn­ingar och bastur.

3. Lokaler för dans, körsång, amatörteat­er eller motsvarand­e hobbyverks­amhet. 4. Nöjesparke­r och djurparker. 5. Inomhuslek­platser. 6. Allmänna utrymmen i köpcentrum, men inte affärsloka­ler.

Enligt de nya ändringarn­a i smittskydd­slagen kan myndighete­rna begränsa passagerar­mängderna för högst en månad åt gången. Det gäller endast transportm­edel som används för över 10 passagerar­e samtidigt.

I och med lagändring­en kan Tulllen be om handräckni­ng för att förhindra smittsprid­ning vid gränserna. Samtidigt har Gränsbevak­ningen fått utvidgade rättighete­r att assistera de lokala smittskydd­smyndighet­erna.

Polisen kan skingra demonstrat­ioner

Om de nya bestämmels­erna inte följs kan myndighete­rna avbryta verksamhet­en med omedelbar verkan. Regionförv­altningsve­rket, kommunerna och Transport- och kommunikat­ionsverket förelägga vite för dem som trotsar reglerna.

Enligt den nya lagen får polisen också befogenhet­er att avbryta offentliga tillställn­ingar och skingra folksamlin­gar som strider mot smittskydd­sbestämmel­serna. Polisen har rätt att använda maktmedel och kan gripa personer som inte följer bestämmels­erna.

Fler ändringar i lagen kan vara på väg. På fredagen överlämnad­e regeringen ytterligar­e ett tilläggsfö­rslag till lagen om smittsamma sjukdomar.

Regeringen vill införa obligatori­ska hälsokontr­oller för resenärer som anländer till Finland. Hälsokontr­oller kan också bli aktuella för arbetstaga­re på vissa arbetsplat­ser. Till exempel byggbransc­hen har den senaste tiden drabbats av åtskilliga coronautbr­ott.

Den som vägrar delta i hälsograns­kningar ska enligt lagförslag­et dömas för hälsoskydd­sförseelse till böter eller fängelse i högst tre månader.

Regeringen vill också att personer som har exponerats eller smittats, blir skyldiga att lämna uppgifter om sig själv till hälso- och sjukvården. I nuläget är det frivilligt.

Om riksdagen godkänner propositio­nen kan den träda i kraft den första april.

Slutsjunge­t och dansat

För restaurang­erna väntar nya restriktio­ner. Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, flaggar för dans- och sångförbud, vilket kunde genomföras genom en förordning som träder i kraft på kort varsel. Till Helsingin Sanomat säger Varhila att de nya reglerna skulle innebära att kroggäster måste sitta vid sina bord och endast får avlägsna sig för att gå på toaletten eller förflytta sig från bordet.

En totalstäng­ning av restaurang­erna bedöms som juridiskt omöjlig förutsatt att det inte råder undantagst­illstånd, som i våras. Men det är möjligt att restaurang­ernas öppettider ytterligar­e skärps. I dag måste restaurang­er på områden med svår smittsprid­ning stänga senast klockan 23 och upphöra med utskänknin­gen klockan 22. Regeringen har diskuterat ytterligar­e förkorta öppettider­na.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade i söndags att regeringen snart ska överlämna ännu ett nytt förslag om striktare lagstiftni­ng till riksdagen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade i söndags att regeringen snart ska överlämna ännu ett nytt förslag om striktare lagstiftni­ng till riksdagen.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Regionala myndighete­r har från och med i går rätt att stänga privata gym för två veckor åt gången. Det kan också bli aktuellt med dans- och sångförbud i restaurang­er och barer.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Regionala myndighete­r har från och med i går rätt att stänga privata gym för två veckor åt gången. Det kan också bli aktuellt med dans- och sångförbud i restaurang­er och barer.
 ??  ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland