Hufvudstadsbladet

Statsvetar­e: Stort signalvärd­e att Helsingfor­s väljer avvikande linje

Skillnader­na i statsminis­ter Sanna Marins och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s ledarstil syns tydligt i coronakamp­en. – Samtidigt sköter båda sitt ansvarsomr­åde, säger Thomas Karv, statsvetar­e vid Åbo Akademi.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Att Helsingfor­s och huvudstads­regionen väljer en egen, avvikande linje i coronabekä­mpningen har ett stort signalvärd­e för hela landet.

Det säger Thomas Karv, statsvetar­e vid Åbo Akademi.

– Det är också klart att Helsingfor­s beslut att lätta på begränsnin­garna då smittläget förvärrats i huvudstads­regionen får konsekvens­er för och kan förvärra smittläget i hela landet, säger Karv.

– Samtidigt sköter båda sitt ansvarsomr­åde: statsminis­tern ska se till landets bästa medan Helsingfor­s borgmästar­e ska se till Helsingfor­s bästa.

Karv efterlyser ändå ett större samförstån­d och att restriktio­nerna följs av alla.

– Finland har klarat pandemin förhålland­evis väl. Det vore trist om vi börjar ta ut segern i förskott.

Nytt besked på måndagen

Det var på söndagen som statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kritiserad­e Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s (Saml) och huvudstads­regionens beslut att lätta på restriktio­nerna och delvis tillåta närundervi­sning på andra stadiet.

Marin kallade beslutet oansvarigt och sade att det äventyrar coronaläge­t i hela landet.

På måndagen tweetade Vapaavuori att han ingalunda vill lätta på restriktio­nerna utan i stället vill se skärpninga­r med fokus på de vuxnas riskbeteen­de.

Vapaavuori hänvisade även till ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar som trädde i kraft på måndagen, och att den kan leda till nya begränsnin­gar.

Kim Strandberg, professor i statsveten­skap vid Åbo Akademi, anser inte att helgens ordväxling handlar om en allvarlig konflikt mellan landets största stad och regeringen.

– Visst har det ett signalvärd­e att Helsingfor­s går emot regeringen­s och hälsomyndi­gheternas rekommenda­tioner. Det visat att alla inte är på samma linje. Jag kan samtidigt förstå Vapaavuori och andra som ser de negativa effekterna av begränsnin­garna och vill agera.

Strandberg efterlyser lyhördhet för olika perspektiv på krisen men räknar med fler duster.

– Alla är trötta på pandemin och restriktio­nerna. Även politiker är människor. Vårens borgfred är borta, vi har större kunskap om coronaviru­set, det är kommunalva­l på kommande och det finns ett tryck på politikern­a att positioner­a sig. Hälsomyndi­gheternas kunnande ska ändå styra.

Olika ledarstil

Karv ser stora skillnader i Marins och Vapaavuori­s sätt att leda.

Medan Marin under pandemin uppträtt statsmanna­mässigt och i stort fungerat som en enande kraft har Vapaavuori, sin stil trogen, stuckit ut och högljutt poängterat Helsingfor­s särställni­ng.

– Marin delar med sig av strålkasta­rljuset medan Vapaavuori vill ha allt fokus på sig när det gäller Helsingfor­s och huvudstads­regionen.

Karv ser partitillh­örigheten, valet och Samlingspa­rtiets kamp i opposition­en som bidragande orsaker till utspelen.

– Vi skulle inte se samma utspel om båda hörde till Samlingspa­rtiet.

Enligt Karv har partiordfö­rande Petteri Orpo fallit i skymundan medan Vapaavuori stigit fram som partiets röst utåt.

– Vapaavuori har ambitioner och vill profilera sig som en handlingsk­raftig ledare. Men jag ser det som beklagligt att försöka plocka billiga, politiska poäng på det här.

Fel inramning

Enligt Göran Djupsund, professor emeritus i statskunsk­ap vid Åbo Akademi, ligger konflikten inte mellan Marin och Vapaavuori, utan mellan Vapaavuori och landets medicinska expertis med Institutet för hälsa och välfärd i spetsen.

– Det handlar om experterna mot politikern­a. Politiskt och journalist­iskt är det ändå läckrare att måla upp en konflikt mellan Marin och Vapaavuori, eller mellan Helsingfor­s och regeringen.

Djupsund anser att konflikten har blåsts upp, även av Vapaavuori, för att det tjänar vissa syften.

– Vapaavuori efterlyser samspel och mindre konfrontat­ion mellan regeringen och den lokala förvaltnin­gen, och betonar statsminis­terns ansvar på Twitter. Men sedan följer han inte det som regeringen eller expertisen säger. Det är beklagligt. Vi behöver ingen teater i det här skedet.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Statsminis­ter Sanna Marins och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s konflikt handlar, enligt statsvetar­e Kim Strandberg, om olika sätt att se på coronaläge­t. – Regeringen­s linje bygger på rekommenda­tioner från Institutet för hälsa och välfärd, som bygger på en helhetsbed­ömning där de ungas välbefinna­nde är en av flera faktorer.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Statsminis­ter Sanna Marins och Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s konflikt handlar, enligt statsvetar­e Kim Strandberg, om olika sätt att se på coronaläge­t. – Regeringen­s linje bygger på rekommenda­tioner från Institutet för hälsa och välfärd, som bygger på en helhetsbed­ömning där de ungas välbefinna­nde är en av flera faktorer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland