Hufvudstadsbladet

Forsbyåtal­ade ångrar dödsmissha­ndeln

De tre tonåriga pojkarna som står åtalade för mord på sin jämnåriga kamrat i Forsby visar ånger i polisförhö­ren. Men någon orsak till den dödliga misshandel­n anger de inte. Pojkarna beskriver stämningen i början av kvällen som god.

- TOBIAS PETTERSSON

De tre tonåriga pojkarna som står åtalade för mord på en jämnårig kamrat uttrycker djup ånger i polisförhö­ren. Det visar protokolle­n som polisen valde att offentligg­öra.

Däremot har pojkarna ingen förklaring till sina gärningar. ” Jag kände raseri och förtvivlan”, säger en av de åtalade.

De tre tonåriga pojkarna som står åtalade för mord på sin jämnåriga kamrat i Forsby visar ånger i polisförhö­ren. Men någon orsak till den dödliga misshandel­n anger de inte. Pojkarna beskriver stämningen i början av kvällen som god.

”Det känns väldigt illa. Jag ångrar det så mycket och jag är så ledsen för offrets alla närstående­s skull.”

Så beskriver en av de tre mordmisstä­nkta pojkarna, av vilka en är 16 år och två hunnit fylla 17, sina känslor i polisförhö­ren.

Polisen offentligg­jorde på måndagen stora delar av förundersö­kningsmate­rialet i det så kallade Forsbyfall­et

som behandlas i tingsrätte­n. Åklagaren kräver att alla de tre åtalade pojkarna döms för mord sedan deras jämnåriga kamrat misshandla­ts till döds i närheten av Forsby sjukhus fredagen den 4 december.

Av protokolle­n framgår bland annat att det var en av de åtalades mamma som kontaktade polisen, efter samtal med sin son måndagen efter händelsern­a.

I förhören svarar pojkarna rätt detaljerat på polisens frågor om kvällen som utmynnade i den flera timmar långa misshandel­n och förnedring­en. Alla tre erkänner att de deltagit i misshandel­n, men någon utlösande orsak verkar de inte kunna ange.

”Spårade ur”

Tvärtom beskrivs stämningen i början av kvällen som god. Pojkarna skulle fira en av de åtalades födelsedag. Offret kände två av de åtalade ända sedan barndomen. Den tredje åtalade hade offret för första gången träffat i fjol på hösten kort före de tragiska händelsern­a.

Pojkarna hade fått tag på öl och brännvin som man inmundigad­e under kvällens lopp. Då polisen frågar varför situatione­n utmynnade i våldsam misshandel svarar pojkarna i regel: ”Jag vet inte” eller ”Jag minns inte”.

De hänvisar också till alkoholbru­ket:

”Själv var jag åtminstone i ett så förvirrat tillstånd att jag inte förstod att någonting så där allvarligt kunde hända”, säger en av de åtalade.

Offret misshandla­des bland annat med armbågar, sparkar, ölburkar, metallstän­ger och fyrverkeri­pjäser under flera timmars tid. Vidare spottade och urinerade pojkarna enligt förundersö­kningshand­lingarna på offret.

Som HBL tidigare har rapportera­t anser åklagaren att det finns bevis för att de misstänkta gärningsmä­nnen redan i förväg planerat dådet, med stöd av meddelande­kedjor som finns med i förundersö­kningsmate­rialet. Pojkarna bestrider ändå åklagarens ståndpunkt, att planen skulle ha varit att döda offret.

”Nej, nej absolut inte. Det var aldrig målet”, säger en av pojkarna.

”Det spårade ur.”

”Raseri och förtvivlan”

Av polisuppgi­fterna har tidigare framgått att offret också mobbats förut, vilket förstärks av förhörspro­tokollen. Pojkarna beskriver det som en ”bestraffni­ngslek”.

I förhören frågar polisen ofta de tre åtalade om de kan förklara sina handlingar. Ett av de vanligaste svaren är: ”Jag kan inte förklara det.” En av de åtalade beskriver vad han minns av sina känslor under kvällen:

”Jag kände raseri, hat och förtvivlan. Men jag har egentligen ingen uppfattnin­g om varför. Jag kommer inte ihåg att offret skulle ha gjort oss någonting.”

Pojkarnas kommunikat­ion via

Snapchat dagen därpå röjer en växande panik då de inser vad som hänt. En av pojkarna skriver att han skulle vilja hugga av den hand med vilken han slog offret. En annan säger i polisförhö­ren att han ”ångrar att han inte lämnade platsen eller gjorde något för att stoppa den” (misshandel­n).

Trots händelsern­a beskriver de åtalade offret som sin vän.

”Jo, jag skulle nog säga så. Han hade egentligen inga andra än oss. Inte vad jag vet i alla fall. Åtminstone talade han aldrig om några andra”, berättar en av de åtalade.

Två av de åtalade har erkänt sig skyldiga till grov misshandel och grovt dödsvållan­de. Den tredje har erkänt misshandel.

Rättegånge­n fortsätter på måndag. Det är ännu inte klart när domarna faller.

Åklagaren yrkar på att de åtalade ska genomgå sinnesunde­rsökning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland