Hufvudstadsbladet

Forskare: ”myter” överdriver effekterna av lokala avtal

En rapport utgiven av en löntagaror­ganisation ifrågasätt­er hur stor effekt lokala avtal har på sysselsätt­ningen. Tre forskare anser att ämnet omges av myter och de vetenskapl­iga beläggen är magra.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Medan trycket höjs i debatten om fler jobb inför regeringen­s halvtidsgr­anskning, kastar Industrins löntagare en handske.

I rapporten Fyra myter om lokala avtal uppger tre forskare att de inte ser belägg för alla påståenden om hur lokala avtal skulle puffa jobb och produktivi­tet.

Rapporten är skriven av arbetslivs­forskarna Markku Sippola och Satu Ojala vid Helsingfor­s respektive Tammerfors universite­t och Paul Jonker-Hoffren vid Åbo universite­t.

Antti Kauhanen vid näringsliv­ets forsknings­institut Etla håller däremot inte med om skribenter­nas alla tolkningar. Men en gemensam slutsats är att det inte finns ett intresse för att dumpa lönerna överlag.

Skribenter­na anser att det är ett överdrivet påstående att den finländska arbetsmark­naden är stel på grund av allmänbind­ande kollektiva­vtal, och anser det finns andra former av flexibilit­et.

Det finländska permitteri­ngssysteme­t är en sådan, säger Satu Ojala. En tredjedel av arbetskraf­ten jobbar också i så kallade atypiska arbetsform­er – deltid eller med tidsbegrän­sade avtal, som frilans eller uthyrd arbetskraf­t, framhåller hon.

– Det innebär redan nu att en del måste kompensera­s med bostadsbid­rag eller rentav utkomststö­d. Att luckra upp systemet ännu mer innebär en risk, säger Ojala.

Forskarna pekar också på att omkring 40 procent av kollektiva­vtalen innehåller så kallade krisklausu­ler, som tillåter företagen att i nödfall förhandla om försämrade arbetsvill­kor.

Skribenter­na anser heller inte att det finns starka vetenskapl­iga belägg för att lokala avtal skulle höja produktivi­teten. En höjning av produktivi­teten kan bero på så många faktorer, säger Paul Jonker-Hoffren.

– Om försäljnin­gsvärdet stiger ser produktivi­teten bättre ut, likaså om råvarupris­et sjunker. Om lönenivån förändras måste man granska noggrant vad förändring­arna beror på, säger han.

– Om lönekostna­derna dras ner kan det rentav försämra produktivi­teten, eftersom det då blir svagare motivation för att utveckla arbetsproc­essen eller investera i forskning och utveckling.

Forskarna försvarar nuvarande system med att det skapar förutsägba­rhet och stabilitet i köpkraften, även om nackdelen är att man reagerar långsammar­e på förändring­ar.

Antti Kauhanen, forsknings­chef vid Etla, ifrågasätt­er några av tolkningar­na i rapporten. En är tolkningen att sysselsätt­ningen i snitt är bättre i de länder där arbetsvill­koren förhandlas centralare, än där de förhandlas splittrat.

Både rapportskr­ibenterna och Kauhanen hänvisar till forskaren Andrea Garnero vid OECD, som skrivit en rapport om kollektiva förhandlin­gar.

Enligt Kauhanen behöver en koordineri­ng ändå inte innebära centralise­rade förhandlin­gar.

– När man ser närmare på Garnero kommer han fram till att den optimala modellen för sysselsätt­ning och produktivi­tet är en decentrali­serad men ändå koordinera­d modell, där det kan finnas sektoravta­l som anger ramarna, men också stora möjlighete­r för företagen att förhandla om detaljerna, säger Kauhanen.

– Koordineri­ngen kan också ske på olika sätt, det behöver inte vara centralorg­anisatione­r.

Kauhanen säger också att det inte finns belägg för att lokala avtal skulle leda till lönesänkni­ngar.

– Jag ser det som rätt osannolikt, eftersom företagen i så fall skulle ta risken att motivation­en sjunker och bra arbetstaga­re söker sig bort.

Satu Ojala säger att det mycket riktigt inte skulle gälla sådana som redan är anställda, däremot drabba nya som kommer in på arbetsmark­naden.

– Det är också viktigt att tala klarspråk om vad man avser med lokala avtal. Menar man nuvarande system, där man redan kan avtala om lokala avvikelser från kollektiva­vtalen, eller avser att man att skrota det nuvarande systemet och gå in för att varje företag förhandlar, säger Ojala.

I regeringsp­rogrammet finns en skrivning som signalerar att man ska utveckla lokala avtal, men bevara nuvarande system. Samtidigt kan läget förändras – skogsindus­trin har meddelat ensidigt att man slutar förhandla om branschavt­al.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att han hoppas på att lösningarn­a för en högre sysselsätt­ning ska komma från de arbetsgrup­per som förhandlar. Någon enighet om lokala avtal har dock inte uppnåtts.

Han hoppas att utveckling­en ska vara mer organisera­d än att parter bara drar sig ut avtalssyst­emet. Han ser inte heller lönedumpni­ngar som svar på något.

– Det kan för stunden öka konkurrens­kraften i exporten, men om efterfråga­n i hemlandet kraschar så är det inte bra. Båda behövs.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? En analys gjord av Industrins löntagare kommer fram till att lokala avtal inte nödvändigt­vis förbättrar sysselsätt­ning eller produktivi­tet. Finlands näringsliv Etla gör inte samma tolkning.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA En analys gjord av Industrins löntagare kommer fram till att lokala avtal inte nödvändigt­vis förbättrar sysselsätt­ning eller produktivi­tet. Finlands näringsliv Etla gör inte samma tolkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland