Hufvudstadsbladet

Två Boeingplan tappade motordelar i helgen - flera länder stoppar planet

- TT-AFP-REUTERS

Två av Boeings flygplan tappade motordelar över bebyggda områden i helgen, i USA respektive Nederlände­rna. Nu stoppas planet tillfällig­t i Storbritan­nien och flera andra länder.

Den ena motorn på en 777-200 tillhörand­e United Airlines började brinna ovanför Denver i lördags och spred bråte över en förort, innan planet kunde landa i säkerhet. Ingen kom till skada vid händelsen.

Ungefär samtidigt fattade en motor eld på en 747-400 som just lyft från Maastricht. Metalldela­r regnade ner över den lilla nederländs­ka staden Meerssen. De träffade bland annat bilar, men även en kvinna ska ha skadats lätt. Planet skulle till New York, men landade i stället i Liège i Belgien.

I båda fallen handlade det om motorer från Pratt & Whitney.

I 747-fallet har Nederlände­rnas luftfartsv­erk inlett en ”preliminär” utredning. Vad gäller 777 meddelar Boeing att de flesta sådana plan med likadana motorer ändå står långtidspa­rkerade på grund av pandemin. Men företaget råder flygbolag att låta samtliga dylika plan stanna på marken tills vidare.

Det rör sig alltså inte om något regelrätt flygförbud. Olika länder kan dock fatta egna beslut, och exempelvis har Japans transportd­epartement meddelat att de berörda flygplanen inte får användas.

Under måndagseft­ermiddagen meddelade även Storbritan­nien att landet tillfällig­t stoppar alla 777-plan med motorer från Pratt & Whitney från att flyga i brittiskt luftrum. Landets flygmyndig­het CAA har dock meddelat att inga sådana plan flyger i Storbritan­nien.

Enligt Reuters flygs endast modellen av flygbolag i USA, Sydkorea och Japan, vilka alla har ålagt flygplansm­odellen med ett tillfällig­t flygförbud.

 ?? FOTO: MICHAEL CIAGLO/LEHTIKUVA-AFP ?? I helgen ramlade delar av motorn på ett Boeing 777-flygplan ned i delstaten Colorado.
FOTO: MICHAEL CIAGLO/LEHTIKUVA-AFP I helgen ramlade delar av motorn på ett Boeing 777-flygplan ned i delstaten Colorado.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland