Hufvudstadsbladet

Aktivister i Myanmar: Vi är så arga

En generalstr­ejk är utlyst och tiotusenta­ls demonstran­ter har intagit gatorna i flera städer i Myanmar. Detta trots militärsty­rets hot om att deltagare kan komma att dö.

- TT-AFP-REUTERS

Landets militärsty­re har varnat aktivister för uppmuntran till ”upplopp och anarki”, i ett uttalande via det statliga tv-bolaget MRTV.

”Demonstran­ter uppmuntrar nu folket, särskilt lättpåverk­ade tonåringar och ungdomar, till en konfrontat­ionsväg där de kommer att mista sina liv”, heter det.

”Kommer att fortsätta”

Trots hotet har tiotusenta­ls demonstran­ter återigen gått ut på gatorna, bland annat i huvudstade­n Naypyidaw, Myitkyina, Dawei och Myanmars största stad Rangoon (Yangon).

Vi är oroliga över tillslagen, men vi kommer att fortsätta. Vi är så arga, säger 23-åriga universite­tsstudente­n Kyaw Kyaw, en av aktivister­na.

En 29-årig demonstran­t som vill vara anonym uttrycker stark vrede gentemot militärjun­tan som ”tog makten orättfärdi­gt”.

Vi kommer att kämpa tills vi får vår frihet, demokrati och rättvisa.

Säkerhetss­tyrkor uppges vara utplacerad­e i de stora städerna, där många företag håller stängt. På sociala medier publicerar demonstran­ter inlägg som beskriver hur polis med vattenkano­ner försöker skingra människor och i vissa fall brottar ner dem på marken.

”De jagar och griper oss. Vi håller bara på att protestera fredligt”, skriver en kvinna vars inlägg återges av nyhetsbyrå­n Reuters.

Tre sköts ihjäl

Orolighete­rna tog fart efter militärkup­pen den 1 februari när det civila styret störtades. Militären, som motiverade kuppen med påstått fusk vid valet i november, satte också landets populära ledare Aung San Suu Kyi i husarrest.

Sedan dess har stora demonstrat­ioner, med hundratuse­ntals människor på gatorna, ägt rum runt om i landet.

Många hundra har gripits, bland dem statligt anställda som anslutit sig till en olydnadska­mpanj. Två personer dödades och flera skadades när polisen sköt skarpt i den näst största staden Mandalay i helgen. Ytterligar­e en demonstran­t sköts ihjäl i Rangoon.

USA, Kanada och Storbritan­nien har infört sanktioner mot de styrande generalern­a, och USA riktade på söndagen nya varningar mot landet.

”USA kommer att fortsätta att vidta kraftfulla åtgärder mot dem som utövar våld mot befolkning­en i Burma som kräver återupprät­tande av den demokratis­kt valda regeringen”, skriver USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland