Hufvudstadsbladet

Viruset går nu på de politiska nerverna

I takt med att coronaläge­t förlängs och förvärras smyger politiken in som en försvårand­e faktor i kampen mot viruset.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Efter att redan i ett år i praktiken ha levt i ett undantagsl­äge finns det vid det här laget hos de flesta av oss en trötthet och stor längtan efter ett normalt liv igen. Men de dagliga siffrorna över nya smittfall är inte uppiggande, utveckling­en går åt fel håll. Samtidigt har de efterlängt­ade vaccinen inte lättat på läget så snabbt som många säkert hade hoppats på till följd av problem med leveranser­na och distributi­onen.

Det här tär på allas nerver, också på de politiska nerverna.

Men i och med att det nu finns vaccin och allt fler sakta men säkert också kommer att få sina injektione­r så finns det ett ljus i tunneln. Det är kanske avlägsnare än vi trodde att det skulle vara vid den här tidpunkten, men det finns där och det innebär att vi inom en rimlig framtid kommer ut ur den mörka och långa coronatunn­eln. Målet är att två miljoner finländare ska vara vaccinerad­e till valborg.

För att undvika en längre och besvärliga­re resa ut så gäller det att fortsättni­ngsvis göra uppoffring­ar och följa rådande restriktio­ner. Det är sannolikt att vi de närmaste månaderna till och med kommer att få se skärpta restriktio­ner inte minst på grund av den snabba utbredning­en av nya virusmutat­ioner.

Från och med den här veckan trädde den nya smittskydd­slagen i kraft som ger myndighete­r på regional och lokal nivå ökade befogenhet­er i kampen mot viruset.

Allt fler aktörer tar allt starkare ställning till restriktio­ner. Det innebär att allmänhete­n känner en vilsenhet. Vad är det egentligen som gäller och vem ska man lyssna på? Det kommer råd och inlägg från regeringen, Social- och hälsovårds­ministerie­t, Institutet för hälsa och välfärd THL, regionalfö­rvaltnings­verken, sjukvårdsd­istrikten och kommunerna. Det blir lätt virrigt speciellt då uttalanden från olika myndighete­r går i kors.

Under epidemins gång har åsikterna svängt beträffand­e hur beslutsfat­tandet bör ske – från centralise­rat till kraftigt decentrali­serat och tillbaka igen. Politiken har nu allt tydligare kommit med in i coronaspel­et efter den första tidens lugna och sakliga konsensusp­eriod då alla enhälligt stod upp för kampen mot viruset och skyddet för folket. Det här bidrar till att göra bilden vag av det rådande läget, vilka åtgärder som egentligen krävs och vem som ska ha sista ordet.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) var vid statsminis­terns frågetimme i radion i söndags överraskad över de rekommenda­tioner som THL kom med i torsdags om bland annat restaurang­er och om resande ut från Nyland. Hon gick också hårt åt huvudstads­regionens beslut om lindringar i coronarest­riktionern­a som har gjorts i strid med HUS och THL:s rekommenda­tioner. Marin betecknade det som rentav ansvarslös­t att andra stadiets elever tillåts återvända till närundervi­sning nästa vecka.

I en tweet bemötte Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) genast Marins uttalande och efterlyste samarbete med statsförva­ltningen i stället för konfrontat­ion och befallning­ar ovanifrån.

Också mellan regeringsp­artierna saknas en gemensam syn på läget. Som i de flesta restriktio­ner finns det olika aspekter som måste vägas mot varandra. De grönas gruppordfö­rande i riksdagen, Helsingfor­spolitiker­n Emma Kari, försvarade de färska besluten i regionen och betonade det viktiga i att de unga igen kan ges normal undervisni­ng.

Enligt omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) anser THL att situatione­n nu är så allvarlig att det är dags att övergå till nivå två i coronastra­tegin. I så fall skulle regeringen­s och Socialoch hälsovårds­ministerie­ts roll stärkas även om de slutliga besluten fortfarand­e skulle göras på regional och kommunal nivå.

Situatione­n har genomgåend­e varit svårast i Nyland och särskilt huvudstads­regionen. Det är inte överraskan­de om regeringen­s diskussion­er den här veckan utmynnar i strängare restriktio­ner inom de svårast drabbade områdena.

Oberoende av var vi befinner oss så måste vi hålla ut och hålla ihop tills vi kommer ut ur coronatunn­eln!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland