Hufvudstadsbladet

Språkkunsk­apslagen bör ses över

- CHRISTINA GESTRIN folktingss­ekreterare Svenska Finlands folkting

SVENSKA Språkkompe­tenskraven för personer inom den statliga förvaltnin­gen har lyfts upp i debatten under den senaste tiden. Initiative­t är välkommet och det är positivt att justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson meddelat att hon kommer att utreda frågan närmare. Problemet är dels den stora skillnaden i språkkompe­tenskraven för de olika nationalsp­råken, dels den höga avgiften för att avlägga språkexame­n som krävs för en statlig anställnin­g.

Språkkunsk­apskraven för statliga tjänster är lagstadgad­e. Enligt språkkunsk­apslagen är behörighet­svillkoret för en statlig anställnin­g som kräver högskoleex­amen vid tvåspråkig­a myndighete­r utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i majoritete­ns språk och nöjaktiga kunskaper i det andra språket. I praktiken betyder det utmärkta kunskaper i finska och nöjaktiga kunskaper i svenska eftersom utveckling­en har lett till att majoritets­språket vid tvåspråkig­a statliga myndighete­r i dag är finska. För att visa att man har utmärkta kunskaper i finska (eller svenska) måste man antingen avlägga det stora språkprove­t eller ha minst betyget E i studentexa­men.

På Utbildning­sstyrelsen­s webbplats kan man läsa att avgiften för att avlägga språkexame­n i år är 454 euro. Avgiften har stigit kraftigt under de senaste åren, 2015 var avgiften 330 euro. För en studerande eller nyutexamin­erad är avgiften betydande och kan vara ett hinder för många att ta provet, för att inte tala om en omtagning av provet, ifall första försöket misslyckat­s. Det råder med andra ord inget tvivel om att svensk- och finskspråk­iga ställs i en ojämlik situation, trots att svenska och finska är landets officiella språk.

Sett mot faktumet att det i dag råder en brist på svensktala­nde tjänstemän inom statsförva­ltningen kan man fråga sig om kravet på utmärkta kunskaper i finska alltid tjänar sitt syfte. Kunde goda kunskaper i finska i vissa fall räcka till? Det är viktigt att också personer med svenska som modersmål har en möjlighet att göra karriär inom statsförva­ltningen.

Folktinget föreslår därför att stora språkprove­t i finska eller svenska skulle erbjudas högskolest­uderanden som en avgiftsfri, frivillig kurs och som en del av kandidat- eller magisterst­udierna. Det borde också vara möjligt för en person som avlagt kandidat- eller magisterex­amen att inom några år få avlägga språkprove­t gratis eller till en kraftigt reducerad avgift. En ung person borde inte heller behöva betala en avgift för en eventuell omtagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland