Hufvudstadsbladet

Att öppna skolorna prioritera­s i Johnsons nya covidplan

Engelska skolor ska åter kunna öppna om två veckor. Det presentera­s som ett viktigt första positivt steg när premiärmin­ister Boris Johnson under måndagen offentligg­ör sin färdplan för att ta Storbritan­nien ut ur pandemin.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Det har gått nästan ett år sedan britterna för första gången beordrades att stanna hemma på grund av pandemin. Trots intensiva vaccinerin­gar är landet fortfarand­e inne i djup nedstängni­ng, den tredje sådana som gjorts för att hejda covid-19:s framfart i samhället.

Men sedan smittsprid­ningen kraftigt sjunkit de senaste veckorna ska Johnson i dag i parlamente­t i London redogöra för hur samhället kan öppnas igen. Planen för England ska vara ”försiktig men oåterkalle­lig”, har han lovat. Skottland och andra delar av Förenade kungadömet väntas genomföra en liknande process ungefär samtidigt.

Skolor ska öppna

Enligt tidigare signaler blir ett av de första stegen att öppna skolorna, som varit stängda förutom i undantagsf­all sedan årsskiftet. Bland annat Skottland kan komma att öppna redan om några dagar, medan datumet i England blir den 8 mars, bekräftar Nadhim Zahawi, Johnsons minister med ansvar för vaccinsats­ningen.

”Vår prioritet har hela tiden varit att få tillbaka barnen till skolan, vilket vi vet är avgörande för deras utbildning och mentala och fysiska hälsa”, skriver Johnson på Twitter inför måndagens tal.

Nästa steg tas tre veckor senare, enligt Zahawi. Då tillåts bland annat en del idrott, till exempel fotboll på gräsrotsni­vå, samt visst umgänge utomhus mellan människor som inte bor i samma hushåll.

Hårt drabbat

En tredjedel av den brittiska befolkning­en har fått en första vaccinspru­ta – men bara en bråkdel har hunnit få den andra sprutan som krävs för ett mer fullgott skydd.

Johnson är klämd mellan ekonomins krav på lättnader och smittskydd­ets maningar om försiktigh­et. Den nya virusmutat­ionen B117 har gjort smittoläge­t extra svårbedömt. Men exempelvis Sverige har med avsevärt lindrigare nedstängni­ng de senaste veckorna fått liknande nedgångar i smittokurv­an som britterna.

Storbritan­nien är ett av världens hårdast drabbade länder i pandemin. Bara Belgien och Slovenien har högre antal döda per miljon invånare.

 ?? GEOFF PUGH/POOL/AP/TT
FOTO: ?? Boris Johnson. Bild tagen i samband med att han var värd för G7:s digitala toppmöte i förra veckan.
GEOFF PUGH/POOL/AP/TT FOTO: Boris Johnson. Bild tagen i samband med att han var värd för G7:s digitala toppmöte i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland