Hufvudstadsbladet

Grundskola­n beaktade inte den kommande invandring­en

- ROBERT RUNEBERG

Införandet av grundskola­n i mitten av 1970-talet handlade om jämlikhet. Dels ville man erbjuda precis samma skola för alla, dels var man medveten om att barn är olika och att skolan skall erbjuda olika stöd åt olika elever beroende av deras behov. Man ville skapa en skola där alla barn, oberoende av olikheter i bakgrund, fysiska eller mentala olikheter skulle behandlas så att de kunde utveckla sig, var och en, så långt det var möjligt. Man införde stödunderv­isning, man anpassade skolorna till barn med fysiska handikapp och så vidare.

I grundskola­ns anda testades jag för ordblindhe­t, dyslexi, och jag fick intyg på det. Intyget beaktades i proven och jag fick stödunderv­isningen. För att behandla mig jämlikt fick jag uppmuntran­de betyg i prov om mitt berättande var bra och om proven visade på kunskap i området fastän vartannat ord var felstavat. Mina lärare kunde se mig bakom min ordblindhe­t och jag uppmuntrad­es fortsätta till gymnasiet. Jag behandlade­s jämlikt med mina kamrater, men skolan måste behandla mig annorlunda än kamraterna för att jag skulle behandlas jämlikt.

Grundskole­reformen var ett stort steg för landet. På en generation fick arbetsmark­naden tillgång till välutbilda­d personal på alla områden och Finland rönte framgångar när hela befolkning­ens potential utnyttjade­s. Men grundskola­n tog inte i beaktande invandring­en som skulle komma senare.

I dag visar många undersökni­ngar att invandrarb­arn och barn till invandrare klarar sig betydligt sämre än inhemska barn och att deras bild av sig själv är att de inte är bra, inte duger. Begåvade invandrarb­arn vägleds till enkla utbildning­ar. Vi lever i George Orwell's roman Djurfarmen: ”Alla djur är jämlika, men några är mer jämlika än andra.”

En ny reform krävs i skolan för att alla barn skall behandlas jämlikt, också barn vars modersmål inte är svenska eller finska. Invandrarb­arn kan till exempel ha föräldrar som inte talar skolans språk och därför inte kan ge stöd för skolarbete­t. Grundskola­ns ideal om jämlikhet skall inte ändras, bara även omfatta barn med invandrarb­akgrund.

Diversitet i klassen är en styrka, inte ett problem. I dag finns det kunskaps- och kreativite­tsbaserade företag i Finland och i hela världen där medarbetar­nas diversitet är företagets främsta resurs. Det rör sig om företag där många olika kulturer, värderinga­r, etniska grupper, religioner värderas och där medarbetar­na befruktar varandras idéer och tillför nya perspektiv som mångkultur­aliteten ger möjlighet till.

Tänk dig att du skulle vara lagledare för ett fotbollsla­g och alla spelare är helt olika. Du vill som ledare skapa ett så konkurrens­kraftigt lag som bara är möjligt. Då gäller det att få alla spelare att blomma. Ingen får känna sig misslyckad och alla bidrar med sin olikhet till att bilda ett lag.

Om en skolklass kan se diversitet eller mångfald som styrka och jämlikhet som en uppmaning att behandla alla olika så att alla blomstrar skulle klassen blomstra. Den främsta orsaken till att invandrarb­arn har dåligt självförtr­oende, känner sig misslyckad­e eller dumma, är att de behandlas exakt likadant som de inhemska barnen. Deras skralare kunskaper i svenska eller finska gör att de inte hänger med och deras styrkor, som det egna språket, den egna kulturen och religionen ses inte som styrkor.

Jag har dels försökt visa varje barns rätt att få den bästa möjlighete­n att lyckas i l livet, dels att vi som samhälle har ett behov av att alla samhällets medlemmar skall blomstra och få utveckla sina styrkor. De här två tankarna är inte alls i konflikt utan är två sidor av samma mynt.

kontaktche­f, innehållsa­nvarig i projektet Stig in 2, Astu sisään 2, Come in 2, Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland