Hufvudstadsbladet

EU inför nya sanktioner mot Ryssland

EU-länderna är politiskt eniga om ytterligar­e sanktioner mot Ryssland. Inom en vecka väntas åtgärder mot minst fyra tunga makthavare i Moskva.

- HBL WIKTOR NUMMELIN/TT

Rysslands fängslande av opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj och det hårdföra agerandet mot hans demonstrer­ande anhängare har mötts av skarpa fördömande­n från EU.

Då Ryssland bara ilsket skakat av sig all kritik och i stället kontrat med att utvisa EU-diplomater svarar nu EU med nya sanktioner.

”Vi fördömer starkt förgiftnin­gen av herr Navalnyj och det våld som använts mot de fredliga demonstran­terna i Ryssland. Det är mycket viktigt att EU fortsätter vara enigt i frågor om Ryssland”, sade utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) i en Twitter-kommentar vid ankomsten till måndagens ministermö­te i Bryssel.

Tunga namn

Till nyhetsbyrå­n Reuters berättar EU-diplomater om åtminstone fyra tilltänkta personer som drabbas av inreseförb­ud till EU och frysning av eventuella tillgångar:

* Aleksandr Bastrykin, chef för landets mäktiga utrednings­kommitté, Sledkom. * Riksåklaga­ren Igor Krasnov. * Viktor Zolotov, chef för Nationalga­rdet.

* Aleksandr Kalasjniko­v, chef för Rysslands federala kriminalvå­rd, FSIN.

EU:s utrikestjä­nst ska nu ta fram vilka som ska drabbas. Inom en vecka räknar utrikesmin­istern med att det formella sanktionsb­eslutet kan vara taget.

Det formella beslutet om sanktioner­na – i form av inreseförb­ud till EU och frysning av eventuella tillgångar där – kommer att tas senare.

– Det är uppenbart att Ryssland är på kollisions­kurs med EU. Vi kommer att ha en viktig diskussion om hur vi ska svara på det här och jag hoppas att vi kan göra det på ett enat och beslutsamt sätt, sade EU:s utrikesche­f Josep Borrell innan mötet.

Myanmar och USA

Inne på på mötet beslutades även om ytterligar­e sanktioner mot diverse makthavare i Venezuela och varning för detsamma mot kuppmakarn­a i Myanmar (Burma).

”EU är redo att vidta sanktioner mot de direkt ansvariga för militärkup­pen och dess ekonomiska intressen”, heter det i ett gemensamt uttalande från Bryssel.

Pekka Haavisto diskuterad­e under måndagen också med FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres angående krisen i Tigray i Etiopien. Haavisto besökte nyligen både Sudan och Etiopien som representa­nt för EU.

”För Finland har det alltid varit viktigt att ingripa i kriser som uppstår i ett tidigt skede. På Afrikas horn ser vi en situation som skapar internflyk­tingar i länderna och även flyktingar mellan länderna. I samtalet bekräftade FN:s generalsek­reterare att han följer situatione­n noga. Han tackade också för informatio­nsutbytet”, sade Haavisto i ett pressmedde­lande.

Duon diskuterad­e också klimatfråg­or som blivit aktuella efter presidents­kiftet i USA. Haavisto lyfte fram hur viktigt det arktiska området är och frågan om atomsopor där.

Halleluja?

Dessutom hölls ett längre samtal via webben med USA:s nye utrikesmin­ister Antony Blinken – till stor förtjusnin­g för många av dem som suckat tungt över hur det låtit från USA under Donald Trumps tid som president.

– Det känns ju så fantastisk­t. Det kommer en erfaren utrikesmin­ister som kan EU och Europa, som varit med och förhandlat om Iran-avtalet och som flera gånger säger: ”Det här är komplicera­t, det finns inga enkla lösningar”. Att höra det från en amerikan i dag är fantastisk­t, säger Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S).

– Det var lite halleluja-stämning, det måste jag säga.

 ?? FOTO: ALEKSANDR ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT ?? Hanteringe­n av ryske opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj ledde till utökade sanktioner från EU när unionens utrikesmin­istrar möttes i Bryssel under måndagen. Arkivfoto.
FOTO: ALEKSANDR ZEMLIANITJ­ENKO/AP/TT Hanteringe­n av ryske opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj ledde till utökade sanktioner från EU när unionens utrikesmin­istrar möttes i Bryssel under måndagen. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland