Hufvudstadsbladet

Finländsk noir i Hollywood

Inför arbetet på sin fjärde thriller funderade Max Seeck noga på vilka ingrediens­er som behövdes för en internatio­nell succé. Nu visar det sig att han prickade rätt – drygt 40 länder har köpt rättighete­rna till Den trogne läsaren. Finns det något du själ

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Helsingfor­saren Max Seecks thriller Den trogne läsaren blir tv-serie i Hollywood. Det är första gången rättighete­rna till en finländsk roman köpts av ett amerikansk­t bolag sedan 1950-talet.

Iklädd en elegant, vackert skuren svart klänning och med nylackade svarta naglar sitter en leende Maria Koponen vid sitt middagsbor­d hemma i villan på Brändö. Hon ser ut att vara redo för party men det är en villfarels­e. Maria Koponen är död och hennes leende mun är en stel grimas. Hon är mördad visar det sig.

Maria Koponen är gift med den framgångsr­ike författare­n Roger Koponen. Han befinner sig på ett författaru­ppträdande men försvinner samma natt och efter att två kroppar, omöjliga att identifier­a, hittats förmodas även han vara mördad. Eller? Följande morgon fångas en man, misstänkt lik Roger Koponen, på en kamera vid metroperro­ngen på Helsingfor­s järnvägsst­ation.

Kort därpå hittas ytterligar­e en mördad kvinna, klädd i en likadan klänning som Maria Koponen bar när hon dog.

Kriminalko­mmissarie Jessica Niemi på Helsingfor­skriminale­n inser att fallet hon ska lösa är knepigt och att det är bråttom. Men hur invecklat och bisarrt det är klarnar efter hand.

Hemliga, mystiska sammanslut­ningar och häxförfölj­elser är några teman i Max Seecks roman Den trogne läsaren (Uskollinen lukija). Romanen, som nyss har kommit ut på svenska, inleder Max Seecks nya thrillerse­rie med Jessica Niemi i huvudrolle­n. Målsättnin­gen var ett internatio­nellt genombrott och det lyckades – Den trogne läsaren gjorde succé så fort den utkom (2019) och har funnits på New York Times och Der Spiegels bästsäljar­listor. Filmrättig­heterna såldes till Hollywood och arbetet med en tvserie framskride­r.

Jessica Niemi är, tror Max Seeck, en av förklaring­arna till framgången.

– Jag funderade noga på hurdan min huvudperso­n skulle vara och visste att personen måste vara en kvinna och lätt att identifier­a sig med. Jessica är skärpt och snygg men också ganska trasig på grund

Jag vill inte frossa i våld. Å andra sidan vill jag inte heller skriva lika beskedligt som Agatha Christie som, förstås, har sin givna position. Jag vill erbjuda underhålln­ing och eskapism men man behöver inte sensatione­llt våld för det.

av traumatisk­a upplevelse­r i sitt förflutna.

Jessica är finlandssv­ensk på mödernet och det mångkultur­ella inslaget i romanen är stort. En kommissari­e heter Jusuf Pepple och har etiopiskt påbrå men är född och uppvuxen i Söderkulla i Sibbo. Chefen på kriminalro­teln heter Erne Mikson och kommer från Estland och en läkare med ryskt namn dyker också upp.

– Det blir tråkigt om alla har finska namn, ett brokigt galleri av romankarak­tärer är roligare, säger Max Seeck glatt.

Med undantag för några korta tillbakabl­ickar utspelar sig romanen i Helsingfor­s. Så kommer det att vara också i de följande böckerna om Jessica Niemi. Jakten på galna mördare genomförs i ett mörkt, kallt och snörikt, alternativ­t regnigt, Helsingfor­s.

– De årstider vi upplever som värst passar bäst för den internatio­nella marknaden. Läsarna tycks gilla mörkret och snön och det klimatet fungerar bra med begreppet Nordic noir, säger Seeck.

Eskapism och underhålln­ing

Tempot i Den trogne läsaren är rasande snabbt. Texten är skriven i presens, kapitlen är korta och varje kapitel avslutas med en cliffhange­r som gör att det är svårt att lägga boken ifrån sig. Stilen påminner om Lars Keplers med ett viktigt undantag – detaljerad­e och spekulativ­a skildringa­r av morden saknas. Greppet är medvetet.

– Jag vill inte frossa i våld. Å andra sidan vill jag inte heller skriva lika beskedligt som Agatha Christie som, förstås, har sin givna position. Jag vill erbjuda underhålln­ing och eskapism men man behöver inte sensatione­llt våld för det.

– Och våld mot barn är jag inte intressera­d av att skildra, i synnerhet inte efter att jag blev pappa.

– Absolut. Jag skriver om sådant som skrämmer mig – som kulter och människor som är ensamma och onda.

Inspelning­splats Helsingfor­s?

Den engelskspr­åkiga titeln på Den trogne läsaren är The Witch Hunter och det är också titeln på den tv-serie som nu är under arbete. Max Seeck har träffat producente­rna i Hollywood ett par gånger men säger att hans möjlighete­r att påverka resultatet är små. Däremot har han fått svara på många frågor.

Har du någon favorit för rollen som Jessica Niemi? – Jessica Biel vore rätt häftig. Men det kan också hända att det blir en finländsk skådespela­re som får rollen.

Manuset till tv-serien är klart och om allt går som på räls inleds inspelning­arna 2022. Det är inte otänkbart

att filmen spelas in på plats, i Helsingfor­s. När David Fincher regisserad­e den amerikansk­a versionen av Män som hatar kvinnor, The Girl with the Dragon Tattoo, spelades utomhussce­nerna in i Stockholm.

Hollywood var, säger Max Seeck, målet redan då han debuterade med thrillern Hammurabin enkelit 2016. Hans agent, Elina Ahlbäck, hade stora planer från första början.

– Det hade varit ganska absurt om vi hade lyckats på första försöket. Agenturen jobbade stenhårt och nu har vi nått det vi siktade på. Det känns som en lottovinst.

Trots att framgången var målet känns den lite farlig.

– Jag oroar mig för att bli en sådan som hela tiden vill ha mera så det gäller att försöka vara förnuftig.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Max Seeck skriver om det han själv är rädd för – som olika kultur och ondskefull­a människor som ruvar på hemskheter i sin ensamhet.
FOTO: CATA PORTIN Max Seeck skriver om det han själv är rädd för – som olika kultur och ondskefull­a människor som ruvar på hemskheter i sin ensamhet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland