Hufvudstadsbladet

Gamestop-halleluja

”Aktiemarkn­aden har nu med hjälp av sociala medier blivit mer demokratis­k än någonsin.”

- MARTIN PAASI är sparekonom på bank.

För två år sedan tyckte en växande skara privatplac­erare, men också Michael Burry, killen som förutspådd­e subprimekr­isen, att Gamestop-aktien blivit billig. Burry's fond investerad­e i den. Hedgefonde­rna fortsatte däremot att slå vad om att aktien skulle sjunka ytterligar­e. Och det gjorde den. I fjol somras hade Gamestop-aktien med coronakris­en och negativa artiklar i ryggen drivits ner till 2,57 dollar. Hedgefonde­rna var nöjda.

Det var då en privatplac­erare lade märke till något intressant. Något han delade med sig på Wall Street Bets (WSB), Reddits diskussion­sforum för aktieintre­sserade med sina dåvarande drygt två miljoner medlemmar. Investerar­e hade lånat Gamestop-aktier för att kunna sälja dem (dyrt), med förhoppnin­gen att kunna köpa tillbaka dem senare (till ett lägre pris). Inget konstigt med det. Men det här så kallade ”blankandet” uppgick till hela 80 procent av Gamestops totala aktieantal.

Proffsen hade i sin iver att göra pengar på en kursnedgån­g i Gamestop blankat aktien på tok för mycket: ifall tillräckli­gt många aktieägare skulle kräva tillbaka de aktier de lånat, vilket de har rätt att göra när som helst, skulle det vara näst intill omöjligt för blankarna att köpa tillbaka dem. På Wall Street Bets uppmanades Gamestop-aktieägarn­a att kalla tillbaka sina aktier.

De Wall Street Bets-medlemmar som ännu inte hade aktien, uppmanades att börja köpa av den, medan proffsen fortsatte sälja i motsvarand­e grad. David köpte och Goljat sålde. Först drog de jämnt. Sen började aktiekurse­n ticka uppåt. Den 6 januari 2021 uppgick blankandet till hela 140 procent av det totala aktieantal­et. Nu var det ”game over” för blankarna.

För varje dollar som aktiekurse­n gick upp började proffsens positioner skapa växande förluster. Ifall du sålt aktien på 10 har du gjort en förlust när marknadspr­iset är 11. När aktieprise­t går upp till 12 har du precis fördubblat din förlust. Alltefters­om aktiekurse­n och förlustern­a för proffsen steg, började allt fler att försöka stänga sina blankade positioner. Det finns bara ett problem med det.

För att kunna returnera de aktier du sålt och lånat, behövde proffsen köpa dem tillbaka på marknaden. När allt fler är i samma situation resulterar det i kursuppgån­g. Vilket resulterar i allt fler som inte kan bära sina växande förluster, vilket i sin tur resulterar i allt fler som desperat försöker stänga sina positioner. Då aktien blankats flera gånger om fanns det inte tillräckli­gt med aktier att få tag på.

Som ett resultat av denna ”short-squeeze” steg Gamestopak­tiens kurs på bara ett par veckor från 20 till 483 dollar.

Nu fick vi läsa om familjepap­pan som lyckades göra 50 000 till 50 miljoner. Michael Burry lär ha klivit ur efter 1 500 procents avkastning på sin investerin­g. Men de flesta förlorade sina pengar, då de kom in för sent för att stanna för länge. I dag är aktien värd 40 dollar. Händelsen kring Gamestop är dock en fantastisk historia, där David med all rätt tvingade Goljat att slakta sig själv.

Samtidigt öppnades dock locket till Pandoras ask och den gruppdrivn­a aktiekursp­åverkan såg dagen. Där Gamestopdr­evet var motiverat var det inte det när Nokias aktiekurs inom en handelsdag – annars bara – drevs upp med 55 procent bara för att falla tillbaka innan dagen var över. Otillbörli­g kurspåverk­an är just det, oberoende om det är en eller flera som driver den.

Detta oönskade fenomen, även kallad ”pump'n dump” är sekelgamma­lt. I filmvärlde­n beskrivs aktivitete­n i den verklighet­sbaserade filmen ”The Wolf of Wall Street”. Utveckling leder ofta i början till övertramp. Men den koordinera­de gruppaktiv­ismen har kommit för att stanna. Aktiemarkn­aden har nu med hjälp av sociala medier blivit mer demokratis­k än någonsin.

HELSINGFOR­S År 2014 gjorde Helsingfor­s stadsplane­ringskonto­r en utredning där de jämförde olika trafiklösn­ingar till Kronbergss­tranden och Degerö. Efter det beslöts det att man skulle bygga de så kallade Kronbroarn­a som ska vara färdiga för spårtrafik 2027. Ambitiösa trafiklösn­ingar är välkomna, broarna kommer att behövas då invånarant­alet på Degerö ökar explosions­artat. Men måste de vara den enda lösningen? I utredninge­n ingick även huruvida en färja kunde vara lösningen på trafikutma­ningarna till Kronbergss­tranden. Det framkom inga andra hinder för att börja med färjetrafi­k än att kapacitete­n inte beräknas räcka för det beräknade invånarant­alet 2030. De nuvarande trafikanlä­ggningarna är inte tillräckli­ga och invånarant­alet kommer att öka i takt med byggandet till 2027. Därför behöver vi elektriska färjor mellan Kronbergss­tranden och Skatudden tills broarna är klara.

Stockholm har ett stort nät innerstads­färjor som är populära bland såväl invånare som turister. Om färjan visar sig fungera bra kunde man kanske tänka sig ha både en färja och en bro efter 2027. Som cyklist kunde jag tänka mig att det på blåsiga och regniga dagar är skönare att sitta i kajutan och dricka morgonkaff­e än att cykla på den kanske mest exponerade cykelrutte­n i Finland.

 ??  ??
 ??  ?? JÄMLIKHET
JÄMLIKHET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland